bułki - 33426 przepisów (strona:971/2229)

Roladki z indyka z warzywami 239

sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę, seler(...)końce folii zawiązujemy w supełki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy zawinięte w folię rolady i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Wyciągamy z wody, studzimy. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor

Gotowanie moimi oczami
Drożdżówki z serem 188

Składniki na bułki mleko, 325 ml masło, 50g mąka pszenna, 500g cukier drobny, 75g sól, 1/2 łyżeczki drożdże suche, 1 opak (7g) jajko, 1 szt Składniki na nadzienie ser twarogowy mielony, 300g jajko, 1 szt cukier, 4-5 łyżek Składniki na lukier cukier puder, 1 i 1/2 szkl woda gorąca, 2-3 łyżki kokos      Przygotowanie W kubku(...)być tylko 9 sztuk). Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.  Po tym czasie w każdej bułce robimy wgłębienie dnem szklanki, naciskając aż do samego spodu. Następnie wypełniamy masą serową. Masę serową możemy zastąpić budyniem, masą makową lub marmoladą. Pieczemy około 15 mniut w temperaturze 180st. Studzimy

Gotowanie moimi oczami
Kieszonki z indyka ze szpinakiem i fetą 263

Składniki sznycel z piersi indyka, 4 szt czosnek, 3 ząbki szpinak mrożony, 1/2 opak ser feta, 1/2 opak jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierowania olej, do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Sznycle(...)cieniutko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Nakładamy warstwę szpinaku, na wierzch układamy paseczki fety. Zwijamy mięso na połowę i panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony na złoty kolor

Gotowanie moimi oczami
Leniwe pierogi 126

Składniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną

Gotowanie moimi oczami
Śląskie makrony odpustowe 610

Składniki białka, 3szt cukier puder, 12og bułka tarta, 150g olejek migdałowy, 4-5 kropel Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olejek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Pieczemy w temperaturze 180st przez około

Gotowanie moimi oczami
Knedle ze śliwkami 153

Składniki ziemniaki obrane, 700g mąka pszenna, 300-400g jajka, 2 szt sól, 1/2 łyżeczki śliwki małe, 15-20szt masło, 125g bułka tarta, 2 łyżki cukier, 2-3 łyżki cynamon, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Przeciskamy przez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość(...)knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. W sporym płaskim rondlu lub patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Wrzucamy knedle i podsmażamy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane cukrem i cynamonem

Gotowanie moimi oczami
Roladki z indyka z serem 396

Składniki sznycle z indyka, 5 szt ser żółty, 5 plasterków masełko ziołowe, 5 łyżeczek jajko, 1szt bułka tarta sól, pieprz olej, do smażenia Przygotowanie Sznycle cieniutko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plasterek sera i łyżeczkę masełka ziołowego. Zwijamy mięso tworząc małe roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, początkowo na dużym ogniu, później zmniejszamy

Gotowanie moimi oczami
Krokiety z "ruskim" farszem 168

pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki, 1kg ser twaróg, 600g cebula, 1 szt sól, pieprz masło, 1 łyżka Składniki na panierkę bułka tarta jajka, 2 szt sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę(...)maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony

Gotowanie moimi oczami
Kotleciki ziemniaczane 175

Składniki ziemniaki ugotowane, 1kg cebula, 1 szt jajko, 1 szt mąka pszenna, 1/2 szkl sól, pieprz bułka tarta lub mąka, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na odrobinie oleju. Ziemniaki tłuczemy lub mielimy w maszynce. Dodajemy cebulkę, jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki dowolnej(...)wielkości, panierujemy w bułce tartej lub w mącę. Smażymy na oleju z każdej strony, aż zrobią się rumiane

Gotowanie moimi oczami
Kotlety z makaronu 237

Składniki: 2 kubki ugotowanego makaronu spagetti 2 jajka 15 dag kiełbasy szynkowej pół szklanki otrębów pszennych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cebula do panierowania :   2 jajka mąka bułka tarta   Sposób wykonania:   makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące(...)jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor

Darcia w kuchni
Knedle z twarogiem. 114

Tradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki 2. Ugotować(...)ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem

Darcia w kuchni
Kotlet szwajcarski 149

środka można też dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki. Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser żółty ok 100 - 150 gram ( miękki ) masło sól, pieprz do panierowania mąka , jajko i bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: pierś z kurczaka umyć pokroić na części , rozbić posypać solą i pieprzem Ser żółty i masełko pokroić w paski. Ja do każdego kotlecika dodałam(...)ciasno. Należy zwrócić uwagę, żeby ser żółty i masło nie wystawało na zewnątrz kotleta. Panierować najpierw w mące , potem w rozkłóconym jajku ( z dodatkiem przypraw ) a na końcu w bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu

Darcia w kuchni
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM JAJECZNYM 160

ugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób wykonania: Farsz:   4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu. Ciasto: Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez maszynkę. Cebulę(...)rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,  złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.  Można podawać z sosem

Darcia w kuchni
smażone kanie 137

Składniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu

Darcia w kuchni
podgrzybki smażone kapelusze 132

Składniki: małe twarde kapelusze podgrzybków jajko bułka tarta mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Wybrać małe twarde kapelusze podgrzybków. Oczyścić umyć, osuszyć oprószyć solą od spodu. Jajko rozkłócić. Podgrzybki panierować najpierw w mące , potem w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu z 2 stron

Darcia w kuchni