obiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka (dałam 3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych6-8 suszonych pomidorków ze słoika5 gałązek oregano lub pietruszki1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz80 g boczku wędzonegoprzygotowanie3 cukinie(...)pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji tartej bułki
Stare Garypaluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować!Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko(...)zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;)Paluszki:* filet z dorsza- 200 g* jajko- 1 szt.* kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane)* natka pietruszki- 3 dorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek- 1 ząbek* ocet
Kraina Miodem Płynącapostaci frytek czy surówki. Na minus brak informowania o niedostępnych składnikach oraz brak serwetek. Burgery całkiem niezłe (chociaż mogliby popracować jeszcze nas mięsem), do wyboru również trzy rodzaje bułek.Stół i Wół, ul. Bramowa 2-6 Stół i Wół to popularny lokal na Starym Mieście. Nic dziwnego - w końcu mają świetną lokalizację, a i ich menu robi wrażenie(...)tylko ze względu na ceny). Pięknie wyglądające na fotografiach burgery skusiły mnie pewnego dnia i... trochę klapa. Bułka jakby sztuczna, smakowo przypominała te gotowe do burgerów. I chociaż mięso było naprawdę nieźle przygotowane, a odpowiedni stopień wysmażenia zachowany to bułka niestety zepsuła cały efekt. Mimo wszystko jednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę
Pasja Smakupuree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka(...)znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy
Gotuj Z Muzykągrzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza gryczana – 250 g* ser biały – 300 g* jajko – 2 szt* natka pietruszki – 1 pęczek* bułka tarta* sól* pieprz* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ser biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając(...)ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z sosem grzybowym
Ostra na Słodkowersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 500 g- jajko – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- bułka tarta – ok. 4 łyżki- wędlina ( plastry ) – 4 szt- ser żółty ( plastry ) – 4 szt- jabłko – 1 szt- sól- pieprz- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso mielone wyrabiamy(...)jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem.Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą.Wyrabiamy jednolitą masę( jeśli mięso nie będzie się kleić możemy zwiększyć ilość bułki tartej).Mięso dzielimy na 4 części , każdą kładziemy na folii spożywczej i formujemy prostokąt.Na każdy nakładamy plasterek wędliny , plasterek sera i kawałek obranego wcześniej jabłka.Pomagając sobie folią delikatnie zwijamy roladki i tak zapakowane
Ostra na Słodkokawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej
Mechanik w kuchnimówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa. Składniki:(20 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąkijajkoszklanka letniej wody2 łyżki oliwycukier waniliowyDodatkowo:szklanka masy makowejszklanka bułki tartej2 łyżki przyprawy do piernika2 jajkaoliwaszklanka mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy(...)masy i dokładnie zlepiamy.Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki.Studzimy.Na talerzy rozbełtujemy oba jajka, z odrobiną mleka lub wody. A do miski wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z przyprawą do piernika.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto.Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci.Kuli
Moje pyszne gotowanietych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy(...)drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :)Składniki nuggets'ów:piersi z kurczaka,ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.),jajko,mąka, bułka tarta,otręby - dodałam żytnie,olej.Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej(...)wymieszanej z otrębami (1 część bułki, jedna część otrębów).Ja swoje nuggets'y smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, ale można je upiec na blasze skropionej lekko tłuszczem, a wtedy staną się mniej kaloryczne.Nuggets'y podawać z ulubionym sosem. Ja dzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy.Składniki sosu:2 łyżki musztardy
Codzienna kuchnia niecodziennawizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki(...)ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.Dynię umyć dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennapaluszkami rybnymi" :-) Składniki:Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może być np.mintaj i inne białe ryby)1 jajko1 mała cebulka3 + 1 płaskie łyżki bułki tartejsól i pieprzvegeta1 łyżeczka posiekanego koperkuolej do smażeniaWykonanie:Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości. Wrzucamy do tego jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną na bardzo(...)drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i na samym końcu dodajemy koperek. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju aż kotlety się zarumienią.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniZagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie:500 g jagód2 łyżki bułki tartej6 łyżek cukruJagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.Kruszonka:2 łyżki masła3 łyżki cukru6 łyżek mąkiZ podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.Przygotowanie:Ciasto(...)pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Nagrzać piekarnik do 180ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią
Food Squaresmaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany. Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy(...)Zostawiamy kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Wyrabiamy
Maminek kulinarnyolej lub masło klarowane do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru-dodatkowo bułka tarta do panierowania Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do zrumienienia mielone mięso,przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą(...)placki naleśnikowe. Placki przekładamy na talerzi na każdy placek nakładamy farsz. Zwijamy w rulony. Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka.Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą. Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Układamy na patelni i podsmażamy z obu stron do zrumienienia.Nale
Maminek kulinarny