bułki - 33426 przepisów (strona:986/2229)

Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym 150

się nawet dzieciaki ( tak myślę, bo moja trzódka była zachwycona) :).  Składniki: Na pulpeciki: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku(...)sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży tymianek, oliwa lub olej Dodatkowo ( wedle uznania):  kilka kulek mozzarelli „mini” Sposób przygotowania: Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Z mięsa formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki

Nie tylko w kuchni
Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe) 193

cebula, 2 ząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka, 3 - 4 łyżki mleka, około 15 łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować(...)około 2 godziny. Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm. Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać. Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 171

pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki(...)farszu i posypać startym serem. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane kieszonki umoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki

Nie tylko w kuchni
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 185

soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej(...)ąć z ognia i przestudzić. Na naleśniki nałożyć po porcji grzybów i żółtego sera ( startego lub w plastrach), założyć brzegi i zwinąć. Krokiety zamoczyć w rozskłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać na gorąco. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 166

roladki w pysznym sosie, które przygotowałam na niedzielny obiad. Zapraszam! Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić(...)oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim.  Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano.    Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki. Roladki przekroić na pół i przełożyć do gorącego sosu. Życzę smacznego

Nie tylko w kuchni
Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce 958

twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania: Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy

Nie tylko w kuchni
Kaczka nadziewana farszem z borowików 224

ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki(...)obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem  i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą

Nie tylko w kuchni
Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark 187

który otrzymałyśmy do testowania - dziękujemy.  Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki paryskie lub małe bagietki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego np gouda sos  Madziarów Folwark szczypiorek ketchup PRZYGOTOWANIE : Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na osoloną wrzącą(...)wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Bułki paryskie przekrawamy na pół, każdą z części smarujemy pikantnym sosem  Madziarów, na wierzch ścieramy porcję sera żółtego (np gouda), na nim układamy porcję pieczarek. Całość oprószamy ponownie serem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni perukarnia - pieczemy do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.   Do przygotowania domowych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki z cukini i buraczków 126

towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut(...)tarce o grubych oczkach. Cukinię i buraczki przełożyć na sito i dobrze odcisnąć. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię z buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placuszki. Ja zrobiłam to w obręczach, żeby miały regularny

Trzeci talerz
Parówkowe buły 162

części ( jak na zdjęciu ) . Parówki obieramy z celofanowych osłonek , przecinamy na pół i każdą połówkę owijamy ciastem , układamy na blaszce d o pieczenia i lekko nacinamy wierzch każdej bułki . Piekarnik rozgrzewamy do 150 C , wkładamy buły i zwiększamy temperaturę do 220 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż się zrumienią , w połowie pieczenia prószymy po wierzchu tartym serem . Podajemy

Ogrodnik w podróży
Kotlety zapiekane z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami 178

piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia Olandia Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy i lekko rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku(...)bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki

Aga w kuchni
Ciasto bananowe do góry nogami 297

mleka 120 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 łyżki cukru muscovado 6 bananów Masa orzechowa 2 jajka 80 g zmielonych włoskich orzechów 80 g cukru 1 łyżka tartej bułki ½ łyżki pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki i wyłóż nimi dno foremki. Rozpuść cukier muscovado(...)żółtek i ubij na sztywno, po czym dodaj cukier po łyżce stale ubijając. Nie przerywając ubijania dodaj po żółtku, a na końcu wmieszaj łyżką zmielone orzechy wymieszane z bułką i mąką. Wylej masę na banany i rozprowadź równomiernie. Przygotuj masę czekoladową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj

codojedzenia
Spaghetti z klopsikami 161

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz(...)łyżeczka brązowego cukru Do podania: makaron spaghetti (ok. 300 g) parmezan bazylia/natka pietruszki Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony. Dodać koncentrat/passatę, wszystkie przyprawy oraz

Moja Galeria Smaku
Leniwce z mlekiem w proszku 146

Nietypowe leniwe z dodatkiem mleka w proszku. Wyszły delikatne, pyszne! Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki mleka w proszku 4 łyżki mąki 30 dag twarogu 2 jajka sól bułka tarta masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i zmielić. Następnie wsypać mąkę, mleko w proszku, dodać twaróg, jajka i całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować(...)wałek, spłaszczyć i kroić ukośnie. Gotować w osolonej wodzie, podawać okraszone bułką tartą z masłem

Tradycyjna Kuchnia
Udka pieczone w sosie majonezowo - ketchupowym 142

Uwielbiam kurczaka w tym sosie! Składniki: 4 udka z kurczaka, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Udka umyć, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce. Formę posmarować tłuszczem i ułożyć przygotowane udka. Majonez wymieszać(...)ketchupem, posmarować mięso, posypać tartą bułką i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut, pod koniec pieczenia zdjąć folie i zrumienić mięso

Tradycyjna Kuchnia