każdą połówkę pokroić na zgrabne plastry. Na talerz wyłożyć trochę sosu, na nim ułożyć plastry mięsa i delikatnie polać jeszcze po wierzchu. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie frytek i sałatki, np. z kiszonych buraczków. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Kulinarne przemysleniaMakrela to popularna ryba w Polsce. Często wykorzystujemy ją jako dodatek do sałatek czy składnik past. Świeża makrela jest stosunkowo trudno dostępna, dlatego najczęściej sięgamy po wędzoną rybę. Makrela to ryba tłusta i bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D oraz selenu. Ma jednak także tendencję do kumulowania rtęci, dlatego zaleca się unikanie
Z notatnika dietetykaPosyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika na okolice 30-35 minut - gotowa zapiekanka powinna być złotawo-brązowa i napuszona. Jeśli używasz od razu - przestudź w naczyniu i podawaj (sałatka, surówka, majonez, sweet chilli sauce, tzatziki, albo inny sos jogurtowy). Jeśli planujesz na przyszłość - ostudź w naczyniu, pokrój na porcje i rozłóż do pojemników na lunch
Lejdi of the houseSerrano, pomidory, oliwki, burrata, chleb — czyli prosta sałatka z niezwykłą szynka Serrano. Szynka serrano jest jednym z najbardziej znanych i cenionych rodzajów szynki na świecie. Jest to produkt pochodzący z Hiszpanii, a jego historia sięga setek lat wstecz. Nazwa — Serrano — pochodzi od hiszpańskiego słowa — sierra, które oznacza góry. To dlatego, że szynka była tradycyjnie hodowana i wytwarzana w górzystych regionach
RafalCookprzygotować kilka godzin wcześniej – nasiona chia muszą napęcznieć. Deser możecie przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami lub też poza sezonem skorzystać z owocowych mrożonek czy musów owocowych. Zobacz też: Sałatka z owocami i serem pleśniowym Carpaccio z arbuza z serem feta Koktajl malinowy Przepis na deser z mleczkiem kokosowym i chia Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut + czas
Kuchnia BazyliiPyszna pożywna sałatka, którą można przygotować sobie na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. Składniki: 1 serek wiejski 1 opakowanie ryby z puszki (u mnie filet z makreli w oleju) 1/2 czerwonej papryki 1 ogórek kiszony (może być małosolny) zielona cebulka ewentualnie sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Rybę odsączyć z nadmiaru oleju. 2. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Zieloną
Kuchnia domowa Anibazę do przygotowania pesto. Połączyłam je z pełnoziarnistym makaronem, parmezanem i pestkami granatu. Jednak równie dobrze tak przygotowane pesto może posłużyć jako pasta na kanapki, dodatek do ryżu czy sałatki. Takie pesto można też z powodzeniem przygotować z surowej botwiny bez jej gotowania. Będzie to jeszcze szybsza opcja. Ja jednak wolę krótką chwilę gotować warzywo, co zapewnia idealnie gładką konsystencję
Healthycreations.plmój sprawdzony i ulubiony sposób nie tylko na gotowanie zero waste, ale przede wszystkim pyszny pomysł na obiad! Uwielbiam dodawać pesto nie tylko do makaronu, ale też do sałatek, a nawet smarować nim kanapki! Liście kalarepy mają delikatny, dość neutralny smak. Dlatego są świetną bazą do podkręcenia tego smaku ulubionymi przyprawami czy dodatkami. W poniższym przepisie na pesto
Healthycreations.plgłęboki pikantny smak. To połączenie idealnie łączy smaki pikanterii słodyczy i delikatnych nut orzecha. Ser pleśniowy, orzechy włoskie, melon, chorizo Można je podać jako przekąskę na przyjęciach dodatek do sałatek lub jako smakowitą przystawkę. Niezależnie od sposobu podania połączenie sera pleśniowego orzecha włoskiego melona i chorizo zapewnia niezapomniane doświadczenie smakowe. W kuchni fantazja i eksperymentowanie z różnymi składnikami są ważne
RafalCookwiemy co z nich robić. Dlaczego więc zastanawiamy się nad zastosowaniem w kuchni kiszonych pomidorów? Podobnie jak z ogórkami, kiszone pomidory wykorzystuję do: zup, a w szczególności kremów sałatek i surówek do obiadu sosów np pomidorowego smoothie i warzywnych koktajli przystawek do kanapek oraz potraw z rybami, dań mięsnych czy też wegetariańskich. Sprówdź mój sos do spaghetti z pomidorów
Ania gotujecenią subtelniejsze smaki, zachowując przy tym pewną pikanterię i gorycz. Charakteryzujące się delikatnym aromatem oliwy Il Fruttato medio często zawierają nuty owoców, ziół i orzechów. To idealny wybór do sałatek, marynat, a także do skraplania na gotowe dania, gdyż ich wyważony smak doskonale uzupełni smak potrawy bez dominowania nad nią. Oliwy z tej kategorii często są doceniane przez osoby ceniące
ProstePesto.plogródka Kuzynki wycięłam zieloną i żółtą cukinię, z których zrobiłam cukinię na zimę w zalewie octowej. Pierwszy słoiczek już został zjedzony i trzeba powiedzieć, że ta szybka i prosta sałatka z cukinii na zimę, smaczna jest. Cukinia marynowana w słoikach Składniki: 1,5 kg cukinii zielonej 1,5 kg cukinii żółtej 3 marchewki (ok. 300 g) 3 cebule
niecodziennikparyPyszna sałatka z grillowanej lub pieczonej cukinii, do tego soczysty kurczak i ser feta. Pyszna na imprezę lub obiad, lunch. Polecam dla mnie rewelacyjna, na pewno wam posmakuje... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkosposób nawet początkujący w szykowaniu przetworów bez trudu przygotuje najlepsze brzoskwinie do ulubionego sernika na zimno. Wspomniany wcześniej sernik z brzoskwiniami , w naszej wersji na zimno oraz sałatka owocowa , to tylko ułamek przepisów, do których warto wykorzystać te wspaniałe owoce. Brzoskwinie ze słoika możesz użyć do koktajli, jako dodatek do jogurtu, naleśników, domowych gofrów, a nawet mięsa. Jeśli marzysz więc
Kuchnia Na Wypasie