wielką fanką pizzy, a burgery były już zamknięte. Zatem jednym miejscem, do którego się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce. Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną (15zł), a drugi kebab grecki ( sałatka grecka +frytki + mięsko- 16zł). Skoro Faster to powinno być rzeczywiście szybciej niż gdziekolwiek indziej. Cóż, 50 minut oczekiwania
Sajkofanka smakuwsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła
Sajkofanka smakuprzesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań
Ala piecze i gotujemałymi porcjami przesianą mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić uszy) do 2/3 wys foremki.Piec w 160 st około 25 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.Po wyjęciu zostawić na 10 min i wyjąć zajączka
Ala piecze i gotujemlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą
Ala piecze i gotujewaniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką. Masę wymieszać na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą .Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem
Ala piecze i gotujeDodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie
Ala piecze i gotujepieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić
Ala piecze i gotujemasy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować
Ala piecze i gotujesuchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą. Silikonowy materiał, z którego wykonane są formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia
Ala piecze i gotujemiksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną
Ala piecze i gotujeproszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu
Ala piecze i gotujecały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Zajrzyjcie
Ala piecze i gotujeDodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około
Ala piecze i gotujestylu. Przygotowanie pierogów jest trochę czasochłonne ale uważam, że warto się poświęcić. My do pierogów z truskawkami mamy koktajl ale można również podać z roztopionym masłem z bułką tartą. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka miękkiego masła 230 ml gorącej wody sól szczypta truskawki Przygotowanie: Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać
Ala piecze i gotuje