bułki - 33926 przepisów (strona:1881/2262)

Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 189

pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.  Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa

Z miłości do słodkości
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 249

Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  3 duże

Z miłości do słodkości
Zalewajka - ciasto z kremem i owocami 219

pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  2 duże jajka,  100g masła,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku

Z miłości do słodkości
Najprostsze ciasto z rabarbarem 207

waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem

Z miłości do słodkości
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 204

octu.  Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru,  2 galaretki agrestowe,  3/4 szklanki cukru.  Rabarbar umyć i pokroić

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowo - orzechowe 288

żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm. Masa:  100g mlecznej czekolady,  czubata szklanka posiekanych orzechów włoskich,  1/3 szklanki cukru,  2 białka,  szczypta soli,  100g czekolady

Z miłości do słodkości
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 244

Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk.  Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 23x33cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 30 minut w temp. 180st. Wraz ze mną bułeczki upiekły: Dobrawa Justyna Monika Jola Grażyna Karolina Kaśka

Z miłości do słodkości
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 191

olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.  Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec około 40 minut

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8655

resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 40 minut w temp. 180st.  Ostudzić, przekroić na pół.  Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  1/3 szklanki wody

Z miłości do słodkości
Tort komunijny 193

ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz:  1/2 szklanki słodkiej herbaty,  2 łyżki soku z limonki

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 257

pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny,  3 łyżki rumu,  250g konfitury z czarnej porzeczki

Z miłości do słodkości
Bułeczki tureckie 195

blasze, przykryć i odstawić na godzinę. Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami. Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce. Wspólnie ze mną bułki piekły: Dorota Justyna Bożena Wiosenka

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 435

żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym.23x33 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć delikatnie kaszą manną. Owoce: 1kg truskawek,  2 łyżki cukru. Owoce umyć i odszypułkować, pokroić w ćwiartki i odsączyć. Zasypać cukrem

Z miłości do słodkości
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 194

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma z Kruszwicy

Przysmaki Karolki
Czas na babkę 180

Następnie dokładamy  przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Przysmaki Karolki