bulka - 3613 przepisów (strona:58/241)

CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 183

począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich ulubionych bułek. Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. Gwarantuję , że po zrobieniu

Ostra na Słodko
Szybkie pszenne bułeczki na śniadanko 490

Bułeczki te robi się wyjątkowo szybko, są tanie. Poza tym jedną bułką naprawdę się najecie – są syte, mimo że niewielkich rozmiarów. Jak raz spróbujecie, nie będziecie chcieli wrócić do sklepowych nadmuchanych bułek. 50 dkg mąki (najlepiej tortowej) 300 ml ciepłej wody lub 200 ml wody i 100ml mleka pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży Drożdże, cukier

kuchcikownia
Szneki z glancem 146

koniec mojej przygody z tą książką, więc pewnie coraz częściej będą pojawiały się na moim blogu różne dziwne nazwy (przynajmniej dla mnie ;-) ). Gdybym miała w tej chwili powiedzieć jakie bułki są najlepsze to na pewno wskazałabym na te wspaniałe bułeczki.  Niesamowicie puszyste i delikatne. Naprawdę polecam. Przepis troszkę zmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów.  Przepis na około(...)bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie dodać do niej cukier, jajka, ciepłe mleko, roztopione masło, drożdże i olejek

Na słodko lub wytrawnie
Kolacja na ciepło - zapiekana grahamka z serkiem wiejskim i papryką 227

moja propozycja sycącej kolacji na ciepło. Zapiekana grahamka - pyszna, chrupiąca, z ciągnącym się w środku serkiem wiejskim. U mnie dodatkowo posypana szczypiorkiem. Składniki:-bułka grahamka-1/2 opakowania serka wiejskiego-papryka-koncentrat pomidorowy/ketchup-masło-papryka-ząbek czosnku (opcjonalnie, ale zdecydowanie poprawia smak)-pieprz Nagrzać opiekacz do pieczywa. Bułkę natrzeć z obu stron czosnkiem, posmarować koncentratem/ketchupem/masłem, nałożyć serek

Kuchnia Ellie
Bułeczki filipińskie - pan de sal 167

Bardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje WypiekiskładnikiSkładniki na 10 - 12 sztuk:4 szklanki mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki letniej wody1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego1,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży(...)podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec

Stare Gary
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 222

zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie skorzystałam.Bułki są bardzo smaczne  jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było.Składniki na ok 10 dużych bułekCiasto500g kg mąki chlebowej

Stare Gary
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 155

Bułeczki z przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki. Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało. Składniki na około 10 bułek:250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)250 g mąki pszennej

Stare Gary
Fantazyjne bułeczki 118

Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej  strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko(...)końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania  ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.Smacznego !Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej  - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne.Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej

Stare Gary
Panini zapiekane z serem 188

szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu  1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g  masła  lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło(...)czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku.  Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową.  Umieścić pod grillem aż ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.Wyjąć z piekarnika,  odstawić na 5 minut, aż trochę wystygną. Następnie każdy kawałek

Stare Gary
Muffiny drożdżowe z pesto 128

kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :(  Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny z pesto – przyznaję m był to mój wynalazek! Udany wynalazek , który na stałe zagości w moim(...)pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.  * Uwaga!Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek

Ostra na Słodko
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 171

słodyczy sprawiając, że C. jadł te bułeczki z... Nutellą! Ja się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki(...)możliwości) kształt.Już nie mogę się doczekać żeby zobaczyć, co przygotowały pozostałe dziewczyny - jedynym wymogiem była cebulka w pieczywie, spodziewam się więc najróżniejszych różności. Zajrzyjcie do nich koniecznie!Mleczne bułki z karmelizowaną cebulkąSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej7 g suchych drożdży2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru300 ml letniego mlekakarmelizowana cebulka:3 cebule50 g masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 132

kilka dni temu, tuż przed wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką. A tu proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek(...)pozostałe, znajdujące się na blogu. Bez jajek i mleka (ja moje posmarowałam mlekiem, ale można zastąpić je wodą). Smakowały nam bardzo mimo, że zbyt urodziwe to one nie są...Bułki owsiane z pestkami dyniSkładniki:(na 12 sztuk)200 g mąki pszennej200 g płatków owsianych20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 ml letniej wody35 g masła60 g pestek dynidodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 186

cebulka musi więc być). Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco(...)cięższe za sprawą mąki żytniej, sycące. Z aromatem cebulki wydobywającym się z piekarnika. Pachną obłędnie. A C. i tak jadł je z Nutellą.Bułki pszenno-żytnie z prażoną cebulkąSkładniki:(na 10 sztuk)400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej1 łyżeczka soli25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko50 g masła50 g prażonej cebulkidodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Propozycja na śniadanie 162

pojawiły... Najpierw miałam ciekawsze rzeczy do publikacji, później zaginęły się w masie przeróżnych plików... Dzisiaj na szczęście je znalazłam, i czym prędzej dzielę się przepisem.To takie troszkę stuningowane bułki śniadaniowe - żeby nie było nudno jest bekon, który akurat zalegał w lodówce i koniecznie trzeba było coś z nim zrobić (swoją drogą mam znów dwa opakowania i zastanawiam się właśnie(...)domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga!Bułki z bekonem, cebulką i seremSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru150 ml letniego mleka150 ml letniej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli2 cebule100

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciotka Nina i bułeczki 129

kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda smakowicie. Spróbowałam, i się nie zawiodłam - pyszne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej w niedzielny poranek...?Kajzerki ciotki NinySkładniki:(na 10 bułek)500 g mąki pszennej300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 jajko45 g masładodatkowo:1 jajko1 łyżka mlekaMąkę przesiać do dużej miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże(...)rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 10 podłużnych bułek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania