wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-)Składniki:2 pojedyncze piersi z kurczaka2 łyżki masłakoperek (1 łyżka posiekanego koperku)pieprz i sólprzyprawa do kurczaka1 jajko3 łyżki mąki pszennej8 łyżek bułki tartejolejWykonanie:Piersi kurczaka rozciąć (nie do końca przecinając) nożem w poprzek tak, żeby uzyskać jeden duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać od wewnętrznej strony według uznania solą(...)było dziury. W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka. Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso w mące, później w jajku i kolejno w bułce tartej. Jeśli jeszcze widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej. Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany
Anielska Kuchnia AniPysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek(...)gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu
Z Majeczką w kuchniciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego.Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.Składniki:500g mięsa wieprzowego / wołowegodwie cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona paprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę(...)dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
prawdziwe jedzeniegnieciemy tym twardsze będzie ciasto.Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masęzawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki.Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek.-2 kilo jabłek-cynamon-bułka tarta-rum-otarta skórka z cytryny-cukierJabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki.Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru.Posypujemy(...)cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki.Wszystko mieszamy.Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe.Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej.Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej.Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół.Połowę ciasta wraca
Pasje Jolkikaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki- 1 i 1/2 szklanki cukru- 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia- cukier wanilinowy- 1,5 kg owoców- 200 g zimnego masła- niepełna szklanka bułki tartej - łyżka cynamonuWłączamy piekarnik na góra-dół na 190 °Smarujemy blachę odrobiną masła i obsypujemy niewielką ilością bułki tartej.Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru i łyżką
Pasje JolkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut
Aga w kuchniPyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia.składniki:2 duże selery2 jajkamąka do panierowaniamajeraneksól, pieprzbułka tarta i siemie do panierowaniaolej do smażeniaSelery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry(...)Plastry oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do mąki dodać trochę majeranku. Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, mnie najlepiej smakuja podane z marchewką
Monia miesza i gotujemojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :)Składniki:4średnie ziemniaki2 różyczki brokułów*2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, pietruszkapanierka: mąka, jajko, bułka tarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami(...)ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie wtedy pryskania, oparzenia, a także... "wybuchania"kulek. (Czytałam o takim przypadku, gdy mama z córeczką robiły kuleczki, które pod wpływem rozgrzane oleju, zaczęły eksplodować na całą kuchnię).Ręce moczymy w zimnej wodzie. Formujemy
Kitchens Alphabettalarki. Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki. Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć
charlotte gotujefood w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę, że wybaczycie mi jakość fotek. Polecam wypróbowanie przepisu!serowe bułki 4 szt:200 g mąki pszennej4 g suszonych drożdży125 ml ciepłej wodyszczypta soli¼ łyżeczki cayenne3 plasterki suszonych pomidorów60 g startego sera provolonełyżka oliwysezam do posypaniałyżka mleka do posmarowania bułek
Mienta blogprzyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to..70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegetaszczypta imbiruser żółtyBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą
Moje domowe kucharzenieprzyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidanie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy(...)Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się bułki, przy dłuższym smażeniu lub jeśli olej będzie za mało gorący
Walijskie Pichcenieindyka2 małe cebulki1 ząbek czosnkuodrobina majerankusól, pieprzjajkobułka tartaWykonanie:Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy
Walijskie Pichcenie