Świąteczne lenistwo, szafranowe ciasto i kawa 140masy maślano jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie obierz jabłka i pokrój w ósemki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz mąką migdałową lub tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię. Powciskaj jabłka tworząc koło. Na środek wysyp borówki. Posyp ciasto migdałowymi płatkami i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarnika (termoobieg). Piecz ciasto przez około
codojedzenia
Biszkopt na tort 173cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i mieszam. Masę przelewam
prawdziwe jedzenie
Jak przechowywać mięso 148możesz przygotować go z wyprzedzeniem, ale jeśli jest w nim surowe mięso lub podroby (na przykład wątróbka), nie trzymaj go długo w lodówce. Dotyczy to w szczególności farszu z bułką namoczoną wcześniej w mleku. Generalnie jeśli łączysz składniki suche z mokrymi, rób to tuż przed nadzianiem kurczaka. Faszerowany drób nie powinien leżeć w lodówce ani tym bardziej na blacie
Niedzielny kucharz
Szybki makowiec z masy makowej 134Tortownica o średnicy 26 cm lub forma 21 x 25 cm) Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g rodzynek 50g wiórków kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny: 150g cukru pudru 3-4 łyżki
Di gotuje
BABKA CHOINKA Z ZIELONYM LUKREM 112czasu aż masa jajeczna będzie puszysta. Wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Foremkę do ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 30-35 minut. Z cukru pudru, wody i zielonego barwnika spożywczego zrobić dość gęsty lukier. Przestudzoną babkę posmarować
Zrób to smacznie
Rybka po grecku 114papryka i majeranek), zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Jak warzywa już są miękkie dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego i chwilkę jeszcze podduszam. Rybkę przyprawiamy, jajko bułka tarta i na złoty kolor smażymy. Jak już wszystko gotowe na dno pojemnika przelać hohelką trochę sosu żeby dno było zakryte na to usmażoną rybkę i tak na przemian. Autor
Wasze Przepisy
Jak ciekawie podać sałatkę jarzynową: 20 pomysłów 177ułożyć na spód od miski i zapiec w piekarniku. Zrobi się fajny koszyczek na sałatkę. W pomidorach. W połówkach skórki cytryny. W korpusach z kruchego ciasta. Na krakersach. W bułce. W cieście francuskim uformowanym jak małe foremki. Sałatka jarzynowa podana na jabłku. W arbuzie. W małych słoiczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A teraz jeszcze kilka zdjęciowych inspiracji: źródło: Smaker źródło
BabskiePorady.pl - Przepisy
Galantyna rybna w galarecie 139śmietanie ** Tatar z łososia z oliwą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galantyna rybna: 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej masło Galareta: litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego) żelatyna (ilość
Kulinarny S.O.S.
Bułeczki śniadaniowe 118upieczesz to te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Składniki oraz sposób przygotowania: Zaczyn z drożdży pół kostki, około 1 kg mąki, szklanka mleka, dwie łyżki oleju, jajko, sól. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do rąk (dosypywać mąkę aż przestanie się kleić). Urywać kulki i położyć na blaszke, nakryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce
Wasze Przepisy
Sloppy Joe 104przepada za ostrymi potrawami, dał radę (pocił się głównie on). Jeżeli jesteście nieugiętymi mięsożercami, musicie wyczarować Sloppy Joe. Z tej porcji mięsa, wyszło mi około 12 dobrze nadzianych bułek (użyłam kajzerek). Ps. Dzięki chłopaki za rozwalenie maszynki do mięsa i otwieracza do butelek. Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki jalapeno 2 łyżki ketchupu
Kardamonovy
Kotlety mielone z botwinką 105czosnku 1 kajzerka pół szklanki mleka 1 jajko 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Kajzerkę rozdrabniamy i zamaczamy w mleku na 10 minut. Do mięsa wrzucamy odciśniętą bułkę, rozdrobniony czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, przyprawy, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny. Botwinkę dokładnie myjemy i szatkujemy (razem z liśćmi). Do mięsa dodajemy botwinkę, mieszamy
Kardamonovy
Pieczony schab 123Jadam go w sumie dwa razy do roku, na święta. Z dużą ilością chrzanu. Parę dni temu musiałam zrobić sporą ilość bułek na wynos i pomyślałam, że schab będzie dobrą opcją. Przy okazji skubnęłam parę plasterków, na spróbowanie. Pierwszy raz robiłam go z pieprzem syczuańskim. Nie był jakoś super wyczuwalny, więc jak się nie boicie, dodajcie większą ilość. Ja następnym
Kardamonovy
Pasztet wieprzowy 156czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami
Kardamonovy
Pieczony kalafior 120Jeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól
Kardamonovy
Konfitura z cebuli z anyżem 145Pyyszna. Zrobiona w celu uzupełnienia bułek z szarpaną wieprzowiną, przy okazji goszczenia u siebie brata z córą. Przepis dostałam od młodego jegomościa Filipa. Na pytanie: ile mam do cebuli dodać gwiazdek anyżu, odpowiedział: od 1 do 20. Dzięki Fi, jesteś bezużyteczny. Ale sam przepis jest w dechę. Tak sobie myślę, że pięknie się sprawdzi na święta, np. do pasztetu. Składniki
Kardamonovy