bułki - 33426 przepisów (strona:1005/2229)

Jaskółcze gniazdeczka 159

jajek ugotowanych na twardo 200 g szpinaku świeżego oregano bazylia majeranek szczypta mięty 500 g mięsa mielonego sól pieprz jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Szpinak świeży umyć pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przysmażyć dodając przyprawy do smaku i odparować. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podzielić na 6 części, każdą rozpłaszczyć najlepiej przy(...)pomocy dwóch folii , nakładać warstwę szpinaku, i pomagając sobie folią owinąć każde ugotowane jajko. Panierować w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron

Gotowanie jest łatwe
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym 142

kotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso(...)wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z boczniakiem 199

boczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć(...)odparuje cały płyn. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Makrela po brazylijsku 182

zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu: Składniki na przygotowanie ryby: - 3 świeże lub mrożone makrele - cytryna - bułka tarta - sól, kumin, 3 ząbki czosnku My lubimy używać tych papryczek, są niesamowicie ostre. Taka papryczka tylko dla odważnych! Składniki na przyprawę do ryby:  - suszone papryczki chilli np. pepperoncini(...)ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok. Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przygotowanie przyprawy: Papryczki i sól ucieramy w moździerzu

Smaki Brazylii
Szarlotka ucierana na maślance 155

jajka ok. 220 g cukru (zależy od słodkości jabłek) 250 ml maślanki naturalnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 1 opak. cukru z wanilią cynamon cukier puder bułka tarta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać olej i maślankę. Mąką przesiać przez sito, wymieszać z cukrem z wanilią i z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)ubitych jajek z maślanką i olejem – zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut. Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance

Pociąg Do Kuchni
Schab po kowalsku 184

plastry schabu bez kości o grubości ok. 2 cm 2 jajka bułka tarta 1 duża cebula spora szczypta curry 5-6 łyżek tartego żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki keczupu sól i pieprz olej do smażenia Nie ma jak stare sprawdzone przepisy w nowej interpretacji :) Niby zwyczajne schabowe... a po dodaniu kilku sprawdzonych składników stają się zupełnie nowym daniem(...)dosyć syte :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie proporcje majonezu i ketchupu. Mięso rozbić na cienkie plastry. Posolić. Kotlety obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku a później w tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotletów. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dusić aż cebulka zmięknie

Świat Domowej Kuchni
Pasztet z 3 gatunków mięs 177

ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut

kawawszklance
Maślana tarta z owocami z kompotu 232

zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu

kawawszklance
Skrzydełka w zalewie octowej 183

wersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy! Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 1 litr wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe kilka(...)ziaren pieprzu ponadto  1 papryka czerwona natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy

kgwjanczewo
Kruche ze śliwkami 172

/2013/03/drozdzowki-z-malinami-i-kruszonka.html#sthash.VbJ8rHfm.dpuf Składniki na kruszonkę: 70 g mąki pszennej (można użyć krupczatki) 50 g cukru 50 g miękkiego masła   oraz ok. 500 g śliwek węgierek  2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, jajko, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.   Formę (lub foremki) smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym i chłodnym ciastem.  Ciasto posypujemy tartą bułką (żeby wypiła ewentualny sok z owoców) i układamy pokrojone paski śliwek. Całość obficie posypujemy kruszonką.  Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia

bistro mama
Maminkowe zapiekanki ziemniaczano-serowe z cebulką 282

obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę(...)całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi  i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki  o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką a na niej układamy porcje

Maminek kulinarny
Chleb orkiszowy pieczony na kamieniu. Najsmaczniejszy, najłatwiejszy. 265

tylko masłem i posolona. Kromka pierwsza.... Kromka druga...... Na dwóch się na pewno nie skończy, to gwarantuję. Chleb piekłam na specjalnym kamieniu do wypieków. Można piec na nim chleb, bułki, pizzę itp. Kamienie do wypieków wymagają długiego czasu nagrzewania w bardzo wysokiej temperaturze, ale też efekt pieczenia jest spektakularny. Chleb dosłownie rośnie w oczach, pizza gotowa jest(...)minutach :) Chleby i bułki wymagają wysokiej temperatury wstępnej pieczenia, którą potem stopniowo obniża się. To odpowiada warunkom pieca chlebowego, który opalany jest drewnem i osiąga temperaturę początkową ponad 300°C. Podobny efekt uzyskamy w piekarniku jedynie obniżając stopniowo temperaturę w trakcie pieczenia. Kamień do pieczenia ustawiamy na ruszcie na najniższy poziom piekarnika. Jeśli piekarnik jest dobrze nagrzany (ustawiamy

Naturalna Kuchnia
chrupiące placki ziemniaczane z cukinią, cebulą, czosnkiem, koperkiem... 254

Składniki: ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić(...)cebuli, cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski do masy dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, kucharka, pieprz, dokładnie wymieszać na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy placki podać można z cukrem, śmietaną, keczupem, sosem

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki z dynią! Smażone banany! 172

czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię(...)Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki puree z pieczonej dyni piżmowej Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw

SMYKWKUCHNI
Kotlety schabowe 144

przepis to gwarancja udanego obiadu. Tradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce. Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet(...)posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak kurkuma czy majeranek. Najważniejsze aby olej przed włożeniem mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania