bułki - 33426 przepisów (strona:877/2229)

KOTLETY MIELONE Z GRILLA 100

pieprz do smaku olej do smarowania kotletów PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, aby zmiękła. Krok 2. Filety z sardeli płuczemy, osuszamy - drobno siekamy. Krok 3. Bułkę mocno odciskamy z płynu. Mięso mielone ugniatamy z  masą kiełbasianą, bułką, posiekaną sardelą, posiekaną drobno cebulą, kaparami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki

Moja Książka Kucharska
KROKIETY DZIADOWSKIE 236

kiszonej kapusty 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku sól pieprz tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół) tarta bułka do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Krok 2. Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły. Krok(...)masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy. Krok 5. Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Krok 6. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim. Smacznego

Moja Książka Kucharska
USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 171

czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>>  Polecam przepis na uszka z grzybami! SKŁADNIKI: kapelusze borowików ugotowane w wywarze cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz 2 łyżki tartej bułki ciasto: szklanka mąki szczypta soli surowe żółtko łyżka oliwy 1/2 szklanki ciepłej wody mąka do posypania stolnicy sól (do wody na gotowanie uszek) łyżka oleju   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz(...)ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy

Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE MIESEM 199

SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g mąki pszennej 4 łyżki masła 250g ugotowanego mięsa (najlepiej w bulionie z włoszczyzną) 200g cebuli 2 łyżki tartej bułki 3 łyżki skwarek ze słoniny sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Połowę ziemniaków szorujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy w mundurkach przez 30 minut, odcedzamy, obieramy ze skórki i wyciskamy praską do ziemniaków(...)mamy warzywa z gotowania mięsa np.marchew , to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła, mieszamy z mięsem, tartą bułką i jajkiem, farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy go. Krok 6. Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK 207

sera białego 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami  ok. 0,5 kostki masła bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek(...)wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem. Smacznego :) Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się

Moja Książka Kucharska
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 174

przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie(...)kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej. Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia

Moja Książka Kucharska
SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO 553

przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina dodatkowo: bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków *************************************************************     PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na farsz (oprócz serka) mieszam w misce, odstawiam na chwilę. Krok 2. Obkrawam skórkę z chleba tostowego, każdą kromeczkę(...)bardzo nie namokły), rozpłaszczam na dłoni delikatnie ją rozciągając. Krok 3. Każdą kromkę smaruję  kremowym serkiem Apetina, nakładam porcje farszu i zalepiam - każdego pierożka delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę powoli na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie złoty i chrupiący i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
farsz jajeczno pieczarkowy w skorupkach 142

składniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż. Delikatnie wydrążamy środek. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię z łyżką masła. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie dodajemy(...)żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno również dobrze smakują). Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
BURGERY Z INDYKA I KONFITURĄ Z CEBULI 175

warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:    Bułkę rozkrawam na pół, kładę plaster sera

Gotowanie Patki
Cebula faszerowana kaszą i twarożkiem. 163

czerwonych cebul 4 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej (lub gryczanej) 3 łyżki kremowego serka czosnkowego (lub bryndzy) 5 posiekane suszone pomidory 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki płatków chili oliwa sól bułka tarta Wykonanie: Cebule obrać i obgotować w wodzie na małym ogniu około 5 - 7 minut. Wystudzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środki pozostawiając około 0.5 cm ścianki. Wydrążony miąższ cebuli(...)podsmażoną cebulę, pomidory, majeranek i chili. Posolić do smaku. Cebule umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym i lekko oprószyć solą wydrążone wnętrza. Napełnić je nadzieniem z lekką górką. Posypać bułką tartą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 minut

zadanie-gotowanie
Kołocz śląski z serem 197

serem  Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier – 80g Rum – 2 kieliszki Rodzynki (np. firmy Kresto) – 4 łyżki Migdały mielone(...)położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie do pieczenia) posmarowane masłem i posypane bułką tartą. Gotowe ciasto pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponacinać w kilku miejscach i posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.  Upieczone i przestudzone ciasto

Kuchnia Bon Appetit
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 153

pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%   Na farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka(...)zmiękną i woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.   Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia

Smak mojej kuchni
Ciasto z sercem 201

każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy

Smak mojej kuchni
Bułki kokardki orkiszowo - przenne 157

tego zdrowe, bo  w połowie pieczone na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Można tutaj wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bułeczki są bardzo miękkie i puszyste. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Bułki kokardki orkiszowo - pszenne Składniki na 10 sztuk: 250g mąki pszennej chlebowej 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody  10g drożdży suszonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego(...)masła Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka  ziarna do posypania bułek Wykonanie: Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Smak mojej kuchni
Przekąski na imprezę czyli jak sprawnie przygotować przyjęcie 375

zawsze znikają w pierwszej kolejności. Możesz przygotować je w wersji tradycyjnej na maśle, z dodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Serek naturalny bardzo podkreśla smak warzyw. Najważniejsze, by kanapki były niewielkie. Zamiast zwykłego chleba możesz użyć chleba tostowego. Kanapeczki ze swojskim smalczykiem(...)przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą cudownie chrupiące. Dodatkowo, gdy zostaną, możesz

Mojewlasne.pl