bułki - 33926 przepisów (strona:1880/2262)

Hot - Dog w naleśniku wg Ewy Wachowicz 401

Czasem pokuszę się na domowy fast food:) Jakiś czas temu znalazłam przepis na hot - dogi w naleśniku a nie w bułce. Bardzo mi się ten pomysł spodobał i od razu musiałam je wypróbować. Są troszkę bardziej pracochłonne od tradycyjnych hot-dogów, ale według mnie zdecydowanie bardziej smaczne i sycące. Można do farszu dodać co tylko macie pod ręką:) Ciasto

Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 187

zastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 237

imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Ciasto chałwowe - II wersja 246

cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku

Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 237

jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem. I Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"),  2 jajka,  120g brązowego cukru,  1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Z miłości do słodkości
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 293

duży banan,  łyżka rodzynek (użyłam Kresto),  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack). Wykonanie Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej foremki - keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę

Z miłości do słodkości
Wielkanocny zajączek limonkowy 142

dodać do ciasta.  Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę).  Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować.  Ja lukier

Z miłości do słodkości
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 215

pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady

Z miłości do słodkości
Babka z kakao 166

masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego.  Piec około 50 minut w temp. 170-180st.   Przed podaniem

Z miłości do słodkości
Babka na oleju według Siostry Anastazji 182

Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło:  Prawo do gotowania z pasją

Z miłości do słodkości
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 197

pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem waniliowy: 3/4 l mleka, 300g masła,  1 budyń waniliowy

Z miłości do słodkości
Sernik wiedeński 287

proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa:  1kg półtłustego twarogu,  5 jajek,  cytryna,  1 i 1/3 szklanki cukru,  budyń śmietankowy,  2 krople aromatu

Z miłości do słodkości
Brownie z serkiem 239

jajka,  5 łyżek cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego.  Ser zmielić. Zmiksować z jajkami oraz cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm. Następnie wylać całą masę serową. Kłaść kleksy z reszty masy czekoladowej. Piec około 50 minut w temp. 180st. Źródło: Przyślij Przepis

Z miłości do słodkości
Ciasto balowe z karmelem 478

proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić.  Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Ciasto serowe z rabarbarem 181

cukru.  Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście. Nadzienie: 3 jajka,  2/3 szklanki śmietany

Z miłości do słodkości