pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa
Z miłości do słodkościDodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże
Z miłości do słodkościpieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 2 duże jajka, 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki soku
Z miłości do słodkościwaniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkościoctu. Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru, 2 galaretki agrestowe, 3/4 szklanki cukru. Rabarbar umyć i pokroić
Z miłości do słodkościżółtka, łyżka cukru waniliowego. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm. Masa: 100g mlecznej czekolady, czubata szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szklanki cukru, 2 białka, szczypta soli, 100g czekolady
Z miłości do słodkościKrem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 23x33cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 30 minut w temp. 180st. Wraz ze mną bułeczki upiekły: Dobrawa Justyna Monika Jola Grażyna Karolina Kaśka
Z miłości do słodkościolejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkościresztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół. Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody
Z miłości do słodkościubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz: 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 2 łyżki soku z limonki
Z miłości do słodkościpianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki
Z miłości do słodkościblasze, przykryć i odstawić na godzinę. Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami. Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce. Wspólnie ze mną bułki piekły: Dorota Justyna Bożena Wiosenka
Z miłości do słodkościżółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym.23x33 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć delikatnie kaszą manną. Owoce: 1kg truskawek, 2 łyżki cukru. Owoce umyć i odszypułkować, pokroić w ćwiartki i odsączyć. Zasypać cukrem
Z miłości do słodkościfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
Przysmaki KarolkiNastępnie dokładamy przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Przysmaki Karolki