papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni. 1 średnia cebula 6-8 średnich marchewek 1 łyżka startego swieżego imbiru kilka cienkich plasterków papryczki chili 500ml bulionu warzywnego sól, pieprz olej do smażenia Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju aż zrobi sie szklista, w razie potrzeby podlać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki(...)marchewkę, chwilę smażyć, dodać imbir i papryczkę chili. Wszystko wymieszać, i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż marchewka będzie miękka. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby podgrzać i od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieteraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;) Ta południowoazjatycka zupa to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotuje się bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę(...)zupę przygotowywać częściej. Polecam! Składniki : 100g makaronu ryżowego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu) cytryna lub limonka pokrojona w ósemki 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej
Codzienne Gotowaniedodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy
KasiaiKrzysiu.plnadzieję, że Wy również darzycie dynię taką miłością jak ja i będziecie cieszyć się natłokiem przepisów z jej użyciem. Przepis na 3 porcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka(...)słodką papryką, do każdej wsadzamy po gałązce rozmarynu. Pieczemy 30minut w 180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI: - 1 kg ziemniaków - pęczek szczypiorku - cebula dymka - 1/2 pęczka koperku - 100 ml bulionu - 50 ml oleju z pestek dyni SOS: - 2 łyżki musztardy - 4 łyżki oleju rzepakowego - łyżka miodu - łyżeczka soli - pół łyżeczki pieprzu ZIEMNIAKI UGOTUJ W MUNDURKACH , w międzyczasie przygotuj sos, po prostu wymieszaj porządnie wszystkie składniki oraz posiekaj szczypiorek, dymkę i koperek. TERAZ MUSISZ SIĘ TROCHĘ POPARZYĆ(...)ziemniaki trzeba obierać kiedy są jeszcze gorące, dzięki temu lepiej wchłoną sos i bulion. Ja wspomagam się rękawicami kuchennymi :), trochę to niewygodne, ale jakoś daję radę :) OBRANE ZIEMNIAKI POKRÓJ na nierówną kostkę, to nie apteka, a czas się liczy, następnie dodaj sos, bulion i zieleninę, wszytko dokładnie wymieszać, skosztuj, czy nie trzeba doprawić. OLEJ Z PESTEK DYNI jest bardzo intensywny
Kuchnia bezglutenowa Lolikostkę (u mnie borowiki i podgrzybki) 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem pół pęczka natki pietruszki, posiekanego z grubsza 700 ml drobiowego bulionu 1 marchewka z bulionu śmietanka do zabielenia (opcjonalnie) sól, świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i przesmażamy(...)smażymy 5 minut. Wrzucamy z powrotem grzyby, dodajemy ząbek czosnku i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy
My Culinary Artjajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Cappuccino brokułowe z czosnkiem Składniki: 3 duże różyczki brokuła 2 ząbki czosnku 1,5 - 2 szklanki bulionu 1 szczypta suszonego oregano przyprawa ostra specialite w młynku Przygotowanie: Do rondelka wlewamy bulion i wrzucamy różyczki brokuła, dodajemy kawałki obranego czosnku, gotujemy, aż brokuły będą al dente. Rosół(...)brokułami i czosnkiem odstawiamy do ostudzenia, miksujemy blenderem, wsypując do bulionu suszone oregano i ostrą przyprawę
Moja smaczna kuchniatalerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni(...)przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo
Ostra na Słodkoserka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie! SKŁADNIKI: 6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa 1. Mięso delikatnie rozbić(...)doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować). 2. Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie
Kto ugości moich gości?Rozgrzewająca, sycąca, w smaku zaskakująca. Składniki: 1 świeży brokuł ok. 450 g, 1 batat ok. 250 g, 3 ząbki czosnku, 1 biała cebula, 1 marchew, 0,7 l bulionu warzywnego, 1-2 łyżki sosu sojowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, przyprawa garam masala do smaku. Przygotowanie: Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat(...)dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy (do smaku !), doprawiamy
Moniki Smakołykitalerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni(...)przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo
Ostra na Słodkokurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika 200 ml bulionu wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi(...)mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto. Prawdziwki kroimy
Kuba Gotujekawałki i zrumień na oleju. Zrumień przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z płatkami chili. Przyprawy, kurczaka i fasolę dodaj do quinoa i cebuli i wymieszaj. Do gorącego bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez
codojedzeniamiseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan po azjatycku: 1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku „baby” 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej(...)mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku "baby" 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka
Poezja smaku