czasu mieszać ręką, lekko wyciskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Pokrojoną w kawałki ciabattę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Polać 1-2 łyżkami oliwy, wymieszać, aby bułki były w miarę równomiernie otoczone oliwą. Wstawić na środkową półkę piekarnika, piec 15 minut - aż ciabatta stanie się chrupiąca, lecz nie będzie przyrumieniona. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomidory
Stare Garyminuty. Czas gotowania zależy jakie duże krewetki dodacie. Jak mniejsze to gotować krócej. Jak już krewetki są gotowe dodać jogurt i wymieszać. Obsypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podawać z bułkami lub chlebkiem naan lub domową pitą . Patrz przepis tu http://kuchniapokolen.pl/domowa-pita/ Chlebek naan patrz tu http://kuchniapokolen.pl/latwy-do-zrobienia-chlebek-naan/ Danie super polecam
Kuchnia Pokoleńpieczone z kalafiorem Udka to kolejny pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym i pysznym posiłkiem
Ogrodnik w podróżypieczenia. (Ja podpiekam) składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny opcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Śliwki gotujemy prze ok. 10 min. w ok. 300 ml wody (możemy troszkę posłodzić). Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy
Domowy Smak Jedzeniamenu na ten tydzień. Brzmi tak, że język można sobie połamać, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do zrobienia! Menu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą super prostych potraw, szybkich do zrobienia, a przy tym niesamowicie pysznych. Taka właśnie jest
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 mała dynia 400 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1/2 papryki kawałek owczego oscypka kawałek cukinii 1 jajko 2 łyżki bułki tartek sól, pieprz ulubiona mieszanka przypraw Przygotowanie: Dynię … Czytaj dalej Dynia z mięsem i oscypkiem
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 3 bułki do pity 1 pomidor sałata, u mnie roszponka 3 ogórki 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu sól, pieprz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka … Czytaj dalej Pita z kurczakiem
czarrna od kuchninich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy
Zasmakuj Kuchnibył przepis na chleb pszenno – żytni na miodzie upieczony ze świeżo zmielonych w robocie ziaren, ale w Kohersen Mycook można przygotować dowolne ciasta drożdżowe, ciasto na słodkie i wytrawne bułki czy wyrobić ciasta kruche, biszkoptowe i naleśnikowe. Zrobienie ciasta na pizzę zajęło nam dosłownie 2 minuty, a chlebków pita 3 minuty. Również ciasto na chałkę, które widzicie na zdjęciu przygotowaliśmy
Cztery Fajerywolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić
Cztery FajerySkładniki na 3-4 porcje (mniej więcej po 3 placuszki): Placuszki 1 opakowanie/ 100 g suchej kaszy gryczanej pół średniej cukinii 100 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka łyżka bułki tartej łyżka mąki mała garść/ pół pęczku pietruszki 1,5-2 łyżki oleju/oliwy ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sos 1/3 brokuła ok. 100-150 ml śmietanki
Pyszny Duetmniejszą do zamrażalki na około 30-40 minut. 2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością) 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku
Gotowanie...to proste !ładnie posiekać i pociąć, a to zajmuje odrobinę więcej czasu jest sos sojowy, jest pasta chilli. Wychodzę z założenia, że wolimy od czasu do czasu zjeść odrobinę soji niż bułkę pszenną, ale wybór zostawiam Wam. Możecie też korzystać z zamienników lub zostawić naszą propozycję. Dorzuciłem też łyżkę masła z migdałów bo uwielbiam Wołowina po tajsku ( dwie wielkie porcje
PaleoLifewystarczą parówki, keczup i ciasto francuskie:). Przygotowanie kolacji nawet dla kilku osób zajmie nam 10 minut + czas pieczenia. Polecam ciasto francuskie w hot dogach jako alternatywę dla zwykłej, pszennej bułki. 1 arkusz ciasta francuskiego 6 parówek 6 plastrów żółtego sera keczup 1 jajko sezam 1. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów. Każdy z nich smarujemy keczupem
Szefowa kuchni