bulka - 3613 przepisów (strona:48/241)

K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 235

purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta gałki muszkatołowej 400g mrożonych brokułów i kalafiora(...)Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy olej na patelni

Kitchens Alphabet
Domowy Grander jak z KFC 1003

Grander to jedna z największych kanapek jakie można zamówić w restauracji KFC. Charakteryzuje go duża bułka, duży kawałek kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek sera Cheddar oraz dwa plasterki soczystego pomidora i sałata. Burgera na wzór Grandera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy(...)kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Śmietanę łączymy z majonezem. Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej) sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek sera cheddar, 2 plasterki pomidora oraz pokrojoną sałatę. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz

Słodka Strona
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 201

jego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był to przepis z Hairy Bikers' Bakeation - brytyjskiego programu telewizyjnego

Grahamka, weka i kajzerka
Pikantne mięsne kuleczki / Spicy meat balls 154

spring onions 1 sztuka papryczki chili / 1 piece of chilli peppers 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory 1 łyżeczka rozmarynu / 1 teaspoon rosemary bułka tarta / bread crumbs sezam / sesame jajko / egg  olej / oil   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 10   Paprykę (nie usuwamy wszystkich(...)blenderze. Potem dodajemy je i przyprawy do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i formujemy kuleczki wielkości piłeczki golfowej. Na jednym talerzu rotrzepujemy jajko, a na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kulki maczamy najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. W głębokej patelni rozgrzewamy około 1 litra oleju słonecznikowego. Kulki wrzucamy do gorącego oleju (180 stopni

Projekty ze smakiem
Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 186

łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania) 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła pieprz kolorowy do smaku 1-2 łyżki posiekanej natki  pietruszki 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie: Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć(...)krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać. Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy nam odpowiada, jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze

Ze smakiem i z pasją
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 255

igiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki serrano lub podobnej, np. parmeńskiej parę plasterków zimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz(...)powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie (w ten sposób masa nie będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj na dłoni

Szybko Szybkowar
Hamburgery 143

biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę(...)bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2Bułki przekroić i podpiec w piekarniku

CoolinarniePL
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 212

przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1,5 szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy i obtaczamy

kulinarnyJa
Babka cytrynowa z lukrem 165

pomocą miksera na niskich obrotach.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką.Foremkę z kominem na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej odsypujemy.Masę przekładamy równomiernie do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia

kulinarnyJa
Pieczarki faszerowane 264

faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych)125 g kremowego serka1-2 ząbki czosnkupieprz1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego)1 jajko + 2 łyżki mlekamąka, bułka tartatłuszcz do smażenia1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie.2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek (u mnie mrożony) i doprawić mielonym pieprzem. Wymieszać.3. Łyżeczką(...)usuniętym korzeniu. Nakładać tyle, aby po wyrównaniu była równa z powierzchnią pieczarki.4. Do jednej miseczki wsypać kilka łyżek mąki. Do drugiej jajko roztrzepane widelcem z mlekiem. Do trzeciej bułkę tartą.Najpierw każdą pieczarkę obtoczyć w mące, zwracając największą uwagę, żeby był przykryty mąką serek. Następnie przenieść pieczarkę -dłońmi lub widelcem- do drugiej miseczki z roztrzepanym jajkiem. Obtoczyć dokładnie pieczarkę

UgotujmyTo.pl
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 195

nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru.Polecam.Filet z soli w glazurze pomarańczowejSkładniki:3 filety z soli lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz3/4 szklanki bułki tartej1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoGlazura pomarańczowa:1 łyżka oleju  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki(...)się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce.Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie

Mania Gotowania
kotlety marchewkowo-ziemniaczane z serem... 183

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem(...)kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne kotlety na obiad ale też i smakują na zimno, można podać np. z sosem czosnkowym, keczupem..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem 259

łyżka oliwyFarsz :około 0,5 kg mięsa mielonego z indykaokoło 0,5 mięsa mielonego wieprzowego1 cebula1 łyżeczka przyprawy do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu1 łyżeczka czosnku granulowanego SkworcuPanierka :Bułka tartaJajka Oliwa do smażeniaWykonanie :Do mleka dodać wodę , sól, 1 łyżkę oliwy i mąkę wymieszać mikserem żeby nie było grudek.Smażyć naleśniki na złoty kolor.W rondlu rozgrzać oliwę( kilka(...)mięso  startą cebulę i przyprawy do smaku.Usmażyć.Mięso przełożyć do malaksera i troszkę zmiksować  jeśli będzie za gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki.Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę.Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej oliwie

Sama słodycz i szczypta chili
Kolorowa pieczeń 196

pieczołowicie przechowywany razem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki:       - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej(...)kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte

mojewypiekiinietylko
Chałka z kruszonką 222

minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i uformowałam dwie chałki, a z pozostałego ciasta – bułki. Wbrew pozorom zaplecienie chałki jest bardzo proste. Z części ciasta rozwałkowałam prostokąt, podzieliłam radełkiem na 5 równych pasków, końcówki złączyłam i zaplotłam warkocz. Prawy pasek przełożyłam – do środka, przez dwa paski. Następnie lewy(...)środka, przez dwa. Zapewniam, że nie jest to trudne, wręcz bardzo proste. Uformowane chałki przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do keksówek. Z pozostałego ciasta wyszło jeszcze 11 bułek. Formy z ciastem odstawiłam, w ciepłe miejsce,  do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte,  posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania