bułki - 33926 przepisów (strona:1912/2262)

Wiosenna muffinkowa jajecznica 247

grube wiórki Przygotowanie: Cebula, kiełbaskę, pomidorki kroimy w kosteczkę ( cebulę drobniej ), jajka musimy rozbełtać ( podoba mi się to określenie ). Formę do muffinek smaruję masłem i tylko delikatnie obsypuję bułką tartą.  Jak już wszystko już przygotowane, włączam piekarnik na 150°C i biorę się za tworzenie jajecznicy. Do każdej części formy dodaję tylko po odrobinie każdego ze składników

Mechanik w kuchni
Szparagi z sosem holenderskim 147

wybraliśmy się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych i białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą i masłem. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pâté z drobiowych wątróbek 208

jednej patelni z dużą ilością masła, oraz brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babkowa Pani Dynia 175

mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z kremem 399

proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna babka miętowa 167

ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy syrop miętowy. Mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy

Mia Cucina Sofieta
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 183

Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą

Mia Cucina Sofieta
Sernik prawie krakowski 206

masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 212

masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą

Mia Cucina Sofieta
Słodko-kwaśna brukselka 230

całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 219

minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm).  Dekorujemy truskawkami.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy  ok. 45 min do suchego patyczka

Mia Cucina Sofieta
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 252

ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie:  Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa

Symfonia Smaków
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 227

Witamy Was już w nowym roku;) W 2014roku zaczynamy od uraczenia Was czymś na śniadanie, ponieważ niestety na naszym blogu (jeszcze) śniadaniowo wcale nie jest! Zmienimy

Symfonia Smaków
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 222

proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę)  smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut.  Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu, ale z wyjęciem z formy

Symfonia Smaków
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 194

rzodkiewki (lub inne, ulubione)  Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników, gości

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania