bułki - 33926 przepisów (strona:1923/2262)

Sernik z bezą orzechową 707

oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam) - 2 jajka - 4 żółtka Beza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy

Zainspirowana w kuchni
Chlebek dla " leniwych " :) 215

mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę

Zainspirowana w kuchni
Bananowy Keks 216

mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Zainspirowana w kuchni
Babka pomarańczowa 229

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Babka marmurkowa 215

jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik z owocową bezą 242

blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 359

ogniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach.      Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem

sama złodycz
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 261

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc

sama złodycz
Chleb z ziarnami 342

dniowy by móc go spożytkować pod następne pieczenie. 2 foremki keksowe o wymiarach ok. 30x10x8 cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania w przeciwieństwie do bułki. Wlać ciasto do foremek (jest dosyć płynne). Posmarować oliwą z oliwek po wierzchu

Grunt to przepis!
Chleb cebulowy 265

objętości.Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść.  Większą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.   Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Sposób na soczyste kotlety schabowe 376

piersi kurczaka. Składniki: 1kg schabu lub piersi z kurczaka - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz, przyprawa do mięs lub kurczaka - do przyprawienia 3 średnie jaja 2 łyżki zimnej wody bułka tarta i mąka - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół, sypane "na oko" smalec - do smażenia Porcje mięsa (u mnie tym razem piersi kurze) rozbić tłuczkiem na desce(...)namoczonych w mieszance jajecznej na noc w lodówce. Kotlety wchłoną prawie całe jajko - to właśnie TO sprawia że będą bardzo soczyste. Następnie kotlety panierować standardowo w mące wymieszanej z bułką tartą. U mnie proporcje to 1:1, mieszane "na oko". Nie używam samej bułki tartej, bo bardzo wciąga tłuszcz z patelni, wymieszanie jej z mąką skutkuje mniejszym wchłanianiem tłuszczu

Grunt to przepis!
C - Pieczony pstrąg w warzywach 228

mieszanka warzyw  (mogą być mrożone)           do smaku bułka tarta             1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn(...)zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut. Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce 344

żółty (gouda), 1 łyżka tymianek posiekany, 1 szt jajko, do smaku vegeta, do smaku curry, 1 łyżka bułka tarta, 4 łyżki oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozcinam na porcję,  delikatnie ubijam i przekładam do miseczki z maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki,  doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram(...)dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony.   I tym sposobem i "wilk syty i owca cała";) smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kotlet w ziołowym aromacie 206

Jednakże każdorazowo, niemal z maniakalnym uporem staram się go wyróżnić od poprzedników, taka próba indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie   Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet(...)ziół (np.tymianek) i wkładam  do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rybka w brzoskwini 198

cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni. Można(...)wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką.   Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć.     Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone  w paski paprykę i brzoskiwnię.       Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania