bulka - 3613 przepisów (strona:64/241)

Tort ziemniaczany 188

tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek Ugotowane ziemniaki rozbijamy na gładkie puree. Cebule kroimy(...)posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło lub zimno (choć my zdecydowanie wolimy wersje na ciepło

Kolizje Smaków
Mintaj w warzywnym sosie 215

grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech  (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy(...)Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 169

asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki(...)kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy

les mirabelles
Cordon bleu 3269

duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry(...)oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia). Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę

Kulinarna Pokusa
Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim. 186

pętka   kiełbasy bekonowej Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego  szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki  bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną(...)miski przełożyć  kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Uszka z barszczem 186

soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula(...)zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem

Kuchnia w czekoladzie
Frytki z indyka o smaku carry 175

Składniki : 40 dag sznycli z fileta z piersi indyczej 2 jajka  sok z cytryny  bułka tarta olej do smażenia carry, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, a te w cienki paski Oprószyć je przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymać Jajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej

Proste Potrawy
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs 219

roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki miodu ¼ szklanki mąki kukurydzianej ¼ szklanki(...)ustaw go na 180 oC. W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut. W międzyczasie

karmelowy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 231

gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno małą gałązkę świeżego rozmarynu (nie trzeba) + Masło i bułka tarta lub mąka lub otręby do wysmarowania i wysypania formy. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić przecisnąć przez praskę lub podusić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy wykorzystujemy(...)pieprzem, dodajemy jajka, pokrojoną natkę pietruszki, majeranek i inne przyprawy (gdy je dodajemy). Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym i wysypanej bułką tartą lub mąką, otrębami, itp. Wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.60 minut, na programie góra-dół, aż zapiekanka się przyrumieni

Smaczne Zdrowe
Piersi z kurczaka panierowane w brokułach 165

Wspaniały obiad lub na przyjęcie urodzinowe albo na święta Składniki • 3 piersi z kurczaka małe • 1 brokuł • 1 jako • 150 g sera żółtego • 2 łyżki tartej bułki • sól • pieprz • 1 łyżeczka masła • olej do smażenia  1. Piersi z kurczaka przyprawić solą pieprzem odłożyć na kilka godzin do lodówki 2. Brokuł podzielić na różyczki ugotować w posolonej wodzie,odcedzić(...)wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić  solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone  włożyć na 10 minut do piekarnika

W królestwie smaków Beaty
Chrupiące roladki drobiowe. 166

mała kulka młodej mozzarelli  drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego na drobnych oczkach parmezanu przyprawy: grubo mielony pieprz, vegeta, przyprawa do drobiu WYKONANIE: każdy pojedynczy filet rozcinamy na pół i cienko rozbijamy, posypujemy przyprawami, smarujemy masłem(...)każdym płacie układamy starte na grubych oczkach ogórki, paski mozzarelli, posypujemy szczypiorkiem, porem, zawijamy boki i formujemy roladki, mieszamy panierkę:bułka, parmezan, płatki, roladki maczamy w w rozkłóconym jajku, obtaczamy panierką i smażymy na masełku na złoty kolor na lekkim ogniu

Kuchnia Beaty
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 242

cię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Sposób przygotowania: Jogurt mieszamy z czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, doprawiamy(...)smaku pieprzem i solą. W powstałej mieszance zanurzamy piersi, tak, by były nią dokładnie „oblepione”. Z bułki tartej, natki pietruszki i parmezanu przygotowujemy panierkę, w której panierujemy mięso. Przekładamy piersi na talerz, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim piersi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 188

Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego(...)sposób, że nadzienie jest widoczne. Jednocześnie trochę rozchylamy, żeby uzyskać kształt skrzydła motyla. Tak samo postępujemy z drugim skrzydłem i resztą ciasta.      Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na około 15-20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C).       Białko ubijamy z mlekiem i smarujemy

Rozpustne gotowanie
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 152

bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy,   bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy(...)solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier. Sos pieczarkowy

Moniki Smakołyki
Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 145

Pyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy(...)mleka, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania