bułki - 33926 przepisów (strona:981/2262)

Krokiety z Kapustą i grzybami 242

600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki sól - 4 łyżeczki  Mleko- szklanka 330ml jajka-5 szt  mąka 0,5 kg olej - 400ml bułka tarta- 400gram    Sposób przygotowania;    Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i  kroimy drobno oraz cebulkę(...)naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli  i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej  Smażymy z dwóch stron Nasze krokiety

pichciszto
Kulebiak z karpiem 167

mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól pieprz pieprz ziołowy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko szczypta mięty szczypta majeranku szczypta oregano 1 łyżka kaparów Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku). Ostrym i wąskim nożem odfiletować(...)karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę. Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól wlać mleko z drożdżami i masło , wyrobić ciasto i zagnieść. Odłożyć do wyrośnięcia. Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 205

tych kuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu) 4-6 ząbków czosnku 2 jajka bułka tarta do panierowania podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo świeży posiekany koperek opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka tłuszcz(...)muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę. Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym dodatkiem do mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Seromakowiec 464

zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka(...)przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę

Oryginalny smak
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 163

wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu  600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, posypujemy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej(...)sztywną pianę, dodając do pasztetowej masy razem z kieliszkiem koniaku. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, a następnie napełniamy pasztetem podłużną blaszaną f ormę, wcześniej wysmarowaną pozostałym smalcem i posypaną bułką tartą.  Masę układamy w foremce do 4/5 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem foremki 12 na 35 cm).  Kilkukrotnie uderzamy napełnioną foremką w blat stołu

Miód i pieprz
Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną 152

karpia bez skóry i ości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą

Mango Papaja
Kapuśniaki 173

duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości(...)niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić i  zeszklić na oleju do miękkości.Dodać bułkę tartą i d oprawić do smaku.  Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Pasztet z kury/koguta 247

doprawić według własnego smaku. (2 małe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól Dodatkowo: 2 jajka 2 suche bułki namoczone w mleku 1 ziemniak (ugotowany) 1 łyżka smalcu (czubata) 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej majeranek pieprz ziołowy i naturalny sól Opcjonalnie:  2 szczypty mielonych liści laurowych(...)gotować (pod przykryciem) na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie mięso oddzielić od kości i wraz z warzywami - zmielić maszynką do mięsa. Do masy dodać odciśnięte z mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy

Di gotuje
Ryba po grecku 168

goździkach, cynamonie i miodzie. Nadają one potrawie wyjątkowego aromatu i smaku. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z dorsza sól pieprz sok z cytryny Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta Do smażenia: 2 łyżki oleju 2 łyżki klarowanego masła 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka(...)oleju Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w 10 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle i oleju z obu stron. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pietruszki.Wszystko razem

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpety 173

Pulpety    Składniki:    - kg mięsa mielonego    - jajko    - troszkę mąki    - czerstwa bułka    - szklanka mleka    - cebula    - sól, pieprz Do panierki:   - bułka tarta  To już troszkę więcej z tym zabawy ale też bardzo dobrze smakuje. Zakupy:   jajka 10 sztuk koszt

Tanio smacznie i prosto
Kopytka ze szpinakiem 179

Składniki: - 1 kg ziemniaków - paczka mrożonego szpinaku - 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 roztrzepane jajko - ok.200 g mąki - sól,pieprz - 2 ząbki czosnku - bułka tarta  Moje dzieci jako pewnie jedne z niewielu uwielbiają szpinak. W moim dzieciństwie była to zmora dzieciaków ale teraz już widać, że dobrze przyrządzony szpinak smakuje nawet najmłodszym. Dostarcza(...)konsystencji. Następnie formuję z tego wałki i kroję skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotuję je w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podaję je z podsmażoną na maśle bułką tartą. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt całej  potrawy wynosi ok.7

Tanio smacznie i prosto
Roladki z mięsa mielonego 170

mięsa mielonego. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone - to ten przepis jest właśnie dla Was! (4 spore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia     Mięso, jajko i bułkę tartą

Di gotuje
Ryba w zalewie octowej 608

taka zalewa jest idealna ale każdy może zrobić pod swój smak. składniki: 1,5 kg filetów rybnych, u mnie morszczuk sól, pieprz majeranek mąka do panierowania jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 2-3 duże cebule 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu(...)łyżka soli Filety osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i zagotować. W międyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry

Monia miesza i gotuje
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 183

cieszy oko i podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz(...)smarowania jest zbędny bo gotowe jajka wychodzą ładnie z foremki. Boczkiem wyściełamy boki foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym serem żółtym. Wbijamy nasze jajka. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - tak wynika z naszych doświadczeń. Delikatnie wyjmujemy na talerz. Pierwszy

Kuchnia po mojemu
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 203

łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa) skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Nadzienie 300 g zmielonych orzechów włoskich 125 ml gorącego mleka 150 g cukru 2 łyżki tartej bułki 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Ciasto W miseczce rozkruszamy drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka(...)niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie orzechowe. Zawijamy w struclę

Mieszam w Garnku