bulion - 9142 przepisów (strona:99/610)

Karkówka chrzanowa w warzywach 142

szkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 marchewki Kawałek korzenia selera 3 spore łyżki chrzanu ze słoika Mąka do panierowania Olej do smażenia Vegeta Bulion 500 ml Wykonanie: Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace(...)podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około 1 godzinę. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 132

odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę

Smaki Ewy
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 189

przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy na maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut(...)Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Krokiety z sosem pieczarkowym 182

ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu cebulę, 4 ząbki czosnku i mięso. Zalać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, ziarenkami ziela(...)listkami laurowymi. Gotować do miękkości mięsa. Ostudzony karczek zmielić z dwoma większymi cebulami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce

Gaździnka warzy
Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem 206

przygotowania wykorzystuję swoje kiszone ogóraski . Taka zupka idealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać(...)pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać 1-2 starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką

Monia miesza i gotuje
zupa pomidorowa 188

Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. Składniki  na cztery osoby 1 kg pomidorów 0,5 l drobiowego bulionu, lub wody 2 marchewki 1 pietruszka z nacią 1 cebula 1 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy domowe maggi, przepis na które znajduje się  tutaj sól, pieprz  świeża(...)plasterki marchwią oraz obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy całość przez dwadzieścia minut i zalewamy bulionem lub wodą. Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki i  doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  domowym maggi.Nak

Miód i pieprz
zupa z fasolką szparagową 181

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi(...)garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy  oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą

Miód i pieprz
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 233

najlepiej lekkie smaczne  dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie . Składniki: karkówka 8 plastrów kalarepa młoda 2 szt pomidory 2 szt ( bez skórki) cukinia 100 g pieczarki 100 g bulion 1 litr sól i pieprz biały mielony do smaku   Wykonanie:   Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy do naczynia żaroodpornego .  Pomidory sparzyć(...)kalarepy . Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką . Pieczarki myjemy kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy

Różowa kuchnia
Krem szparagowy biały 146

aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu.   Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego(...)opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Szparagi obrać, odłamać twarde końcówki. Włożyć do bulionu i zagotować do miękkości. Szparagi wyjąć, pociąć na mniejsze kawałki – kilka (zwłaszcza czubki) zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać

Pociąg Do Kuchni
Chili con carne 183

Chili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)mielonej kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso

Pociąg Do Kuchni
Zupa brokułowa krem 151

smaczna .  Podałam zupę krem,  na przepięknym zestawie   Miranda od Porcelana Bogucice   Zupa brokułowa krem Składniki: brokuł - 1 szt cebula - 0,5 szt czosnek - 1 ząbek bulion warzywny - 1,5 l ziemniaki - 3 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz śmietana do zabielenia migdały do dekoracji Sposób przygotowania : Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić(...)kostkę, wrzucić do bulionu warzywnego, gotować do miękkości. Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu dodać do bulionu. Następnie dodać różyczki brokułów i gotować , kilka minut. Wyjąć kilka różyczek do dekoracji. Zmiksować zupę, zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę udekorowaną brokułami i migdałami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 199

warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia  Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku(...)jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia  1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać

Kto ugości moich gości?
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 221

Sekret tkwi w składnikach - odpowiednim ryżu, dobrym białym winie lub cydrze, świeżych dodatkach i aromatycznych przyprawach, jak również w technice przygotowania - bezustanne mieszanie, które zapobiega przywarciu i przypaleniu, dolewanie bulionu partiami, aby ryż wchłaniał go powoli i stawał się coraz to bardziej kremowy.       Przygotowywanie risotto to dla mnie wielka frajda, nie wyzwanie jak dla wielu moich(...)było mi tak wesoło :) RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE /własny;/ 4 porcje 200g ryżu do risotto 1 cebula biała 1-2 ząbki czosnku 250ml dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz biały olej roślinny do smażenia Cebulę, czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju w garnku o grubym dnie

W kuchni Karmel-itki
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 256

czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać(...)podgrzewać 2 minuty. Mieszając wlać wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować razem 5 minut, często mieszając. Jeżeli trzeba zeskrobać z dna patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną

Pełny talerz
Krupnik na dwie kasze ♪♫♪ 149

Panie kasze w parze w krupniku na dwa.  2 litry bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu lubczyk natka pietruszki pół cebuli  pół szklanki kaszy jaglanej  pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej kilka kropli oliwy  marchew  plaster selera kapelusz suszonego prawdziwka.  Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler(...)kostkę. Cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka. Włóż do bulionu. Gotuj kilka minut. Sparz obie kasze i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania