Solanki 264Kiedyś już robiłam solanki, ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1/2
Moje domowe kucharzenie
Chleb z cebulą 302mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz podsmażoną cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę [ do podwojenia objętości]. Blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą,a następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.Piec w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe 270Bułeczki...idealne na śniadanie..a nawet do hamburgerów. 120 ml mleka 200 ml jogurtu 60 g masła 1 jajko 50 dkg mąki 14 g drożdży
Moje domowe kucharzenie
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 210Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej
Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z okruchów 222Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy na przemian okruchy i jabłka [sumie ma być 7 warstw -4 okruchów i 3 jabłek].Każdą warstwę skropić 2 łyżkami roztopionej margaryny.Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.Dowolnie
Moje domowe kucharzenie
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 215Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku...Tym razem Małgosia znów zaproponowała dwa wypieki..Pierwszy z nich to mięciutkie bułeczki z owsianką ..Bułeczki na prawdę są mięciutki i
Moje domowe kucharzenie
Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie 227Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza chałka..wcześniej nigdy chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała
Moje domowe kucharzenie
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 317Kolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane ...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u
Moje domowe kucharzenie
Schabowy..pachnący czosnkiem 228sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka sól czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć
Moje domowe kucharzenie
Pieczarki w cieście 309kleiwa....i postanowiłam je wykorzystać do pieczarek...były bardzo smaczne...najlepsze na ciepło..Takie pieczarki można zrobić również w panierce jak schabowe...najpierw maczane w jajku, a potem w bułce tartej..lub w cieście naleśnikowym.. pieczarki kleiwo panierka american crispy chicken Kleiwo : Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część kleiwa wsypać do naczynia i zalać zimną
Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane pieczarkami 252pokroić. Usmażyć z cebulką na łyżce masła.Szczypiorek posiekać.Do jajek dodać pieczarki, szczypiorek i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie napełnić waflowe foremki lub skorupki jajek farszem.Posypać bułką tartą i smażyć na średnim ogniu aż się zrumienią
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenno-otrębowe 207Pyszne bułeczki.. 20 dkg mąki 10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka
Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 237zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki układać
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki ekspresowe 245Przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj... 240 ml mleka 120 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka) 55 g masła
Moje domowe kucharzenie
Ptyś 272ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić
Moje domowe kucharzenie