bułki - 33426 przepisów (strona:1281/2229)

Szakszuka (podstawowa) 136

treściwe. Swoje porcje zjadamy szybko i od razu chcemy więcej. Dla mnie to taka ulepszona wersja jajecznicy, mimo że jajka są w całości. Polecam podawać ze świeżym pieczywem jak bułka czy bagietką. Istnieje mnóstwo różnych wersji tego dania.  Podstawowy przepis wzięłam z ulubionej strony Kwestia Smaku . Można dodać fasolkę, boczek, fetę, szpinak, posypać szczypiorkiem.  Co kto lubi, można

W kuchni bez szafek
Zakwas 181

reakcji powstaje m.in. kwas mlekowy i kwas octowy. Stąd właśnie kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka z masą serniczkową 5326

Zmiksować.  Miksując dodawać po jednym jajku.  Przełożyć masę do rondelka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.  Wyłączyć gaz. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.  Wyłożyć kilka łyżek ciemnego ciasta. U mnie 7 łyżek, tak żeby dobrze przykryć dno.  Powierzchnię wyrównać widelcem, na ciemne ciasto wyłożyć masę serową,  też u mnie

Agusiowe smakołyki
Placek bez pracy 130

szklanki mąki  - kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia  - ew. łyżeczkę esencji pomarańczowej  - ew. garść suszonej  żurawiny  Na początek foremkę smaruję tłuszczem i występuję bułką. Nie znoszę tego robić i natchnęło mnie dziś, by zrobić to używając papieru z kuchennego ręcznika. Za wszystkie potrzebne narzędzia służy widelec i łyżka. Widelcem roztrzepać jajka z cukrem, śmietanę i esencję

I tu będę miała takie te
Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) / No Knead Crusty Bread 123

ciasta da się uformować luźną, trochę klejącą kulę, ciasto jest gotowe, nie potrzeba zagniatania. Nie powinno być gładkie i elastyczne tak jak typowe ciasto drożdżowe na chleb czy bułki . Chleb możecie przygotować na drożdżach suchych (instant) lub świeżych. Pszenny chleb na drożdżach bez wyrabiania ciasta może być przygotowany na dwa sposoby. Po tradycyjnym wyrośnięciu w cieple można od razu formować

Lekcje w kuchni
Przepis na ciasto do pizzy 129

częściowo wyrosło Wstępnie wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i wałkujemy do uzyskania cienkiego placka. Spód ciasta można podsypać podczas wałkowania albo kaszą manną albo po prostu odrobiną bułki tartej, które sprawią że po upieczeniu ciasto będzie na spodzie bardziej chrupkie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Smażony ryż z jajkiem po chińsku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Księga-Smaku
Drożdżówki z serem 136

pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie nakładamy solidną łyżkę masy serowej, gotowe drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstawiamy do przestudzenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 162

dodałam do masy. Delikatnie wymieszałam, tylko do połączenia składników. Piekarnik ustawiłam na 180 °C termoobieg. Przygotowałam foremkę ( 12 x 30 cm ). Można posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy ciasto ładnie się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu

Kuchnia u Krysi
Curry z soczewicy zielonej, zdrowo i pysznie 114

soczewicę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę z których wcześniej usunęliśmy skórę. Gotować na małym ogniu aż soczewica będzie miękka. Podczas gotowania podlewać wodą. Doprawić solą do smaku. Podawać z bułką lub indyjskim chlebkiem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Jak mrozić pokrzywę 109

zamrożą można zdjąć papilotki i wrzucić kostki do foliowej torby czy pojemnika i wrzucić do lodówki. Wykorzystać do zielonych koktajli , do przygotowania pokrzywowej zupy, jako dodatek do wypieku chleba, bułek lub zrobić z nich naturalny nawóz do podlewania roślin. LIŚCIE Umyte i osuszone liście obieramy z łodyżek. Następnie siekamy drobno a potem wrzucamy luźno do torebki foliowej czy pojemnika plastikowego

Dorota Smakuje
Pierogi z serem i manną 225

odpoczęło. Farsz: Twaróg mieszamy z kaszą, żółtkiem i cukrami. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, na środku układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od wypłynięcia. Podajemy polanę bułką tartą zrumienioną na maśle

słodki bratek
Mini pity 246

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy maggi 1/2 łyżki sosu chili bułki do pity, u mnie w wersji mini, w opakowaniu jest 10 … Czytaj dalej Mini pity

czarrna od kuchni
Zawijany chlebek pietruszkowy 101

Dodatkowo na wierzchu możemy posmarować go roztrzepanym jajkiem. Poznaj moje inne przepisy na domowe pieczywo - KLIKNIJ TU! W szczególności polecam Ci  bagietki czosnkowe  oraz  domowe bułki hamburgerowe

Czarnawisienka
Jak zrobić sok z pokrzywy bez wyciskarki 130

wyciskanym). Potem robimy przerwę i kuracje możemy powtórzyć. Pulpę z liści pozostałych po robieniu soku możemy wykorzystać do zielonych koktajli , do przygotowania pokrzywowej zupy, jako dodatek do wypieku chleba, bułek lub zrobić z nich naturalny nawóz do podlewania roślin. Artykuł Jak zrobić sok z pokrzywy bez wyciskarki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ciasto Metrowiec 109

podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Dwie prostokątne keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do jednej przełożyć ciasto jasne, a do drugiej ciasto z kakaem. Keksówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć

Danka Pichci