bułki - 33426 przepisów (strona:1401/2229)

BABKA CZEKOLADOWA (LAST MINUTE) 1391

użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Zielona babka piaskowa z lukrem 199

przesiewamy razem z  sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając. Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
wiosenne kotleciki z warzywami 213

puszka kukurydzy odsączona z wody 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej trochę żółtego sera przygotowanie wszystkie składniki dajemy do miski doprawiamy przyprawami ,gdy masa jest za rzadka dajemy trochę bułki tartej wymieszać i smażymy małe kotleciki

Moje Wyroby
Babka tulipan 230

termoobiegiem). Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (można też piec w małej formie na babkę z kominem – wtedy trzeba wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery

Poezja smaku
Mazurek Słoneczny Michałek 191

śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków) 100 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 1 żółtko 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułka tartą, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze

Bon appetit mon amie
Szybka pasta z kurczaka 162

zbytnio nie obciążać blendera, dodajemy pieprz czarny, ziołowy szczyptę soli, majonez i miksujemy na krem.Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą jeśli jest taka konieczność. Wyśmienicie smakuje z chlebem, bułką lub grzanką.  Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PULPECIKI ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM 213

SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH:  Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną 5 pieczarek

Gotowanie Patki
Babka migdałowa z Amaretto 329

grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można

Oryginalny smak
Bułeczki na maślance 150

ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut

Kulinarne przygody
babka majonezowa z migdałami 187

minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi

babka w formie
Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 168

Kolejny mój eksperyment w kuchni. Takie placki robiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące. Składniki na placki: Ziemniaki 1 kg Jajko 2 szt. Mąka pszenna 1 łyżka Bułka tarta 1 łyżka Sól i pierz do smaku Szynka konserwowa kilka plastrów Olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pieczarki świeże 20 dag Masło 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Mleko

Tradycyjna Kuchnia
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 200

Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 155

łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. wmieszać dodane składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić

Kuchnia Pokoleń
Chai latte, Krowarzywa 196

spieniałam samo zimne mleko (bez dodawania gorącej herbaty). Najlepiej zrobić to końcówką blendera ręcznego. Smacznego! Krowarzywa mieszczą się na ulicy Matejki 6A (obok Curry Me ). Bardzo smaczne jedzenie (świetne bułki do burgerów, świeże warzywa) i duże porcje. Nie jest tanio, ale jest to zrozumiałe: jedzenie jest bez polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i GMO. Można zjeść w lokalu lub na wynos

Qlinarnie i Qlinarnie