bułka paluch 2 szt · ogórek kiszony 3-4 szt · cebula dymka · majonez · musztarda · keczup · parówki cienkie 2 szt Bułki przekroić na pół, posmarować majonezem, ułożyć plasterki ogórka, cebuli, dodać parówkę, !ogórek pokroić w kostkę i posypać po wierzchu razem ze szczypiorkiem, polac majonezem,, musztarda i keczupem
Camilla w kuchniinspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól i pieprz Sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Marchew umyć(...)przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli. Do miski wbić jajka, dodać garść sera, musztardę, cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy średniej wielkości placuszki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu
Kuchnia EllieSezon kalafiorowy trwa od czerwca aż do listopada. Dlatego też często z niego korzystam w swoim kulinarnych pomysłach. Składniki: 1 duży kalafior, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 bułki czerstwe, 2 jajka, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Kalafior obgotować, odcedzić i zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
Tradycyjna Kuchniażółtego Przygotowanie Czerstwą kajzerkę maczamy kilka minut w mleku, następnie odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy i oba składniki podsmażamy na patelni. Mięso mielone, bułkę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Masę przyprawiamy i ewentualnie jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Masę formujemy w kotleciki i smażymy z obu stron
e-PrzepisyKulinarnenietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny. Składniki: 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów(...)zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką
Pociąg Do Kuchniduża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek(...)chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny
Apetyt na Zielonebezą SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo około 300 - 400 g czerwonej porzeczki 2-3 łyżki kaszy manny(...)pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Z piekarnika wyciągamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikotleciki, według mnie są bardzo dobre jak na pierwszy raz ;) Składniki ziemniaki z "wczoraj" u mnie 700g mąka 4 łyżki jajko sól, pieprz ewentualnie zioła - ja dodałam zioła prowansalskie bułka tarta do obtoczenia olej Ziemniaki utłuc na puree, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć
Motylkowa Kuchniaświeżego szpinaku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 2 łyżki płatków zbożowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Czosnek(...)paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego. 4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron
Bananowe Poleinnej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia . Najlepiej zrobić to dzień(...)wyrabiamy ręka na spójną masę . Na końcu dodajemy rybę i już tylko lekko mieszamy łyżką , tak żeby ryba się nam nie rozgniotła . Nabieramy około łyżki masy i wrzucamy do bułki tartej, obtaczając ją dokładnie i tworząc w rękach ładny kształt ,lekko spłaszczonego, placuszka . Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy
Ogrodnik w podróżyciasto robi się błyskawiczne:) Składniki: 250 g miękkiej margaryny 150 g cukru 3 jajka 200 g mąki 100 g zmiksowanych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki bułki tartej 400 g agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę(...)pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do ciasta, cały czas miksując. Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie poukładać agrest, wciskając go do połowy ciasta i rozsypać maliny. Owoce posypać brązowym cukrem. Piec w 160 stopniach przez około 60 minut. Smacznego
na moim stole...średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach , odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną(...)rozklepujemy na średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką z jednej strony i na niej rozkładamy ,około jednej ,czubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się
Ogrodnik w podróżySkładniki: fasolka szparagowa (garść ugotowanej) bułka tarta (4 łyżki) margaryna (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min (+ewentualny czas na gotowanie fasolki, ja miałam taką ze słoika, już ugotowaną Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Na patelni roztapiamy margarynę. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową (tzn. już miękką) i bułkę tartą. Wszystko smażymy przez ok. 10 minut mieszając co jakiś czas
Weganka gotuje