przekąskę w plenerze. A ze my często zwiedzamy różne miejsca więc u nas sprawdza się idealnie. A więc do dzieła! Składniki; 25 dag kaszy jaglanej, 600 ml. bulionu warzywnego, 10 dag chudego twarogu, 10 dag czarnych lub zielonych oliwek, 2 jajka, 2 łyzki oliwy, 1 czerwona papryka, 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu, ząbek czosnku, mielona papryka, sól(...)pieprz, 2 łyzki mąki kukurydzianej 2 łyzki masła Bulion należy zagotować , kasze wypłukać i wrzucić do bulionu. Gotowac około 20 min az wchłonie płyn i będzie miekka. Odstawic pod przykryciem do ostudzenia a w tym czasie paprykę należy pokroić w drobna kostke a oliwki i czosnek należy posiekać. Schłodzony twaróg należy wymieszać z jajkami, oliwkami, sola, pieprzem oraz rozmarynem
Radość kipiąca uśmiechem.dodatkiem ryżu.Ta lekka i bardzo popularna w polskich domach zupa ,z pewnością przypadnie do gustu wielu dzieciom. Składniki: 3 litry wody 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 2 kostki bulion warzywny 5 łyżek czubatych ryżu 2 marchewki Przygotowanie: Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy kostki rosołowe Knorr. Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Wrzucamy do bulionu, gotujemy 20 minut. W międzyczasie(...)gotujemy ryż. Odcedzamy i nakładamy do miseczek. Koncentrat pomidorowy dodajemy stopniowo do bulionu z marchewką. Zagotowujemy i możemy nalewać do miseczek. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne PotrawyBardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien(...)około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy. Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo
Pan i Pani Smith w kuchniamatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła 1 łyżka mąki sól,pieprz szczypta lubczyku świeża bazylia 1 łyżeczka domowego maggi Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy(...)zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut
Miód i pieprzoleju. 2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej). 3. Kroimy drobno cebulę i czosnek, także smażymy i dodajemy do bulionu. Pozostawiamy gotując się bulion na ok. 10-15 minut. 4. W międzyczasie bierzemy się za gwiazdę wieczoru czyli dynię. Najpierw kroimy ją na pół i wydrążamy pestki. Teraz kroimy(...)mniejsze 3 centymetrowe kawałki (półksiężyce), a następnie obieramy ją ze skórki i kroimy na jeszcze mniejsze części. Wrzucamy je do bulionu i zostawiamy na 15-20 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku. 6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy
Bananowe Poleprzystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny. Składniki: 600ml wody, 1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub: 600ml domowego bulionu drobiowego 25g masła (użyłam niesolonego), 25g koperku, mała śmietana 18%, 4 czubate widelce mąki pszennej, 250ml wody. Przygotowanie: Do gotowego bulionu (może być zrobiony na kostce rosołowej - na początek dać(...)już grudek dodać śmietanę i rozmieszać. Do rozrobionej śmietany dodawać powoli, po łyżce gorącego wywaru (tak by się śmietana nie zważyła), cały czas mieszając. Gotową zawiesinę powoli dodawać do bulionu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek . Sosu wychodzi niepełny garnek 1.5L. Ryba z sosem koperkowo śmietanowym: Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 750g mięsa mielonego, 1/2 dużej cebuli, 1,6l bulionu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 100ml mleka, ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g), woda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem(...)przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Podczas wlewania cały czas mieszać. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia i dodać
W kuchni u MonikiSkładniki: 8 plastrów schabu, 1 cebula, 125g boczku lub bekonu, 1 papryka konserwowa, 1l bulionu, 350g pieczarek, łyżka masła, musztarda, sól, pieprz, garść posiekanego koperku, olej, 140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików. dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny. Przygotowanie: Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić(...)cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso zacznie dochodzić do siebie pokroić pieczarki na półksiężyce i podsmażyć je na łyżce masła
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 piersi kurczaka lub jedna podwójna, mąka, sól, pieprz, 2 czubate łyżeczki chrzanu, 2 łyżki śmietany 18%, olej, 0,8l bulionu. Przygotowanie: Piersi podzieliś na 6 części, posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć mięso, do zarumienienia. Przełożyć do głębszej patelni lub garnka, zalać bulionem. Dusić przez kikanaście minut pod przykryciem. Dodać(...)dwie łyżeczki chrzanu i dalej dusić. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną bulionu. Powoli dolać do mięsa, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Smacznego
W kuchni u MonikiPorcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 400 g czerwonej papryki 900 g pomidorów(dojrzałych) 1 cebula średnia 4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 mała szczypta ostrej papryki sól morska pieprz czarny groszek ptysiowy Brześć Przygotowanie: Papryki przekroić na pół(...)czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę. Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy
Ala piecze i gotujepomidorowa. Jest ona błyskawiczną wersją klasycznej pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze gdy brak czasu na ugotowanie wywaru i muszę mieć ciepłą zupkę w kilka chwil. Zawsze z kolei mam przygotowany bulion który mrożę w pojemniczkach na takie o to okazje wyjątkowe ... Zupę tą można podać z makaronem lub ryżem wg uznania. Zupa pomidorowa z duszonych warzyw SKŁADNIKI(...)duża puszka pomidorów 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła 1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską 1,5l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku makaron do podania PRZYGOTOWANIE : Pomidory z puszki podduszamy wraz z pokrojoną marchewką na maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską. Następnie zalewamy całość bulionem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilubczyka i selera - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - sól i pieprz Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka, zieleninę oraz cebulę wrzucamy do wody i gotujemy, aż uzyskamy aromatyczny bulion. Na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojone w kawałki pomidory, aż się rozpadną a następnie przecieramy je przez sito, bądź blendujemy. Przecier pomidorowy łączymy z przygotowanym bulionem, wcześniej wyciągamy(...)zieleninę oraz cebulę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do zupy. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy
Zainspirowana w kuchnikaszy kryczanej 1/2 główki małej kapusty włoskiej 3-4 ogórki kiszone 1 szt papryki żółtej 2 duże pomidory 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki bulion warzywny (ok 300 ml) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, na głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut(...)kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół. Kapustę i natkę siekamy. Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy paprykę i ogórki, dalej dusimy cały czas mieszając i po trochu podlewamy bulionem, tak by patelnia nie była sucha (ale też
R'n'G KitchenBył plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania. Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak??? Otóż wyszedł, na spacer czy do sklepu, nie wiadomo, nie ma go w szafce choć pewna byłam, że jest! Zużyłam albo wywaliłam bo jakiś czas temu miałam mole spożywcze. Odbyłam wieczorny rajd po okolicznych sklepach(...)skórki i kroimy w kostkę 2 pomidory, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, obrana i posiekana oliwa, ok 2 łyżki 1 litr bulionu warzywnego, gorącego 2 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, Dodajemy kaszę i kiełbasę i smażymy aż wszystko się zeszkli. Stopniowo, po chochelce dolewamy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapiekanka dla prawdziwych łakomczuszków ;) Potrzebujemy: 200 g makaronu penne 4-5 małych kiełbas śląskich 1 cebule 100-150 g startego żółtego sera 500 ml bulionu 4-5 trójkąciki serka topionego z papryką Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W między czasie do gotującego bulionu wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)oliwą z oliwek bądź olejem. Wsypujemy surowy makaron. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i mieszamy. Całość zalewamy bulionem z serkami i ponownie mieszamy. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu