Składniki RYBA: filet z dorsza 2 porcje/duże, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, kucharek 2 szczypty, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżeczki ZIEMNIAKI: ziemniaki 1 kg, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki(...)olejem i zostawić na 2-3 godziny w lodówce,urządzenie nagrzać na 190 C i posygnale filety położyć na papierze do pieczenia w koszu skórką do dołu, wierzch posypać bułką tartą i piec 22 minuty SURÓWKA: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny
W Mojej Kuchni Lubięasto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki(...)kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy
les mirabellessuszonych pomidorów 4 szt.wędzonych śliwek kawałek papryczki chilli 0,5 łyżeczki kminku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i pieprz olej bułka tarta Przygotowałam składniki. Ugotowałam kaszę jaglaną. Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki. Lekko ją posoliłam i dodałam starty czosnek. W międzyczasie namoczyłam we wrzątku suszone grzyby. Odcisnęłam je i dodałam(...)zblendowałam składniki na gładką masę. Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wymieszałam. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej masę na pasztet. Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO! Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com
potrawyregionalnePyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso wyciągnąć(...)ostudzić, posypać bułką tartą i obrumienić na maśle. Powidło rozprowadzić rosołem z mięsa, przyprawić do smaku, dodać goździki i zaciągnąć mąką, wlać wino, zagotować i polać mięso
Tradycyjna Kuchniaduże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry(...)oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia). Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę
Kulinarna Pokusaporcje, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego(...)bardzo duże kotlety kotlety natrzeć marynatą i schować do lodówki najlepiej na całą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać
W Mojej Kuchni Lubięugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm , panierujemy(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis pochodzi z książki „Jadło. Przepisy kulinarne pogranicza polsko-słowackiego”. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzwspomnę że luby ten sos dodaje do wszystkiego. Składniki (na 5 schaboszczaków) 5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu) sól, pieprz, papryka słodka 2 małe jajka bułka tarta olej Na wierzch 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego(...)łyżki sosu worcester. wszystko razem smażymy jeszcze 1-2 min. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię nalewamy olej i rozgrzewamy go. Schaby zamaczamy w jajku później obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Mi zostało trochę jajka więc je połączyłam z żółtym serem i łyżeczką papryki słodkiej. Wszystko dokładnie wymieszałam i taką papkę serowo jajeczną nakładałam na pieczarki
Piekielna Kuchnia Patipiersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące(...)rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Ułożyć w słoikach, włożyć czosnek, i plasterki marchewki. Ocet z przyprawami i cebulą zagotować przez kilka minut. Cebulę wyłowić i ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki, kiedy wystygną, wstawić do lodówki na ok tydzień
Gotowanie jest łatwerównież drobniutko siekamy. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Blachę skrapiamy oliwą i kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca
Bananowe Poleszklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Tłuszczo do formy Bułka tarta do posypania blachy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto(...)dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy z kakao, ponownie masa jasna i ciemna i tak do wykończenia obydwu mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzone ciasto posypujemy
Bajeczna Kuchniadrobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimięsa:). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti lub innego na klopsiki: 500 g mięsa mielonego - ( użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego) 2 jajka 50 g bułki tartej (około 5 łyżek) 70 g sera żółtego 2 łyżki usiekanej natki pietruszki sól , pieprz na sos: 700 g przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz olej(...)kostkę i dodaję do czosnku. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte i osuszone listki pietruszki drobno siekam. Teraz przygotuję klopsiki: Do miski daję mięso mielone , jajka , bułkę tartą , natkę pietruszki , ser żółty , doprawiam solą (dwie szczypty ) i pieprzem (dwie duże szczypty ) . Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką). Z tak przygotowanej
Uwaga Babcia Gotujedorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy - UHT); 2/3 szklanki bułki tartej; Sól; Olej. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą. Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką. Filety panierować w mące(...)kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia. Do panierki, wedle
Gospodyni MiejskaSkładniki: 4 ugotowane jajka na twardo 0,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (instrukcja na opakowaniu) pęczek świeżej pietruszki 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki lnu 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do smażenia olej kokosowy lub klarowane masło Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W misce łączymy: posiekane jajka, ugotowaną i ostudzoną kaszę, posiekaną pietruszkę(...)sezam, len, bułkę tartą i jajko. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Formujemy ręcznie kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na złocisty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły Młynek