Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą do uzyskania
Gotuj z Rumcajsemkapeluszach sos z pieczonych pomidorów (zamiast płatków chilli dałam 1 świeżą papryczkę chilli) 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki) sól, pieprz 4 kromki pieczywa, np. tostowego lub 2 bułki przekrojone na pół Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij z nich trzonki. Ułóż je na blasze lekko posmarowanej oliwą skórą do dołu (aby nie przywarły). Wnętrze pieczarek posmaruj(...)grill (górną grzałkę) nastawioną na 180 stopni C i piecz przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie. Jajka w pieczarkach podawaj na tostach lub podpieczonych kromkach bułki wraz z większą ilością sosu z pieczonych pomidorów do polania. Sposób II: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach duży ząbek czosnku 1 mały
Chilli Czosnek i OliwaDrożdżowe i pachnące bułeczki z masą czekoladowo-cynamonową to propozycja na wspólne weekendowe "Wypiekanie na śniadanie" . Bułeczki a raczej bułki, bo moje wyszły dosyć duże są pyszne i tak się zastanawiam czy może być coś lepszego na śniadanie jak pachnąca bułeczka z szklanką mleka, dla mnie raczej nie. A was również namawiam do ich upieczenia. Przepis z książki Erica(...)Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej
Ala piecze i gotujesoli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker , 400 ml mleka, do posmarowania: białko, do posypania: cukier , do foremek : masło i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, masło, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto się klei(...)ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy dwucentymetrowe paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia
Aga w kuchnidość dietetyczny w porównaniu z innymi sosami . Polecam , to naprawdę smaczny i prosty posiłek Składniki : 0,5 kg dorsza ( użyłam mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)wyszedł nam zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego
Ogrodnik w podróżyłyżki masła Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki , rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Moje posty
Słodka Stronaugotowanych ziemniaków 250 g sera białego (twaróg) sól pieprz 2 jajka 1 cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki utłuc i wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu
Gotowanie jest łatwesosem wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku. KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko(...)minut. Dopiero potem odcedźcie i przełóżcie ją na patelnię. Będzie wymagała odrobinę dłuższego duszenia na maśle. SKŁADNIKI KLOPSIKÓW 500g ciemnego mięsa mielonego z indyka 150g czerstwej, lekko suchej pszennej bułki 30g wędzonego bekonu 2 szalotki, 60g 1 ząbek czosnku 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
Karo in the Kitchenmieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników bułka tarta do panierowania jajko do panierowania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie(...)układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor
Kulinarne przygody Gatitydrobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło, bułka tarta Do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze zmiksować buraczki z jajkami i olejem na gładkie puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodać(...)przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. *autorka użyła mniejszej tortownicy więc moje ciasto jest nieco niższe
Delicious Titbitsuważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki: 1 pierś z indyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry, każdy kotlet delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem. Oscypka kroimy w cienkie paski, żurawinę wcześniej(...)sparzamy gorącą wodą. Na brzegu każdego kotleta układamy paski oscypka i suszoną żurawinę, Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki na złoty kolor z obydwu stron. Zamiast oscypka możemy użyć wędzonego sera żółtego
Bajeczna KuchniaDoprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz przyprawami. Uformować kuleczki
Di gotujeszklanki ugotowanych ziemniaków 1 kostka twarogu półtłustego ( 200 g ) 2 cebule średniej wielkości 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Ziemniaki i twaróg, przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski . Wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , cukier , pieprz . Na patelni smażymy na złoty kolor cebulkę ( bardzo drobniutko posiekaną ) i również(...)dodajemy do pozostałych składników na kotlety ruskie . Wyrabiamy całość ręką na gładką masę . Formujemy nasze ruskie, kotleciki i obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy na 30 minut do lodówki ( jest to bardzo ważne , gdyż nie schłodzone mogą się nam podczas smażenia rozpadać ) . Smażymy na złoty kolor na oleju , z obu stron , aż do uzyskania chrupiącej skorupki " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 plastry schabu, sól, pieprz, 5 jajek ( 1 jajko do panierki, 4 jajka na jajka sadzone), bułka tarta, olej, starty ser żółty, szczypiorek. Przygotowanie: Ze schabu poodcinać skórki. Mięso rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Jajko roztrzepać widelcem. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, wyjąć z patelni. Usmażyć
W kuchni u Monikicebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki nie trzeba dodawać. Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję mięsa rozpłaszczamy, kładziemy na nim kawałek sera, następnie lepimy
IMPRESJA SMAKU