Przeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić. Rogaliki maślane w
Dzieje kuchennej WiewióryDrożdżówki upiekłam wczoraj ranodla naszych popołudniowych gości :) Ciasto drożdżowe robię na pamięć. Pomyślałam - uwinę się szybko, wsadzę do piekarnika i położę Franka na pierwszą drzemkę. O
bistro mamaWielka pochwała dla Jamiego za umieszczenie tego przepisu w swojej książce "Kulinarne wyprawy Jamiego". Nazwał je "seksownymi" i powiem Wam, że miał
bistro mamaMam córkę z I półrocza 2008 roku. W chwili obecnej oznacza to jedno - musi obowiązkowo pójść do szkoły w tym roku. I choć mam bardzo mieszane
bistro mamaBułeczki (niczym tabletki) z krzyżykiem pochodzą z tradycji krajów anglosaskich. H ot cross buns z wiązane są z okresem wielkanocnym, a przede wszystkim kojarzone są z
bistro mamaWpis pochodzi z www.mgotuje.plKapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo
Marta GotujeNa śniadanie albo, dla łasucha takiego jak ja, na okrągło. Uwielbiam pełne smaku i zapachu wypieki śniadaniowe!!! tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w styczniowej KUCHNI
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki * 500-600 g mąki pszennej * 50 g świeżych drożdży * 250 ml ciepłego mleka * cukier wanilinowy * 4 łyżki cukru * 1/4 łyżeczki soli * 1/3 kostki margaryny * 1
Mix smakuTe precelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i
Apetyczna babeczka"Fikę" kupiłam już jakiś czas temu. Do tej pory udało mi się upiec z tej książki tylko babkę piernikową ale to nie dlatego, że przepisy nie
Dzieje kuchennej WiewióryNa wstępie przypominam o CANDY! zapisy tylko do południa więc śpieszcie się Kochani :) Dzisiejszy poranek zadziwił mnie. Po tylu majówkowych dniach bez słońca dzisiaj przywitały mnie
Dzieje kuchennej WiewióryNie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników
Dzieje kuchennej WiewióryTe słodkie precle wypatrzyłam wiosną u Lo. Pisałam Wam już nie raz, że Pistachio to jeden z najbardziej inspirujących blogów na mojej liście. I tym razem
Dzieje kuchennej WiewióryNie mogłam się powstrzymać! wizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepisów na rożnego rodzaju bułeczki i drożdżówki znam wiele ale jagodzianki popełniłam chyba tylko raz. Dzisiaj z samego rana, czekając na powrót Córci z nocowania u
Dzieje kuchennej Wiewióry