Tarnicę, zrobiliśmy sobie przerwę, zmieniliśmy nieco plany i wróciliśmy do Uherzec późniejszym autobusem. Dzięki temu mogłam z przyjaciółmi w spokoju zjeść porządny obiad, a nie kolejny raz żywić się bułkami i zupką z paczki, czego tak straszliwie nie lubię. Ale niestety, czasem cel uświęca środki, a moim celem było poznać tamte tereny jak najdokładniej w tym krótkim czasie. Zaszliśmy
W kuchni Karmel-itkiręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA
W kuchni Karmel-itkisosami, wielkie kebaby, hot-dogi... No właśnie, hot-dogi. Nie tknę kupnego,z jakiejś budki na mieście, ale jeśli przygotuję sama, to owszem, chętnie się uraczę. Jednak proces pieczenia bułek nieco mnie zniechęca. Żyję szybko, najczęściej brak mi czasu na takie ekscesy. Stąd dzisiejsza propozycja. Ciasto francuskie po upieczeniu, gdy jest jeszcze świeżuteńkie, ma niesamowitą chrupkość i lekkość. W połączeniu
W kuchni Karmel-itkiPatrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich. Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś w oddali. Panuje niesamowita cisza, a ja, pochłonięta myślami, stoję po środku ulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli
W kuchni Karmel-itkikoniec wsypuję mąkę i używając łyżki delikatnie łączę wszystkie składniki, ekstrakt oraz barwnik. Mieszam powoli, zamaszyście, by jak najbardziej napowietrzyć masę. Masę wylewam do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy. Piekę około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt podzieliłam na cztery cienkie i równe krążki. Krem : Miksuję mocno schłodzoną kremówkę do czasu, aż będzie sztywna (ok. 8-10 minut
W kuchni Karmel-itkitekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę ciężkie zadanie. Pisanie posta, który nie jest przepisem, to nie bułka z masłem, a obróbka zdjęć, a nawet ich samo zrobienie, to spory koszt w postaci ubytku kolejnej godziny w i tak zbyt krótkiej dobie. Z drugiej strony, firmy ryzykują. Bloger
W kuchni Karmel-itkileciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze, ale smakowało bardzo sztucznie, jak niestety wszystko tutaj. Ogólnie jedzenie w samolocie bardzo słabe, podobało mi się
Zgrabne Gotowaniemąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego
Blondynka Gotujeprzykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce. *drożdże
Blondynka Gotujeupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką. G rzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprzez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem
Blondynka Gotujemieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone
Blondynka Gotujeoscypka dużego 5 kromeczek ciabatty 5 plasterków pomidora listki świeżej bazylii Wykonanie: Plasterki oscypka układamy na teflonowej suchej patelni i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Bułkę kroimy na kromeczki, pomidora w plasterki. Liście bazylii myjemy i suszymy. Wszystko układamy na talerzu i wcinamy! :) Ja na kromkę ciabatty układam oscypka, na niego plasterek pomidora, a na koniec
Blondynka Gotujeekstrakt waniliowy 1/2 kostki masła lub margaryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy
Blondynka Gotujeprzesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY
Blondynka Gotuje