CIASTO W 20 MINUT Z DYNIĄ 129Warstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml śmietan-fix ( 9 g ) cukier puder 1,5 łyżeczki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy. Warstwa dyniowa. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy
Smaczne moje
Ciasto kruche z masa serową i owocami 118zagniatamy dłonią zwartą kulkę. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie, połową ciasta wylepiamy spód blaszki - posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Nakłuwamy widelcem, posypujemy niewielka ilością bułki tartej. Wylewamy i równo rozsmarowujemy na cieście masę serową. W masę rządkami wciskamy cząstki jabłuszek. Teraz wykładamy rwąc kawałeczkami resztę ciasta, tak by wypełnić jak największą powierzchnię placka. I gotowe
Kronika Piekarnika
Muffiny orzechowo - klonowe 108nich nie dodałam. Szarlotkowa abstynencja na krótki czas się przyda. Jutro wracam po dwóch tygodniach błogiego "mam czas dla siebie", do pracy. Zapewne skuszę się idąc tamże na bułkę z jabłkiem. Przed otwarciem drzwi dla korzystających z dobrodziejstw naszej instytucji, podniesienie cukru wskazane. Niedziela jeszcze przedpołudniowa. Muffina pięknie pachnie i zaraz sobie pozwolę sobie na kolejny kawałek. Oficjalnie natomiast
Kronika Piekarnika
Owocowa tarta krucha w kratkę 114czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowaną na około 1 cm grubości wykładamy dno formy na tartę o średnicy 22 - 24 cm. Posypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy pocięte na bardzo cienkie plasterki jabłka ( można je wcześniej poddusić z 10 min z łyżką cukru i soku cytrynowego). Zamiast owoców, można posmarować ciasto
Kronika Piekarnika
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 116zbyt gęsta, kończymy zagniatając całość dłonią, jak ciasto kruche. Około 2/3 ciasta wykładamy do blaszki - 22 cm / 23 cm wyłożonej papierem. Wylepiamy dłonią warstwę około 1,5 cm. Posypujemy bułką tartą całą powierzchnię i równo wykładamy masę jabłkową. Do pozostałej w misce części ciasta wlewamy powoli mleko i miksujemy, aż konsystencja stanie się rozrzedzona, ale nadal gęsta, nie płynna. Ciasto
Kronika Piekarnika
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 113czasie wykładamy ciasto na blaszkę 22 cm / 22 cm, lub tortownicę o podobnej powierzchni, posmarowaną masłem i posypaną mąką. Rozkładamy równo dość cienką warstwę. Posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy kruszonką z wymienionych składników - ja wkładam je wszystkie do małej miseczki i po prostu mieszam widelcem. Ewentualnie dodaje troszkę więcej mąki, jeśli nie ma właściwej sypkiej
Kronika Piekarnika
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 119musi podwajać swej objętości. Wyciągamy pulchną kulę na blat - ja wykładam na silikonowa podkładkę, wałkujemy na prostokąt, dość cienko, na grubość około 3 mm. Posypujemy całą powierzchnię niewielką ilością bułki tartej, wykładamy potarte i dokładnie odciśnięte z soku jabłka. Posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pocięty w cienkie plasterki chlebek marcepanowy. Delikatnie zwijamy roladę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kronika Piekarnika
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 137zagniatamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na dwie części, tak mniej więcej w proporcjach - 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy uprażone jabłka ( nie mogą być gorące ). Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy, dość cienką warstwę ciasta. Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy
Kronika Piekarnika
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 121energię odzyskać po kilku godzinach liczenia, pisania, mówienia, badania, analizowania, sprzedawania, reklamowania, projektowania, jeżdżenia, operowania, urzędowania, noszenia na rękach siedmio kilogramowych pociech ( czymkolwiek te godziny musieliście wypełnić ). Zamiast gotowej bułki z pobliskiej piekarni - z szynką, kotletem, jajkiem lub pastą z cieciorki dla eko bio vege zwolenników. Do popołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych
Kronika Piekarnika
Ciasto piaskowe z kosteczkami jabłek 127cynamonowym i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Przekładamy gęste ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm lub kwadratowej formy 20 cm /20 cm. Foremki wcześniej natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach. Ciacho jest gotowe, gdy wierzch zrobi się złocisty, wepchnięty w środek patyczek wyciągniemy suchy. Studzimy przynajmniej pół godziny przed pierwszym wkrojeniem się
Kronika Piekarnika
Tarta z kruchego, maślanego ciasta z jabłkowym wnętrzem 121tłuszczem formy kruszymy palcami większą część ciasta - powstanie dość gruba warstwa. Dociskamy kruszonkę delikatnie do dna i wyrównujemy. Część ciasta przylepiamy również do boków foremki. Przygotowany spód posypujemy łyżką bułki tartej. Teraz ubijamy na sztywno dwa odłożone białka i mieszamy je z zimnymi jabłkami. Wykładamy owoce równo na całej powierzchni przygotowanego spodu, wygładzamy łyżką. Drugą część ciasta również kruszymy
Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 127około 23 cm / 25 cm, lub tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką. Wykładamy na dnie jasne ciasto, wyrównujemy i rozsmarowujemy ciasto kakaowe. Powierzchnię posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej. Wykładamy wcześniej przygotowane owoce i posypujemy dwukolorową kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Udanego i bezbolesnego wypiekania
Kronika Piekarnika
Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką 119wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zarumienienia, około 15 minut. Wyciągamy i chwilkę studzimy. Posypujemy całą powierzchnię łyżką bułki tartej i równomiernie rozsmarowujemy przestudzony krem kokosowy. Na kremie rozmieszczamy wybrane owoce, ja wykorzystałam głównie porzeczki. Teraz z lodówki wyciągamy mniejszą część ciasta, wałkujemy dość cieniutko i wykrawamy nożem
Kronika Piekarnika
Drożdżowy, klasyczny placek z jabłkiem 113ciasto ponownie kilka razy lub mieszamy łyżką i przekładamy do przygotowanej blaszki ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia ). Całą powierzchnię równo rozłożonego ciasta posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy kostki jabłka i posypujemy wierzch przygotowaną kruszonką. Wstawiamy blaszkę ponownie do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Ciasto powinno znów podwoić objętość. Podkręcamy wówczas temperaturę do 180 stopni
Kronika Piekarnika
Cynamonka drożdżowa - wersja XXL 118osłodzenie i cynamonem posypanie. Jest intensywnie cynamonowy, warstwowy, przekładany i przesypany kakao. I ma coś, czego cynamonkom brak - chrupiącą kruszonkę. Do krojenia, nie odrywania spiralek. Polecam fanom ciepłych bułek sieciówkowych, popijanych własnym imieniem. Idealny na śniadanie przed dniem pełnym wyzwań, lub dniem spędzanym na snuciu się z pokoju do łazienki, z łazienki do kuchni, z kuchni
Kronika Piekarnika