bułki - 33426 przepisów (strona:887/2229)

Drożdżowe bułki z makiem wyrabiane w automacie 226

Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej kupnej masy, to okazuje się, że drożdżówki możemy bardzo szybko przygotować. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 185

łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona) 0,5 łyżeczki kuminu 70ml oleju rzepakowego  kilka liści laurowych do dekoracji olej i bułka tarta do formy *zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić w grube plastry. Na szerokiej patelni(...)wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego. Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska

Obiad gotowy
Knedle z mięsem mielonym 155

mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie(...)wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków.  Najlepiej dzień wcześniej przygotować farsz. Do surowego mięsa mielonego wsypać przyprawy i odrobinę bułki tartej. Wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę. Gdy zacznie się szklić to dodać mięso mielonego. Całość smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Na sam koniec mięso

Ugotować
Kotlety ziemniaczane. 255

jest za rzadkie, trzeba jeszcze  dodać kilka łyżek.  Na talerzy widelcem roztrzepujemy drugie jajko. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i smażymy na rumiano. Dlaczego nie obtaczam w bułce tartej? Ano, bułka ma to do siebie, że chłonie dużo tłuszczu, a od niej ziemniaki nasiąkają jak gąbka, nim się jeszcze jajko zetnie. Natomiast samo jajko, po zetknięciu z gorącym

Dieta moja pasja
Kotlety warzywne z włoszczyzną 184

marchewka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g startego żółtego sera 2 - 3 łyżeczek ziół prowansalskich 1- 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz  4 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej opcjonalnie jedno jajko  Wykonanie: 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, lub wykorzystujemy warzywa podczas przygotowywania bulionu warzywnego.  2. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy starty(...)koncentrat pomidorowy, przyprawy, dodajemy powoli mąki ziemniaczanej i bułki tartej, (ewentualnie można dodać jedno jajko) całość dokładnie mieszamy, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.  3. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Mój pomysł na
Keks mięsny z papryką i serem. Kolorowa pieczeń na kanapki i do obiadu. 170

zielonej ) - 15 dag sera żółtego typu gouda - 2 jajka - duży ząbek czosnku - 1 łyżka musztardy delikatesowej Kieleckiej - 1 łyżka keczupu - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżka bułki tartej Wykonanie Mięso mielone przekładam do miski, dodaje do niego pokrojone w większa kostkę kolorowe papryki, ser żółty ( też w kostkę ), jajka, musztardę, keczup, utarty majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszam, jeśli jest za luźna dodaję łyżkę bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, tak aby wystawał po za brzegi formy. Masą mięsno-paprykową dokładnie wypełniam keksówkę, wierzch wyrównuję przy pomocy zwilżonej wodą łyżki, przykrywam papierem i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczeń piekę w temp

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżowy wieniec ze szpinakiem 162

łyżki oleju roslinnego 1 duzy zabek czosnku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 300 g ricotty 300 g szpinaku mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Robimy zaczyn z połowy szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy(...)czosnek, dusimy chwilę pod przykryciem potem dodajemy rozmrożony szpinak,przyprawiamy do smaku i ponownie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. i studzimy. Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę wałkujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zawijamy w roladę. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy jej końce

Cukiernia Pychotki
Oszukane mini udka na oleju rzepakowym 210

kefiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól 350 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula sól, pieprz do smaku ząbek czosnku natka pietruszki paluszki olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy dużą szczyptę soli, sodę, wlewamy kefir i zagniatamy ciasto. mięso mielone łączymy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku(...)środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach.  Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy na pół

Malinowe Pocałunki
PIECZARKOWE GNIAZDA SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM 227

naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa  mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy do smażenia gniazdek Wykonanie: Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie osączamy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy namoczoną wcześniej(...)mleku bułkę, oraz posiekaną natkę  pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze mieszamy. Bierzemy małą porcje mięsa, otulamy nim pieczarkę, formujemy kuleczki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi sosami

Z Majeczką w kuchni
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych 121

Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle ( klik ).  Tym razem padło na rybę. Zapewne każdy z Was zna wersję panierowaną w mące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie

Di gotuje
Jak zrobić domowe grzanki? 166

samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie mniej więcej jedna porcja - podane proporcje przypraw są odpowiednie dla 1 kromki chleba/połowy bułki. Używamy suchych/mielonych przypraw

Bananowe Pole
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 245

dość chudego mięsa. Polecam na obiad lub jako wędlinę na kanapki. 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej 1/2 selera korzeniowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ok 300 g boczku wędzonego olej rzepakowy do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić(...)patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystudzenia. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach. Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć

https:KKuchniaMniam
Kotlety z ziemniaków z pieczarkami i serem 159

Składniki: (13 sztuk) 800 g ugotowanych ziemniaków 100 g żółtego sera 8 średnich pieczarek 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego olej zeszklić(...)ziemniaków dodać dwie mąki, jajka, starty żółty ser i podsmażone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa będzie trochę klejąca. Nabierać porcje łyżką, uformować kulkę i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i trochę spłaszczyć, aby wyszły okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z warzywami, surówką lub po prostu np. z ketchupem. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza... 139

Składniki: filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić(...)skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypać mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik

W Mojej Kuchni Lubię
placki ziemniaczane z sosem jogurtowym... 139

Składniki: ziemniaki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1 łyżka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 5 sztuk, ogórek zielony 5 plastrów grubych, koperek 1/2 pęczka, cukier 2 łyżeczki, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza(...)razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię