bułki - 33426 przepisów (strona:992/2229)

Zupa brokułowa 279

dopiero zblendować. Postawić znów na gazie, jak najmniejszym, wrzucić przetarty przez praskę czosnek i masło, po czym chwilę pogotować. Zupa gotowa, my serwujemy do niej jeszcze grzanki z wczorajszych bułek, posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku do chrupkości i starty żółty ser. Maluszkom poniżej roku proponuję podać pokrojoną w kostkę zwykłą bułkę. Smacznego! PS. Zupa brokułowa była dla Tosi świetnym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szparagowe paluszki. 131

bardzo zachęcająco wiec postanowiłam go wypróbować. Jak zwykle przepis zmodyfikowałam na swoje potrzeby i oto powstały te smaczne i szybkie paluszki. Składniki;   1 pęczek szparagów około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki utłuczonych płatków kukurydzianych (śniadaniowych) 3 łyzki startego parmezanu sól, pieprz, 1 łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami 2 jajka 4 łyzki mąki olej do foremki(...)zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy do płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy szparagi aby na siebie nie nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C i pieczemy do zrumienienia około 15 minut. Najlepiej smakują

Radość kipiąca uśmiechem.
Smażony kalafior. 184

mojego dzieciństwa. Dzisiaj dzieci zajadają się nuggetsami a ja zajadałam się właśnie tym kalafiorem. Był pyszny i nadal smakuje tak samo. Składniki; 1 kalafior 2 jajka ok. szklanki bułki tartej sól olej do smażenia Kalafiora gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie. Odsaczamy i studzimy. Dzielimy na małe różyczki. Każda z nich najpierw panierujemy w jajku (trzymając za ogonek i jego(...)panierujemy) a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy opanierowane różyczki. Smażymy az do zarumienienia. Podajemy z ziemniakami jako drugie danie lub zjadamy same np. na kolacje. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolka szparagowa na maśle z bułką tartą. 133

Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc podaję go dla początkujących ;-) Składniki; ok. pół kg fasoli szparagowej 3 łyzki masła 3 łyzki bułki tartej sól pół łyżeczki suszonej bazylii Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Zalać zimną wodą,(w trakcie gotowania należy posolić) i gotowac do miękkości około 15 min. Jednak im młodsza fasolka(...)Najlepiej co jakiś czas próbować czy już jest miekka. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Dodajemy masło, bułke tartą, bazylie i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Smażymy az bułka tarta lekko nam się zezłoci, co jakiś czas mieszając. Ot cała filozofia! ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z cukinii 128

miesnych pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm. Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane(...)czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową żeby ją napowietrzyć. Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika

Kuchenne Wariacje
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 195

dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać(...)miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu. Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami wody i dorzucamy do mięsa. Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką przez kilka minut i odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły. Do tego czasu, warto pokropić

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka pulpetowa. 180

które liczą kalorie. Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu 1 jajo bułka tarta 1 kg małych i młodych pieczarek 2 pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych) 300 ml gęstego majonezu 100 ml śmietany 12% łyżeczka czosnku granulowanego sól(...)pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić, dodawać stopniowo bułkę tartą, tyle by masa była gęsta a pulpety mocno zbite po uformowaniu. Nie napisałam tu konkretnie ile, bo mięso ma różną chłonność - około 1 szklanka. Sama masa powinna być wyraźna w smaku, podczas gotowania smak złagodnieje. Formować maleńkie pulpety. Wrzucać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekane zraziki 163

czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany(...)kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy

O kuchni z uczuciem
Domowe gołąbki 171

Gołąbki jak u mamy... Składniki: dość duża kapusta z dużymi jędrnymi liśćmi ok.80 dkg mięsa mielonego wieprzowego woreczek ryżu (100g) namoczona w wodzie bułka kajzerka (dobrze odciśnięta) lub 3 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki wody 2 jajka kopiasta łyżka majeranku 1 duża cebula ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki do sosu

Pelusiowa Kuchnia
Pulpety w sosie pomidorowym 120

manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka namoczona w wodzie Przygotowanie: Mięso wieprzowe włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, przyprawę do mięsa mielonego, kaszę mannę, dokładnie(...)odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać

Smaczne Potrawy
Knedle z morelami II 161

jesień będzie :) Składniki: 700 g ziemniaków  350 g mąki pszennej  2 jajka   ½ szczypty soli  15-20 szt. moreli   3-4 łyżki tartej bułki  4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką 180

kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę pieczarki smażymy na patelni(...)ściągamy z ognia z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą by pokryć całą powierzchnię na dno foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru następnie

zobacz ich smak
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 142

tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu The method: Heat(...)sprinkle the rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą

Smaki Przyprawy i Kolory
Piegowata babka 154

szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki łyżka bułki tartej Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko(...)wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 171

fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki:  6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo(...)pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach