bułki - 33426 przepisów (strona:884/2229)

Cebula faszerowana kaszą i twarożkiem. 144

czerwonych cebul 4 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej (lub gryczanej) 3 łyżki kremowego serka czosnkowego (lub bryndzy) 5 posiekane suszone pomidory 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki płatków chili oliwa sól bułka tarta Wykonanie: Cebule obrać i obgotować w wodzie na małym ogniu około 5 - 7 minut. Wystudzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środki pozostawiając około 0.5 cm ścianki. Wydrążony miąższ cebuli(...)podsmażoną cebulę, pomidory, majeranek i chili. Posolić do smaku. Cebule umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym i lekko oprószyć solą wydrążone wnętrza. Napełnić je nadzieniem z lekką górką. Posypać bułką tartą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 minut

zadanie-gotowanie
Kołocz śląski z serem 178

serem  Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier – 80g Rum – 2 kieliszki Rodzynki (np. firmy Kresto) – 4 łyżki Migdały mielone(...)położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie do pieczenia) posmarowane masłem i posypane bułką tartą. Gotowe ciasto pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponacinać w kilku miejscach i posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.  Upieczone i przestudzone ciasto

Kuchnia Bon Appetit
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 128

pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%   Na farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka(...)zmiękną i woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.   Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia

Smak mojej kuchni
Ciasto z sercem 174

każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy

Smak mojej kuchni
Bułki kokardki orkiszowo - przenne 130

tego zdrowe, bo  w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Bułki kokardki orkiszowo - pszenne Składniki na 10 sztuk: 250g mąki pszennej chlebowej 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody  10g drożdży suszonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego(...)masła Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka  ziarna do posypania bułek Wykonanie: Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Smak mojej kuchni
Przekąski na imprezę czyli jak sprawnie przygotować przyjęcie 353

zawsze znikają w pierwszej kolejności. Możesz przygotować je w wersji tradycyjnej na maśle, z dodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem(...)przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą cudownie chrupiące. Dodatkowo, gdy zostaną, możesz

Mojewlasne.pl
Pasztecik mięsny z niespodzianką 126

przepiórcze ale gdy zwiększymy ilość składników to można dać jajka kurze. Zapraszam Składniki: 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 garść suszonej żurawiny 1 białko kurze 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo Przygotowanie: Jajka przepiórcze obieramy ze skorupek i odkładamy. Do miski przekładamy mięso(...)dodajemy do niego żurawinę, białko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy razem i dzielimy na dwie części. Jedną część mięsa przekładamy na dno niedużej keksówki. Na mięsie układamy na środku jedno po drugim jaja przepiórcze. Przykrywamy pozostałym mięsem tak aby nie było widać jajek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 min w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Babka baranek cytrusowa 121

łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą(...)łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam

wesoła kuchnia
Meatzza. Mizza. 140

apetycznie i efektownie niż meatzza by Nigella 😉 Składniki na formę o średnicy 27 cm, taką meatzza dla 3-4 osób jest wystarczająca 500 gramów mielonej wołowiny 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem) 2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty) sól i czarny pieprz do smaku farsz: pomidorki koktajlowe(...)sera mozzarella w plastrach 1 łyżeczka oregano świeża bazylia Przygotowanie mięsnej pizzy. Meatzza z piekarnika. Podgrzewamy piekarnik do 200º C (góra-dół). W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę i pietruszkę. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Masę mięsną lekko mieszamy, nie wyrabiamy jej za długo, masa ma być dość gęsta. Płytką, okrągłą blachę do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana główka kapusty włoskiej 247

który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2-3 szklanki bulionu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wywaru(...)patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować główkę kapusty, owinąć ciasno gazą

Oryginalny smak
KANAPKA Z HUMMUSEM I ŚWIEŻYM POMIDOREM 200

wędzoną) papryką w proszku, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą suszonego lubczyku. Przed podaniem skropiona dobrej jakości oliwą lub olejem. Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką, a po opieczeniu natrzecie przepołowionym ząbkiem czosnku. Takie kanapki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI / 2 porcje 2  ciabatty  1 duży pomidor / najlepiej(...)poprzek. Każdą część nacieramy odrobiną oliwy i z obu stron opiekamy w tosterze lub na patelni grillowej, do momentu, aż pokryją się charakterystycznymi ciemnymi paskami. Wewnętrzną stronę każdej bułki opcjonalnie nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku. Na każdej grzance rozsmarowujemy hummus, układamy plaster pomidora, układamy krążki cebulki listki natki pietruszki. Oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym lubczykiem i papryką w proszku

cool and minty
Krokiety z serem i pieczarkami 246

strony.  farsz: 500 g pieczarek 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka masła  150g potartego żółtego sera do obtoczenia: 2 jajka 150 g bułki tartej Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,przesmażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała(...)nieco przestudzić i wymieszać z potartym serem.    Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu,boki złożyć do środka tworząc kopertę. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone krokiety podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 149

Składniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny

w mojej kuchni
Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu. 163

średnicy 26 cm ) - 2 szklanki mąki pszennej - 25 dag margaryny - 3/4 szklanki cukru - 4 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - dowolne owoce ( mrożonych nie rozmrażamy ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać(...)masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40- 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zrobić kruszonkę lub dowolnie udekorować. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą 102

dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki.  Składniki 200 g wędzonego dorsza 200 g ugotowanych ziemniaków starta skórka z 1/2 cytryny łyżka natki pietruszki sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta olej do głębokiego smażenia szczypta chili 2 duże czerwone cebule oliwa 1 łyżka brązowego cukru     Przygotowanie   Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza rozdrobniłem, ugotowane ziemniaki przepuściłem(...)praskę, wymieszałem razem ze skórką cytryny, posiekana natką , solą, szczyptą chili i pieprzem do smaku. Z masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego, panierowałem kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyłem na złoto na oleju, osaczyłem na papierowych ręcznikach. Czerwone cebule pokroiłem w cienki piórka. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy, wrzuciłem cebulę, mieszając od czasu do czasu podsmażyłem

R'n'G Kitchen