przystawka, której jajko jest głównym bohaterem i składnikiem. Do wykonania 10 przystawek przygotujcie: 5 jajek 1/3 szklanki mleka sporą łyżkę mąki solidną łyżkę masła szczypiorek, mniej więcej pół pęczka bułkę tartą. mąkę i jedno surowe jajko do panierowania pieprz i sól tłuszcz do smażenia Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na pół. Wydrążamy żółtka i mieszamy je z przygotowanym(...)zamrażalnika (-17 stopni). Wyciągamy i delikatnie nadajemy kształt, by sos stworzył jakby drugą połówkę jajka. Każde jajko obtaczamy w mące, następnie rozbełtanym, lekko osolonym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia
Pichceniomaniamięsa cielęcego, ale wersja amerykańska, drobiowa jest równie smaczna. Składniki 4 filety z kurczaka (po 150 g) 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki gotowanej 1 jajko mąka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozcinamy w taki sposób, by powstały kieszonki(...)Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta kładziemy plaster sera, i plaster szynki. Filet składamy w pół, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenTradycyjne polskie schabowe kotlety :)... Szukamy różnych egzotycznych potraw, a przecież nasz schabowy jest tak pysznym daniem :) Potrzebujemy tylko trochę mięsa, jajko, bułkę tartą, mąkę i przyprawy :) Mięso pocięte na kotlety rozbijamy "młotkiem"... ...przyprawiamy do smaku solą i pieprzem... ...moczymy w rozbitym jajku, panierujemy w bułce,... jeszcze raz w jajku i w mące... Tak przygotowane smażymy i już
chleba naszegocukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej(...)trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy
Smak mojego domuKurczak pieczony w rękawie jest znacznie bardziej wilgotny, niż ten pieczony się bez niego. Faszerowany tradycyjnie – czyli wątróbką, wychodzi wprost wyborny. Ja wzorem mojej mamy zamiast bułki kajzerki do farszu – używam chałki (może być też bułka maślana) co sprawia, że jest delikatny i lekki. Przepis mega prosty, a bardzo efektowny. Taki kurczak gości u mnie co najmniej kilka
Poezja smakuszynki 250 g mięsa wołowego Pęczek natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 450 g makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym) Hortex Olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy makaron na patelnię. Studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski(...)Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach ser. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka około szklanki mleka (do namoczenia kajzerki) 2 jajka bułka tarta do optoczenia kotletów sól, pieprz olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy aby namiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)misce łączymy mięso ze wszystkimi składnikami i ucieramy dokładnie ręką na jednolitą masę. Moczymy ręce w zimnej wodzie i kształtujemy kotlety (powinny być wielkości dłoni, lekko spłaszczone). Panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor z każdej strony. Ogień nie powinien być zbyt duży
Qchnia po prostu250g makaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz Wierzch: bułka tarta żółty ser natka pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia sól do osolenia wody Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować(...)gazie - mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera. Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut w 180-190 stopniach. Gotową zapiekankę wyjąć z piecyka i przed krojeniem odczekać
Di gotujeDobra pieczeń dla każdego, kto lubi kiszoną kapustę i mielone :) Potrzebujemy: 0,5 kg mielonego, 0,5 kg kapusty, jajko, przyprawy, bułkę tartą.... Kapustę odsączamy i kroimy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku 60 min / 200 st.C - pół godziny pod przykryciem i kolejne pół bez :) Potem
chleba naszegojajka na twardo 1 cebula 1 lyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła + 3 łyżki wody sól,pieprz do przyprawienia duża szczypta chili pęczek szczypiorku bułka tarta Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek kroimy drobniutko. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na olej z masłem i wodą, doprawiamy solą(...)pieprzem oraz chili. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C Jajka obieramy, drobno kroimy, mieszamy w ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Na blasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy je z jednej strony do zarumienia, potem z drugiej w sumie około 30 minut. Pyszne, chrupiąca skórka, w środku mięciuteńkie ziemniaki
Kuchnia na wzgórzumąki ziemniaczanej mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy(...)masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy póki ciepłe, z sosem pomidorowym i ulubionymi surówkami/sałatami
Smaki Na Talerzunich sos słodko-kwaśny. Proponuję wówczas przygotowanie mniejszych porcji mięsa i maczanie ich we wspomnianym dodatku. Składniki: 300 g filetów z piersi kurczaka sól pieprz 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu jajko 4 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą(...)pieprzem z obu stron Do jednego talerza wsypać mąkę. W drugim talerzu roztrzepać jajko. W trzecim talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Przyprawione kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku i panierce sezamowej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut
zadanie-gotowaniemięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi(...)dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron
Walijskie Pichceniebulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli listki bazylii 1 ząbek czosnku odrobina masła(...)oraz mozzarelli. Uformować kulę (łatwiej będzie formować, kiedy dłoń będzie zwilżona wodą. Kiedy wszystkie kule będą gotowe, obtaczamy je w mące(nadmiar otrzepujemy), rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej.Wkładamy do gorącego tłuszczu (najlepiej,jak będą całe zanurzone), smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik
Kopystką po garachpanierce, z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Fajny pomysł na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: (4 porcje) podwójna pierś z kurczaka Łyżka oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa) 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 duże pomidory czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia do posypania 2 cukinie sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety umyć, osuszyć(...)przekroić wzdłuż, żeby otrzymać 4 porcje. Jeżeli są zbyt grube,rozbijamy tłuczkiem na ok. 0,5 cm.. Solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Następnie obtaczamy w mieszance bułki i sera. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy filety i pieczemy 15 minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z drobno posiekaną cebulą. Pomidory nakładamy na filety, posypujemy
Kopystką po garach