Zupa krem z marchwi 228pieprzem. Możemy jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu, a w tym czasie przygotować tosty, które kroimy w kostkę. Jeśli ktoś nie ma tostera można pokroić chleb lub bułki w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Smażymy póki nabiorą delikatnego rumianego koloru. Zupę nalewamy do talerzy, a wierzch posypujemy grzankami
Kolizje Smaków
Mazurek cytrynowy 218ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (by ciasto nie przykleiło się do blachy). Nakładamy ciasto do formy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 min. Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego
Kolizje Smaków
Pulpety w sosie koperkowym 307pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce
Kolizje Smaków
Babka z wiórkami czekoladowymi 207przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu
Kolizje Smaków
Pasta jajeczna z awokado 284drobną kostkę, dorzucamy do jajka. Dokładamy tam majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kilka liści umytego szczypiorku siekamy oraz dokładamy do naszej pasty. Całość delikatnie mieszamy. Smarujemy chleb lub bułkę i zajadamy! Smacznego
Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 250albo puree, albo warzywa zapiekane pod beszamelem. Oczywiście nie kupujmy produktów nadpsutych czy nadgniłych. Tego zdecydowanie odradzamy. Nie wyrzucajmy pieczywa. Jeśli zrobiło się czerstwe to zmielmy je na bułkę tartą. Jeśli nie mamy do tego maszyny to posmarujmy masłem czosnkowym i zróbmy grzanki. A to tylko dwie możliwości na jego wykorzystanie... Ani żadnego innego jedzenia. Zostały resztki
Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 196naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki ( Σουβλάκι ) Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos
Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 394oliwek, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano
Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 272czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest zwarta i nie ma potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy
Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem 333już mięsko wieprzowe , było pyszne, mięciutkie i soczyste..Teraz przyszła kolej na pierś z kurczaka..zrobiłam roladki ze szpinakiem w środku..Takie roladki można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej, ale ja chciałam sprawdzić jak spisze się marynata z oliwy i kostki rosołowej.Roladki trzeba ciut dłużej smażyć..bo są zwinięte..ale mimo to roladki były pyszne.Polecam wykorzystywanie oliwy
Moje domowe kucharzenie
Bułki z pieczarkami 223Pyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać
Moje domowe kucharzenie
Schabowy inaczej- czyli schabowy nie musi byc nudny 499kuchni- bo warto :) Zaczynamy: Składniki: 8 kotletów schabów 3 jajka kawałek świeżego parmezanu przyprawy:pieprz, sól, kolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek 0,5 łyżeczki musztardy bułka tarta oliwa do smażenia Sos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie tutaj Wykonanie: Myjemy kotlety, osuszamy ręcznikami papierowymi. Zabieramy sie za tłuczenie kotletów. Moj sposób na kotlety :) kotlet wkładam do woreczka(...)bałaganu :) Rozbijamy do miseczki lub talerza jajko- dodajemy po szczypcie przypraw, musztardę- mieszamy do całowitego rozbicia jajek. Dodajemy 1-2 łyżki startego parmezanu. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą. Kotlety maczamy w jajku z obu stron, przenosimy do bulki tartej i obtaczamy z obu stron w bułce. Kotlety smażymy na średnim gazie na rozgrzanym oleju z obu stron
Smaki Edyty
Drożdżowe bułeczki z pesto i suszonymi pomidorami 254Odrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb z cukinią i porem 286mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta. Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!
Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 568Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kąski z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych. Chrupiące z soczystym mięsem w środku. Smakują wyśmienicie. Dzięki smażeniu
Marta Gotuje