Chleb z kiełbasą i chili 190Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ponownie krótko je zagnieść i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15minut. Piec około 50-60minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkości
Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 436Czasem pokuszę się na domowy fast food:) Jakiś czas temu znalazłam przepis na hot - dogi w naleśniku a nie w bułce. Bardzo mi się ten pomysł spodobał i od razu musiałam je wypróbować. Są troszkę bardziej pracochłonne od tradycyjnych hot-dogów, ale według mnie zdecydowanie bardziej smaczne i sycące. Można do farszu dodać co tylko macie pod ręką:) Ciasto
Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 220zastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkości
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 268imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkości
Ciasto chałwowe - II wersja 279cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku
Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 261jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem. I Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"), 2 jajka, 120g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Z miłości do słodkości
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 331duży banan, łyżka rodzynek (użyłam Kresto), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack). Wykonanie Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej foremki - keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę
Z miłości do słodkości
Wielkanocny zajączek limonkowy 180dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier
Z miłości do słodkości
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 243pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkości
Babka z kakao 202masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkości
Babka na oleju według Siostry Anastazji 214Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Z miłości do słodkości
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 227pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem waniliowy: 3/4 l mleka, 300g masła, 1 budyń waniliowy
Z miłości do słodkości
Sernik wiedeński 318proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa: 1kg półtłustego twarogu, 5 jajek, cytryna, 1 i 1/3 szklanki cukru, budyń śmietankowy, 2 krople aromatu
Z miłości do słodkości
Brownie z serkiem 274jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Ser zmielić. Zmiksować z jajkami oraz cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm. Następnie wylać całą masę serową. Kłaść kleksy z reszty masy czekoladowej. Piec około 50 minut w temp. 180st. Źródło: Przyślij Przepis
Z miłości do słodkości
Ciasto balowe z karmelem 510proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny
Z miłości do słodkości