bulka - 3613 przepisów (strona:70/241)

Szparagi wg przepisu Andrzeja Polana 148

wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól, pieprz i cukier do smaku(...)solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy na złoty kolor w tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na dwa talerze. 4. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy

My Culinary Art
Królewski sernik 519

przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie  Skworcu 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/ Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie(...)się połączą.Dodajemy po trochu ser ciągle miksując. Wyciągamy połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o posmarowaniu obręczy i posypaniu bułką tartą! Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarniste bananowe ciasteczka z płatkami owsiamymi 164

zimną wodą i dodać sok z połówki cytryny. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej. Ubitą pianę z wody po ciecierzycy połączyć z rozgniecionym bananem. Powstałą masę połączyć z „bułką tartą” dodać cukier i płatki owsiane, zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem

greenscarf
Kolorowe pieczone kotlety drobiowe 1120

produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.  2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej(...)mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3.  Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Trzy pomysły na JESIENNE MARCHEWKI 147

wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. MARCHEW W PANIERCE MIGDAŁOWEJ: ½ kg marchewki 1 łyżka masła 2 jaja 5 dag płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej Sól i cukier do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Marchewkę umyć, pokroić wzdłuż i zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i masła. Następnie ugotować i odcedzić. Płatki migdałowe wymieszać(...)bułką tartą, po czym panierować marchewkę w rozmąconym jajku i panierce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano. MARCHEW W MUSIE MORELOWYM: ½ kg marchewki 5 dag żurawiny 2 łyżki dżemu morelowego (najlepiej domowy ) 2 łyżki masła Sól, cukier, sok z cytryny. Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i ugotować na wolny ogniu ( nadmiar wody odlać

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjne kotlety de volaille "devolay" 147

się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie. ( źródło http://katalog-wiedzy.pl ) Składniki: 1,2 kg filetów z kurczaka 20 dag masła 3 jaja bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym(...)zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce.   Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia. Smażyć kotlety w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią

Tradycyjna Kuchnia
Pizza ziemniaczana 144

kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 10 dag sera żółtego 10 dag pieczarek ¼ szklanki śmietany 5 łyżek mąki Sól, pieprz Ketchup Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki(...)proszkiem do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem. Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 190 stopni około pół godziny

Tradycyjna Kuchnia
Ravioli z nadzieniem pieczarkowo- oliwkowym 103

jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku  Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 188

frytki z piekarnika :) Składniki:  2 bataty, 4 łyżki oliwy,  1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi z kurczaka, kilka plasterków żółtego sera, suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii, bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm , 1 jajko, sól, pieprz. Przygotowanie:   Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą(...)pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory

Aga w kuchni
Faszerowane pieczarki. 193

Grzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz, moczymy(...)jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na lekkim ogniu z każdej strony około10 min.Gotowe

Kuchnia Beaty
Pasztet z fasoli z pieczarkami 183

fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12  godzin do namoczenia. Gotujemy(...)warzywami ( oprócz cebuli  ) Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy obrane i starce na tarce pieczarki. Ugotowaną fasolę, cebulę z pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobioną masę przekładamy do formy. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety w sosie koperkowym 988

pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki 12% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1. Mięso mielone(...)łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. 2. Koperek drobno siekamy. 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Podajemy z ziemniakami

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 143

podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez

O kuchni z uczuciem
Talerz smażonych warzyw 115

twarde, niezbyt dojrzałe pomidory, tymianek pęczek dymki, 5 bulw topinambura, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia 6 jajek, 14 łyżek bułki tartej, 10 łyżek mąki pszennej, masło lub oliwa do smażenia, Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki. Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Osączyć(...)wodzie. Ostudzić, przekroić każdą bulwę wzdłuż na pół. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Przygotowane warzywa oprószyć mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać listkami tymianku.   zastawa

królestwo garów
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 371

bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej(...)wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania