bułki - 33426 przepisów (strona:882/2229)

Ciasto orzechowo - serowe 149

szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć(...)posmarować tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe : Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do foremki 36 x 25 cm i piec w temp

Różne smaki w kuchni
Orzechowiec z kremem dyniowym 183

jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Do żółtek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy z kaszą i bułką tartą. Dodajemy składniki suche do masy żółtkowej i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut

Różne smaki w kuchni
Devolay z masłem. 330

Składniki: -piersi z kurczaka -masło -sól -pieprz -mąka -bułka tarta -jajko Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy. Układamy na desce, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy za pomocą tłuczka. Z jednej piersi wychodzi jeden devolay. Posypujemy solą i pieprzem. Masło kroimy w plastry o grubości 1 cm. Plaster kroimy na 3 paski. Jeden pasek masła układamy na brzegu rozbitej piersi i zwijamy(...)devolaya. Następnie obtaczamy go w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju na średnim ogniu aż ładnie się zarumieni. Smacznego

Magia jedzenia.
Pasztet drobiowy z jajkiem 380

udek z rosołu 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy chrzanowej Pęczek szczypiorku 50g masła 6 jajek ugotowanych na twardo Sól, pieprz Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka dokładnie obieramy z błonek, skór i oczywiście kości. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso. Lekko opieczone przepuszczamy w całości przez maszynkę(...)mielenia mięsa. Do masy dodajemy musztardę, 2 surowe jajka oraz posiekany drobno pęczek szczypiorku. Doprawiamy. Foremkę obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy poziomo obok siebie ugotowane (i obrane ;)!) jajka na twardo, lekko dociskamy i uzupełniamy pozostałą masą mięsną. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez 40 minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 111

okazałe, ale załóżmy, że każdy ma taki krzyż, na jaki zasługuje ;););) A serio, należy użyć cieńszej końcówki do szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne i delikatnie słodkie. Mniej najbardziej smakowały w towarzystwie słodzonej kawy. Myślę, że są świetnym pomysłem na pokarm do wielkosobotniego koszyczka. Składniki(...)bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Składniki na pastę dokładnie wymieszać Pasta powinna być gęstą. Przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką lub woreczka, którego róg należy odciąć. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie wyciskać szprycą pastę, tworząc kształt krzyżów.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut

zadanie-gotowanie
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 245

ugotowanej ciecierzycy 300 g ugotowanej soczewicy 2 jaja 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 100 g orzechów (pistacje, nerkowce, ziemne, etc.) 4 łyżki uprażonej cebuli 1 ostra papryczka 3 łyżki bułki tartej 4 marynowane czerwone buraki 150 g wielkopolskiego sera smażonego Składniki na sos ze świeżego ogórka: 1 świeży ogórek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka(...)Dodajemy jaja, zmielony kmin rzymski, pokruszone nożem, wcześniej uprażone orzechy, uprażoną powoli na patelni na mocno rumiany kolor drobno posiekaną cebulę, posiekaną ostrą papryczkę, sól i pieprz. Dodajemy tartą bułkę. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni, z masy formujemy łyżką zgrabne hamburgery, smażymy je powoli na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po przełożeniu na drugą stronę

WojnaNaSmaki.pl
Oszukane udka przepiórcze 168

kefiru [ u mnie maślanka] 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól od 25 -30 dkg mąki 35 dkg mielonego mięsa drobiowego paluszki 1 cebula pieprz 3 ząbki czosnku jajka, bułka tarta (na panierkę) olej do smażenia Na stolnicę przesiać 25 dkg mąki. W mące zrobić dołek i wlać w niego kefir/maślankę.Dodać  sodę i sól (do smaku). Wyrobić ciasto. Jeżeli(...)zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi.  Zlepić końcówki kół tak jak pierogów . Przeciąć każdego pieroga na pół.  Każde "udko" maczać w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej  i smażyć z każdej strony na bardzo małym ogniu. Usmażone "przepiórcze nóżki" przełożyć na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Pomarańczowiec 376

nikt nie karze jeść od razu całej blachy... Składniki na ciasto:   3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze 15 jajek 1½ szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich Składniki na krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka(...)owoce mielimy w maszynce do mięsa. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania. Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy. Spód blaszki wykładamy papierem

Kuchnia w czekoladzie
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 224

piersi kurczaka 1 jajko 1 łyżka śmietany 30% 100 g suszonej żurawiny Helio Łyżeczka konfitury z żurawiny Stovit 60 g obranych pistacji Helio 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Myjemy i osuszamy kurczaka następnie zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra. Zaczynamy(...)pieprzem. Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki. Kurę rozkładamy skórą do dołu, posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy

Podróż w kulinaria
Śmietankowa babka budyniowa 141

łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 190 g śmietany 18% 40 g oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki(...)Silikonowej nie smarujemy. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy

Smak mojego domu
Keks z bakaliami 124

cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: 1 op. gotowego lukru 100 gram skórki pomarańczowej Helio Tłuszcz do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondlu, pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku. Na końcu(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z płuckami 128

Farsz: 750 g ugotowanych płucek cielęcych *, 1 sucha kajzerka, 40 g cebuli, 40 g tłuszczu (masło lub olej rzepakowy), sól, pieprz, ciasto: 400 g mąki, gorąca woda, sól. Farsz : bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Płucka i bułkę dwukrotnie zemleć. Cebulę posiekać, poddusić na tłuszczu. Dodać do mięsa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać

królestwo garów
KURCZAK BEZ KOŚCI, NADZIEWANY MIĘSEM + FILMIK 218

FARSZ :  500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 łyżki oleju  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżka majeranku(...)doprawiamy sola i przyprawą do kurczaka. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na leju aż płyny odparują.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Na wytrybowanego kurczaka rozkładamy całe mięso mielone, upychamy je również w udka.  Mięso w miejscu przecięcia ( na grzbiecie) spinamy wykałaczkami, następnie całego kurczaka owijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 149

CIASTO 1 szklanka mleka (250ml) 1 szklanka wody (250ml) 50g masła lub  margaryny 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) PANIERKA 2 jajka sól, pieprz bułka tarta i olej do smażenia FARSZ 1  100g sera żółtego zioła prowansalskie 100g dowolnej szynki FARSZ 2 200g pieczarek 1 mała cebula mały ząbek czosnku łyżeczka masła sól, pieprz(...)grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi.  Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Można podawać z ketchupem lub dowolnym sosem albo soute :-) Polecam pierożki sofficini są przepyszne, bardzo sycące, łatwe w przygotowaniu. Smacznego :-)  PS Polecam Wam fajną promocję Winiary :-) Przy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 128

kotlet się nie falbanił ( brzeg wywijał), panierka nie odstawała i kilka innych.  A więc tak, umawiamy się na dwa kotlety. 2 kotlety schabu 2 jajka pieprz  sól bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe  Do miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy z solą i pieprze. Każdy kawałek mięsa dokładnie obieramy z wszelakich błon. To one są winne(...)kotlet i marynujemy w jajku, dobrze aby choć godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej własnej roboty i dobrze  aby obie poleżały w pełnej panierce z trzydzieści minut. Panierka podeschnie i nie będzie odstawać od podłoża czyli mięsa. I tak jak pisałam przy

Dieta moja pasja