fasolowe. Oprócz tego, że ją mrożę na zimę, bo taka najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem(...)minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z wody z bułką tartą. The post Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła 1 łyżka mąki sól,pieprz szczypta lubczyku świeża bazylia 1 łyżeczka domowego maggi Sposób wykonania Mięso(...)odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc). Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę . Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy
Miód i pieprzmąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 115 g masła szczypta soi 1 łyżka wody Nadzienie: 700 g jabłek ze słoika na szarlotkę 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu(...)międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymienione składniki dokładnie rozetrzeć między palcami, aby płatki były oblepione masłem i cukrem. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć je i odstawić na chwilę. Jabłka wymieszać z bułką tartą i ewentualnie cukrem. Następnie na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę figową. Nałożyć jabłka, a wierzch posypać kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut. Należy uważać
My simple kitchengorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka 350 g śliwek 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 40 g cukru 40 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy cały(...)między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy
My Culinary Artpłaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik. 4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu
Kuchnia w czekoladziemnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru i łyżeczką masła. Szparagi najlepiej gotować w wysokim(...)wyciągnąć. Ja nie przepadam za mocno zarumienionym boczkiem, dlatego u mnie na zdjęciach jest taki jasny. Wasz może być ciemniejszy i bardziej chrupiący. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i wymieszać. Polać szparagi i gotowe :) Smacznego
W kuchni u MonikiMiał być chleb, a podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta narodził się pomysł by zrobić bułki, do których dodałam kilka moich ulubionych składników. Bułki wyszły rewelacyjne w smaku i już wiem, że będę je często piekła. Składniki: 6g suchych drożdży, 8g cukru, 150ml ciepławej wody, 250g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 1/4 łyżki soli, 85g zielonych oliwek z papryką
W kuchni u MonikiPonadto: budyń waniliowy bez cukru, 0.37 ml mleka, 2 czubate łyżki cukru, 200g truskawek, 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania ciasta, wymieszać, masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania. Przygotowanie: Budyń ugotować z cukrem w 0.37ml mleka i ostudzić. Składniki na kruszonkę połączyć, przecierać pomiędzy palcami do momentu aż zaczną się robić grudki - ewentualnie(...)powstała jakakolwiek harmonijka ( nawet nie musi być u góry sklejona) by choć lekko zwinąć w ślimaka. Zawinąć w ślimaka i włożyć do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ( formy silikonowej nie trzeba wysmarować masłem). W środek włożyć kilka połówek truskawek. Ja miałam dwie foremki - jedna taka jak widać na zdjęciu i druga ciut mniejsza. Do większej włożyłam trzy
W kuchni u Monikipaski, można pokroić również w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre. Ciasto podzielić na 7 części i uformować bułki. Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 duża cukinia, 2 jajka, bułka tarta, sól lub vegeta ( jarzynka, warzywko itp. mogą być), olej do smażenia. Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć środek (niekoniecznie) i posolić. Jajka roztrzepać. Plastry cukinii maczać w jajkach i bułce tartej. Cukinię w panierce smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Smażyć do zarumienienia, skórka musi być miękka. Smacznego
W kuchni u Monikiobraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany czosnek. Gdyby mięso było(...)suche dodać ciut wody. Usmażyć naleśniki. Na środek naleśnika wyłożyć farsz i zawinąć ( pokazane na zdjęciu). Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażyć do zarumienienia, na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)zdjęciu). Na każdy plaster schabu położyć po plasterku cebuli, pieczarki, ogórka i sera żółtego. Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 60dag mięsa mielonego, 5 jaj, bułka tarta, cebula, sól, pieprz, majeranek, trzy ząbki czosnku, duża garść zielonej pietruszki (może być mrożona). Przygotowanie: 4 jajka ugotować na twardo. Jajko, garść bułki tartej, cebulę pokrojoną w kostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i posiekaną pietrzuszkę wymieszać z mięsem mielonym. Mięso uformować w łódkę i ułożyć na środku, wzdłuż pokrojone
W kuchni u Monikijuż małe rączki sięgały by skubnąć co nieco :) Składniki: kalafior, dwie duże marchwie, puszka groszku konserwowego, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, szczypta suszonego lubczyku, bułka tarta, masło. Przygotowanie: Kalafior, pokrojone w plastry marchwie ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz, dodać groszek. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą
W kuchni u MonikiSkładniki: 750g mięsa mielonego, 1/2 dużej cebuli, 1,6l bulionu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 100ml mleka, ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g), woda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem
W kuchni u Moniki