Kanapka z pulled pork 199Ostatnio pokazywałam przepis na pulled pork, który pokochaliśmy. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania m.in kanapek, czy tez hot dogów. Wystarczy bułka, trochę warzyw, w tym pikli i mięso i powstaje pyszna kolacja albo kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 353mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko. Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 456ciasta zostawiamy na wałeczki. Resztę dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami. Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni
Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto cappuccino 442proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrawamy na połowę. Masa 5 żółtek cukier waniliowy 3 czubate łyżki mąki pszennej
Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa pizza 348sera żółtego 1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia. Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał
Moje Kuchenne Rewelacje
Knedle jak u mamy 225domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym
Salonik smaków
Babka z owocami kandyzowanymi 365Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy owoce kandyzowane (oprószone mąką) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smaków
Grahamki 327Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego
Poezja smaku
Francja, czyli śniadaniowe tosty francuskie 224przygotowując śniadanie. Ponieważ ostatnio trochę znudziła mi się jajecznica, którą (nota bene) uwielbiam, postanowiłem przygotować coś w całkowicie odmiennym klimacie - pyszne tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła, 2 figi do dekoracji
Wyprawy kulinarne
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 350wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu się uda, a efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych ząbków czosnku, 5 suszonych pomidorów, kilku plasterków salami, 2 łyżek octu balsamicznego, oliwy z oliwek, ziół
Wyprawy kulinarne
Tarta jabłkowa z migdałami 271zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut
Niezły Młynek
Bułeczki z patelni! 241Szaleństwo! Dzisiaj robimy bułki pszenne z płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-) Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą
SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z borówkami 214rozwałkowujemy je na grubość 2 cm i wycinamy kółka o średnicy 6-8 cm lub większe jeśli lubicie. Układamy je na brytfance i kładziemy na środek trochę jagód. Gotowe bułki smarujemy białkiem z wierzchu i wykładamy do piekarnika na 40 minut- 180 stopni. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto przekładane malinami 272duża szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy surowe żółtko Przełożenie: szklanka cukru szklanka wody 75 dag malin tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy
Gorący kąsek
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 340każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło
Poezja smaku