bułki - 33426 przepisów (strona:1285/2229)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką 80

proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy, miksujemy i wykładamy do formy o wymiarach 30X26, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierz wykładamy pokrojony rabarbar. Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy białka są sztywne stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka wykładamy na rabarbar, całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto razowe z jabłkami 92

szklanki cukru 2 jajka 2 jabłka 50 g rodzynek 50 g żurawiny suszonej 2 – 3 łyżki cukru brązowego Instrukcje Formę o wymiarach 30 x 26 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na małe plasterki. Jajka z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami 114

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza , włożyć ciasto, które piec przez 25 minut . Upieczone wystudzić a zimne już przekroić wzdłuż na pół. Masa krówkowa: andrut pokruszyć na konsystencję niemalże bułki tartej. Ja zrobiłam to w food procesorze. Pokruszony andrut wymieszać z masą krówkową. Bita śmietana z mascarpone: do miseczki wsypać żelatynę, dodać zimną wodę i odstawić na 10 minut

MeCooks
Babka cytrynowa 115

Instrukcje Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na drobnej tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciskamy sok. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. (forma o średnicy 24 cm). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Skórkę, sok z cytryny i masło dodajemy do masy

To co lubię - gotuję i polecam
Czekoladowa babka 98

kakao przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Dodajemy gałkę muszkatołową, dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy zimną kawę i miksujemy do czasu, aż składniki się połączą. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy wyrównujemy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Zimną babkę polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka z bitą śmietaną 93

cukier. Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Biszkopt z jabłkami 91

Dodajemy jabłka pokrojone lub starte na plasterki. Jeszcze raz mieszamy i całość przelewamy do formy o średnicy 24 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Artykuł Biszkopt

To co lubię - gotuję i polecam
Malinowe delicje – malinowa chmurka 76

pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie). Ciasto pieczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z rabarbarem 87

ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy na najniższych obrotach miksera do czasu aż składniki się połączą. Blachę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, wykładamy owoce, a wierzch posypujemy kruszonką. Masło siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Pieczemy w 180 C przez około

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z truskawkami 96

proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto agrestowe 91

przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę razem z proszkiem przesiewamy wcześniej przez sitko). ¾ ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, równomiernie rozsmarowujemy (ja użyłam formy o wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy na masę jasną. Na wierzch kładziemy agrest. Ciasto pieczemy około

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto jagodowo-jogurtowe 71

pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie cały czas miksując powoli dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Wlewamy do formy wyłożonej papierem ew. wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam formy o wymiarach 22×28, ale może być odrobinę mniejsza. Pieczemy w temp.180 C przez około 25 minut, aż się zrumieni. Studzimy. Masa jogurtowo-jagodowa: Żelatynę zalewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi drożdżowe 106

oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.  Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą

W garach u Gosi
Ciasto truskawkowo-orzechowe 94

jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 25 X 30 cm. Pieczemy około 35 minut w 180 C. Po tym czasie na wierzch wykładamy umyte

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 94

żółtka, cukier, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki 3-4 cm, układamy w tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do każdego kawałka wciskamy śliwki. 500 g śliwek kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania