bułki - 33926 przepisów (strona:973/2262)

PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM 190

łopatka) 2 średnie cebule 1 jajko vegeta 1 łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Mięso(...)zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 30 minut. Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych

Prosto i Smacznie z Anetą
zupa cebulowa z grzanką 179

łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej szczypta tymianku 1 łyżka mąki sok z połowy cytryny szczypta ostrej papryki sól na grzanki 6-8 łyżek oliwy z oliwek 2 razowe bułki szczypta soli sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego oliwę i przesmażamy na nim obrane i pokrojone w krążki cebule. Cebulę smażymy na średnim ogniu około dwudziestu  minut(...)koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny , gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę. W tym czasie  ścieramy  żółty ser na tarce o grubych oczkach Bułki kroimy na dość grube części  i przesmażamy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek, posypując każdą porcję startym

Miód i pieprz
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 189

garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy z gorczycą 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) bułka tarta olej Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Jak już będzie cebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną(...)smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej. Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty i po łyżeczce z każdej musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Przysmak kanapkowy z boczku 277

polecam pycha!!  Zapraszam również po inne przepisy na wędliny domowe -znajdziecie je pod tą nazwą na pasku bocznym Składniki: - 1 kg chudego surowego boczku - 5 jajek - 5 łyżek bułki tartej - 1,5 vegety - sól, pieprz - włoszczyzna Przygotowanie: Z włoszczyzny ugotować wywar, doprawić. Boczek zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i Vegetę. Dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części, z każdej uformować

Swojskie jedzonko
Jajecznica z rukolą 241

jest zrobić jajecznicę. Tym razem polecam Wam jajecznicę z rukolą, którą również bardzo, bardzo lubię :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 4-5 jajek 1 łyżka masła mała garść rukoli 2 bułki lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wbijamy do miseczki/kubeczka i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na wolnym ogniu(...)jajka się zetną. Pod koniec dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Podajemy na kromkach lub połówkach bułek. Posypujemy resztą rukoli i delikatnie oprószamy pieprzem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sola z sałatkowym rarytasem. 169

owoce doprawione ostrą papryczką. Jeśli zainteresowały Was produkty tej firmy to zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ Zapraszam :) Składniki : 4 kawałki soli ( ryby ) sól, pieprz , szczypta chili 1 jajko bułka tarta z paluszków olej do smażenia Sa ł atkowy rarytas Eterno   Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręczniczkiem, przyprawiamy  solą pieprzem i szczyptą chili. Rybę maczamy w roztrzepanym jajku(...)panierujemy w bułce z paluszków.Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Na każdy kawałek upieczonej  ryby nałożyć po łyżce sałatki. Podawać z ryżem, wyśmienicie smakuje:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpeciki w sosie własnym 204

Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 suszone grzybki(...)minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.  2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy 3 łyżki oleju

My Culinary Art
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 168

zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion(...)zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 182

doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 cebuli, 3 serki topione, 100 ml śmietany 30%, 1 bułka, 50g masła, 2 plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję(...)dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Zupę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zawijany chleb o smaku pizzy 189

mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę.  Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza, bo nie tendencji do przypalania się jak bułka i tworzy na chlebie fajną, chrupiąca skórkę. Blachę z chlebem przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
Pomarańczowiec 382

łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego 3 łyżki espresso 2 łyżki spirytusu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomarańcze(...)lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy jest bardzo dużo więc trzeba wziąć dużą miskę do ubijania, albo składniki podzielić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 142

główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku(...)chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej skórce 148

godziny do lodówki.  Na rozgrzaną patelnie kładziemy polędwiczki, obsmażamy i zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i łyżce oleju. Bułki kroimy w bardzo drobną kostkę albo mocno kruszymy. Mieszamy z parmezanem i cebulką. Polędwiczki smarujemy grubo musztardą.  O btaczamy w bułce z parmezanem i układamy w brytfannie. Pieczemy

Kulinarne życie
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami 159

zalałam mniejszą ilością zupy i wyszło idealne połączenie. Treściwa zupa koperkowa z pulpetami Składniki: - 500 g łopatki - 250 g makaronu - pęczek koperku - 100 ml śmietany - jajko - łyżka natki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie: Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości

Kulinarne życie
Puszyste leniwe pierogi 161

według tego przepisu, tak je polubiliśmy że już nie zmieniam. Puszyste leniwe pierogi Składniki: - 500 g sera białego - 200-250 g mąki - 2 łyżki masła - 3 jajka - masło i bułka tarta do polania - cukier do posypania - sól Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy(...)kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania.  Życzę smacznego

Kulinarne życie