Drożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię
Smakołyki Berenikibiałkiem i posypać cukrem - piec 20-25 minut w 180 stopniach Zamiast mleka bułeczki można w środku posmarować roztopionym masłem, także z wierzchu sprawdzi się ono zamiast roztrzepanego białka. Bułki są najlepsze w dniu, w którym są przygotowane
Smakołyki Berenikimąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym - na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę - przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe
Smakołyki Berenikipłatkami owsianymi, o czym mogliście się przekonać w przepisach na ciastka - ze słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem), jak i przy przygotowywaniu domowych bułek. Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z płatków owsianych , jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica
Smakołyki Berenikiświątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem. Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży
Smakołyki Berenikikakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia - ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć
Smakołyki Berenikiszklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką - piec przez 30-35 minut w 175 stopniach Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu
Smakołyki BerenikiPost Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepodwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!spacerze trzeba coś zjeść. Koniecznie. MIELONE Z ORZECHAMI I KASZĄ MANNĄ. (własna inwencja twórcza.) 500g mięsa mielonego szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej kasza manna sól, pieprz, czosnek suszony Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Kaszy dałam tyle,by masa miała odpowiednią konsystencję. Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączyłam na ręczniczku papierowym. Smacznego
W kuchni Karmel-itkinich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłam na maśle z bułką tartą. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiaromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę. Wyłączyłam, zostawiłam sernik
W kuchni Karmel-itkikontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora ilość osób. Kiedy doszło
W kuchni Karmel-itkipowstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje. Z żółtek i cukru pudru
W kuchni Karmel-itkiDziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam
W kuchni Karmel-itki