dużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 cebule 50 dag sera żółtego długodojrzewającego sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa(...)pęczka natki pietkuszki 1. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy bulion. Odlewamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy je z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do bulionu, podgrzewamy i wlewamy również to z rozmieszaną mąką. 3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki. 4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu
Szefowa kuchnimielonej wołowiny 3,5 litra bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1 papryczka jalapeno 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz ser cheddar Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę(...)piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy ziemniaki i cebulę. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 500 ml bulionu i zmniejszamy ogień. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę. Podsmażamy ją na patelni i wrzucamy do garnka. Dolewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut i wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę
KuchcikoweLovemój stół i dajcie znać co sądzicie? Konkurs mój piękny stół: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moj-piekny-stol#fndtn-panel-aktualne www.mojpieknystol.pl Moja propozycja stylizacji stołu na świąteczny obiad: PRZEPIS NA BARSZCZYK CZERWONY: - 2 litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy(...)plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy na 4 części. Do bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki kalifornijskie. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Pamiętajcie, że barszczyk nie może się gotować bo zrobi się bury a nie pięknie buraczkowy. Barszczyk doprawiam do smaku, solą, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Podaje
SMYKWKUCHNIDziś polecam zupę ryżową nieco inaczej :) w sam raz dla fanów dobrej zupy, koperku no i oczywiście ryżu :) czyli zupa koperkowa z ryżem ^^ Składniki: około 2,4 litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut
W Moim Magicznym Domunabiału niż standardowy wegetarianin i będę się tego trzymać. Po ostatnich badaniach morfologii widzę, że warto i nie mam zamiaru nic zmieniać. Składniki na 4-5 porcje. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula(...)selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju
Be Fit Be Strongsmaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie(...)solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu
Tagebuch po polskusól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy(...)sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania ryby – filet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki
Szybko Tanio Smaczniemoim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka
Kulinarne Inspiracjeprosta i szybka do wykonania. Jeśli boicie się wersji z pulpecikami, zawsze zupę możecie zaserwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Drukuj Zupa serowa z pulpecikami Składniki 1,5 l bulionu 3 serki topione 250 gr mięsa mielonego namoczona połówka kajzerki 1 jajko mała cebulka 1 łyżka masła sól, pieprz natka Wykonanie Bulion podgrzewamy. Serki kroimy w kostkę i wrzucamy(...)bulionu. Mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą Pulpety Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i szklimy na maśle. Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki starannie mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy pulpeciki delikatnie* możemy pominąć i wrzucamy do zupy. gotujemy ok 15 min. Podajemy z natką Dodatkowe informacje Polecam w szczególności serki pieczarkowe
Mieszam w GarnkuTrydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu. Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko(...)Mieszamy i odstawiamy na 45 min. 4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy. 5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości. 6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane kulki na ok. 10 min. 7. Podajemy z bulionem lub osobno. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078
Bon Ton Italiałopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchendealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice(...)ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie w misce mieszamy jogurt ze startym na małych oczkach cheddarem, posiekanymi kaparami oraz zmiażdżonymi ostrymi papryczkami. Łososia skrapiamy oliwą, przyprawiamy
Martyna Cooksprzygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami(...)www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie: Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu. Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę (około 4 – 5 centymetry). Następnie szparagi kroję na kawałki o długości około 3 – 4 centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów
Uwaga Babcia GotujeŚwięta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;) Składniki: polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki) 2-3 garście suszonych grzybów sól, pieprz suszony rozmaryn owoc jałowca 2 ząbki czosnku szklanka bulionu olej Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka godzin. Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części, z których zapleciemy warkocz. Z jednej(...)jałowcem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zostawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) w lodówce. Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion i mieszamy. Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z suszonymi grzybami. Pieczemy 40 minut
Czerwona Porzeczkadzięki obecności kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo daje tutaj bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu sodu, na bazie naturalnych składników. Składniki(...)porcje): 1 pietruszka 1 por 2 marchewki 200 g obranych kasztanów jadalnych 1/2 główki kapusty włoskiej 50 g oleju kokosowego 150-200 g bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni 2. Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce. 3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem
Powiedz dietom nie