ugotowanych ziemniaków 150 g serka twarogowego (np. Philadelphia) 1/2 średniej cebuli 50 g wędzonego, żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść widelcem z serem(...)Dodać podsmażoną cebulę, utarty, żółty ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i drobno posiekany szczypiorek. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką. Z powstałej masy formować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i lekko rozpłaszczyć. Medaliony smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron, do lekkiego zbrązowienia
Bulliopoście przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami. Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek(...)zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku, jeszcze raz w mące i jeszcze raz w jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut
Gotuj z MąkąSkładniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym
Gaździnka warzyMiękkie i delikatne drożdżowe bułki o złotym kolorze i serowym nadzieniu. Bułki z serem są bardzo smaczne, a podczas pieczenia w domu unosi się niesamowity zapach. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnewody śmietana 18% do zup sól, pieprz Składniki na kuleczki mięsne: 400g mięsa mielonego (u mnie była to łopatka wieprzowa) 1 łyżka otrębów żytnich (zamiast bułki tartej, ale możesz spokojnie wsypać bułke jeśli tak bardziej wolisz) 1 jajko sól, pieprzy, papryka słodka, papryka ostra - przyprawy dajemy do smaku według gustu KULECZKI: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy otręby lub bułkę
Gotuj z Mąkąubijamy na pianę. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajka(żółtka), proszek do pieczenia, pianę z białek. Wszystko razem miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą (nie używam papierów do pieczenia, wolę stary, tradycyjny sposób). Pieczemy 40 minut, w 180 stopniach. Składniki Dodajemy margarynę. Wsypujemy cukier. Dodajemy kakao. 1/4 szkl wody Opakowanie cukru waniliowego(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Gdy nasza masa ostygnie, dodajemy mąkę. Proszek do pieczenia. Żółtka. Miksujemy wszystko. Następnie dodajemy pianę. Miksujemy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika na ok.40 minut. Życzę smacznego
My World by Dagmara RekPrzychodzę do Was z nowym przepisem na obiad. Będą to kotleciki/pulpeciki w sosie pomidorowym. Składniki: opakowanie mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka (w zależności co zawsze dodajecie) 1/2 kostki rosołowej (również zależy od Was, można dać całą kostkę) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany 1 łyżka mąki Przygotowanie: Z mięsa mielonego robimy kotleciki(...)mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą) Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju - 1 minutę na każdą ze stron. Następnie przekładamy do garnka lekko podsmażone kotlety wraz z olejem, na którym smazyliśmy. Dodajemy wodę, oraz kostkę rosołową. Dusimy na małym palniku 30-40 minut, w zależności od miękkości mięsa. W pojemniczku rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu, 2 łyżeczki
My World by Dagmara Rekproszku do pieczenia kostka margaryny (ja dzisiaj nie miałam pełnej kostki, wymieszała ją z masłem i 2 łyżkami oleju) łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego bułka tarta Kruszonka 1/3 szklanki oleju (może być margaryna) 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dużo tych różnych ułamków, ale tak jest chyba łatwiej przedstawiać proporcje(...)mikstury, wstępnie przesiewając przez sitko. Mieszam wszystko razem łyżką. Dodaję mleko, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżkę miodu i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam ciasto. Blachę smaruję margaryną, obsiewam bułką tartą. Ciasto wylewam na blachę, układam ciasno śliwki -skórka dołem do ciasta. Posypuję delikatnie cukrem. Kruszonkę rozrabiam w misce, łącząc wszystkie składniki razem. Mają tworzyć jednolitą całość. W przypadku oleju
Justa próbuje gotowaćjajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cały cukier wanilinowy szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany (może być gęsta) 4-5 dużych jabłek cynamon (dowolna ilość) bułka tarta lub kasza manna Wykonanie: Obrać jabłka i podzielić na ósemki, a potem na plasterki (jabłka można także zetrzeć na tarce). Nastawić piekarnik na około 190-200 stopni C. Jedno(...)Resztę składników połączyć ze sobą i wyrobić ciasto jak na pierogi, następnie podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa niż druga) Formę wysmarować margaryną (spód oraz boki), obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na formę. Jeśli brakuje na bokach to po prostu podoklejać. Następnie posmarować troszkę białkiem
Justa próbuje gotowaćsosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków wędzonej szynki wieprzowej 1 seler 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka masła sól pieprz czarny jajka i bułka tarta do panierowania SOS: 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól Selera obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem i chwilę smażyć, aż seler(...)pomocą wałka cienko rozwałkować. Rozsmarować niewielką ilość jogurtu, położyć plasterek szynki i łyżkę duszonego selera. Zawinąć całość w rulonik, zabezpieczając koniec wykałaczką. Obtaczać w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Czosnek rozetrzeć dokładnie razem z solą i połączyć z jogurtem naturalnym. Taki sos podawać z ciepłymi krokietami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamStruan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny
Grahamka, weka i kajzerkanaleśniki według przepisu na idealne naleśniki . Składniki na farsz (na 16 naleśników): 8 parówek mały słoik papryki konserwowej mały słoik ogórków konserwowych 20 dag sera żółtego Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Parówki kroimy wzdłuż na pół, paprykę i ogórki kroimy na słupki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy(...)solą i pieprzem. Na naleśnika nakładamy pół parówki, po 2 słupki ogórka i papryki, posypujemy serem żółtym. Takiego naleśnika zwijamy i moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumieniania. Podajemy z dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego
Cukiernia PychotkiMiękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej kupnej masy, to okazuje się, że drożdżówki możemy bardzo szybko przygotować. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnełyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona) 0,5 łyżeczki kuminu 70ml oleju rzepakowego kilka liści laurowych do dekoracji olej i bułka tarta do formy *zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić w grube plastry. Na szerokiej patelni(...)wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego. Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska
Obiad gotowymąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie(...)wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków. Najlepiej dzień wcześniej przygotować farsz. Do surowego mięsa mielonego wsypać przyprawy i odrobinę bułki tartej. Wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę. Gdy zacznie się szklić to dodać mięso mielonego. Całość smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Na sam koniec mięso
Ugotować