Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania(...)tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości
Słodka Stronaprosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki(...)myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka
Pociąg Do Kuchnidigotuje.blogspot.com Risotto to klasyczna włoska potrawa, która charakteryzuje się kilkoma zasadami. Po pierwsze: ryż. Powinien być włoski (np. Arborio, Carnaroli), ponieważ z długoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion. Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy(...)odgrzewanie jest niesmaczne. 150-200g ryżu 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu
Di gotujedać świeży siekany) 1 łyżka masła 5 łyżek jogurtu naturalnego 0 % PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć ja nie obierałam ze skórki, pokroić w kostkę. Z podanych składników ugotować bulion. Gotuję aż mięso będzie miękkie ok 50 min wrzucam marchewkę. W rondelku o grubym dnie roztapiam masło a następnie dodaję koper. Podsmażam ok 30 sekund dodaję 8 łyżek goyującego(...)się bulionu. Całość duszę ok 5 minut. Mięso wyciągam wraz z marchewką. Duszony Koper dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość. Mięso obieram ze skóry a resztę kroję drobno i dodaję do zupy. Marchewkę kroję w plasterki. Zestawiam zupę z palnika. Do zupy dodaję
Gotowanie Patkimała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy
KuchcikoweLovekrem z brokułów. Jej piękny zielony kolor na pewno poprawi Wam nastrój :) Inspirację na przepis zaczerpnęłam z książki P. Brodnickiego „Po prostu mi to ugotuj!”. Składniki: pół litra domowego bulionu lub pół litra wody +kostka rosołowa 1/2 kg brokułów 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę Śmietana 12% (według uznania) Sól Pieprz Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę(...)jeszcze przez minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Zupę możemy podawać posypaną podprażonymi płatkami migdałów lub np. z groszkiem ptysiowym. Jeśli zupa okaże się za gęsta wystarczy dolać szklankę bulionu. Smacznego
MyCookBook.plpieprzem. Gotujemy do miękkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak, aby ją przykryć) i odstawiamy do napęcznienia. Wywar mięsno-warzywny przecedzamy przez sito, po czym 0,5 litra uzyskanego bulionu doprawiamy do smaku odrobiną cukru i ewentualnie octem. Następnie go zagotowujemy. Bulion zdejmujemy z ognia. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru do żelatyny i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Cały czas mieszając(...)dolewamy ją powoli do reszty bulionu. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórek, filet i marchewki (selera i pietruszki nie dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki. Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem obieramy galaretkowe jajka ze skorupek i układamy na talerzu przybranym sałatą
MyCookBook.plLekki bulion będący bazą zupy oraz spora ilość zielonego groszku i wstążek z cukinii i marchewek. Niewielki dodatek makaronu oraz wysmażonego, chrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący(...)porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 średnie marchewki 1 młoda, nieduża cukinia 200 g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól
MyCookBook.plSKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ryżu arborio - 1 cebula pokrojona w małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki(...)rozgrzeje dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj ryż, mieszaj od czasu do czasu aż do momentu kiedy stanie się przeźroczysty. WLEJ WINO I POCZEKAJ AŻ ODPARUJE . Dodaj dużą chochlę bulionu, często mieszaj. Czynność tą powtarzaj tak długo aż ryż będzie miękki, delikatny i kremowy, ale wciąż al dente. Dodaj parmezan i spróbuj czy jest wystarczająco słone- powinno wystarczyć soli
Kuchnia bezglutenowa LoliInspiracją był ten przepis, z małymi modyfikacjami. Składniki: - 3 szklanki pestek dyni - 1 szklanka kaszki kukurydzianej ekspresowej lub ekspresowej polenty - 5 cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był(...)obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju kokosowego, posolić ją. Pod koniec dodać zmiażdżone przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do blendera wlać część bulionu lub wody, dodać pestki i cebule z czosnkiem, całość miksować kilka minut aż masa będzie w miarę gładka. Zmiksowaną masę przelać do miski, dodać kaszkę kukurydzianą, pozostałą część wody (bulionu
Smaczne ZdroweSkładniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw(...)czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 10-15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. do mięsa przekładamy ugotowany makaron i soczewicę wraz z bulionem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut, żeby smaki przeszły. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiPrzepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg pieczarki , 1 szt kalafior , do smażenia olej , sos , 0,5 litra bulion drobiowy , 2 łyżki carry , 1 kostka serek topiony śmietankowy duży , 3 łyzki śmietana 18 proc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć(...)patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki. Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki. Sos: Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. D odać
Darcia w kuchniSkładniki: 2 szklanki ryżu ok. 300 g świeżych kurek 4-5 szklanek domowego bulionu 3 - 4suszone grzyby 2 cebule masło świeżo tarty ser ( ilość wg uznania) sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby (ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać(...)całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta' przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec dodać
Darcia w kuchnidyni. Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g pieczonych batatów 500 g pieczonej dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 łyżeczki soli morskiej 1 kopiasta łyżeczka kuminu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek Wykonanie: Dynię i batata kroimy plastry(...)stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion i pokrojony ząbek czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy sola i kuminem
Kulinarne przygody Gatity