pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu, świeżego lub suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól do smaku oliwa * Nie musisz(...)akurat masz w lodówce. ** Zamiast rozmarynu możesz dać tymianek, świeży lub suszony. na sos: 80-100 g upieczonych warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego
Chilli Czosnek i Oliwaoregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę(...)dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz dajemy się temu pogotować a pomidorom porozpadać :) W międzyczasie możemy przygotować grzanki. Pieczywo (u mnie była to kromka razowego chleba) kroimy w kostkę i w tym momencie otwierają się przed nami trzy możliwości. Najszybsza (i moja :D) prowadzi nas do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 600W. Grzanki wystarczy położyć na talerzu i wstawić
Kulinarne zapędy KokosaSkladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól, pieprz Przygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem(...)Następnie na patelnię wsypujemy kaszę i smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach do kaszy wlewamy piwo, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Do gotującego się kaszotto dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy tartym serem, pieprzem i solą do smaku. Podajemy posypane ulubionymi ziołami
Smakowity Blog Kulinarnysmakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki(...)osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykryć (można również folią) i upiec do miękkości. Upieczone wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka opłukać, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier
Codzienna kuchnia niecodziennajest to smakołyk powszechnie znany w wielu krajach. Na talerzu danie nie prezentuje się może porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np. zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny(...)marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć
W kuchni wieczoremsmaku3 -4 ziarenka ziela angielskiego1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winaok 1/3 szklanki wody lub bulionusłodka śmietanaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje było już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć(...)wolnowaru.Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni.Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie. Wlać wodę lub bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem, dolać śmietankę, wymieszać, posypać natka pietruszki i podawać. Smacznego
Stare Garyprzepis.Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI:KREM:-czosnek – 1 główka-ziemniaki – 150 g-bulion warzywny – 700 ml-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 3 łyżki-liść laurowy- 2 szt-ziele angielskie – 5 szt-świeży tymianek – 1 łyżka-sól – 1 łyżeczka(...)pęczek-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 100 ml-ser cheddar – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:GRZANKI: Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni. KREM: Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut. Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do garnka
Ostra na Słodkobulionu2 łyżeczki cukru1 pomarańczapół cytrynypół łyżeczki słodkiej paprykisólpestki dyni4 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków nie ma większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni(...)Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu
Zakręcony Widelecteż! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej)1 szklanka mleka1 szklanka bulionu200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtegosól, pieprz Przygotowanie:Cukinię kroimy(...)mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy:Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii
Smakowity Blog Kulinarnyjakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu(...)tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso
Pichceniomaniadodatku dobrze przyprawiony.Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby i smażymy(...)pomidorami z puszki wkładamy do garnka i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie palnik, na którym gotowała się zupa możemy wyłączyć. Do miseczki odlewami małą porcję bulionu, rozprowadzamy w nim śmietanę. W ten sposób hartujemy ją by nie zważyła się po dodaniu do garnka. Zupę po nałożeniu na talerze posypujemy zieleniną. Smacznego
Taste Of My Daygotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany(...)środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowne gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy podałam z tłuczonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bulionu. Miąższu nie wyrzucać. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni(...)udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami. Przygotowane przy użyciu wyciskarki warzywa, posiadają o wiele więcej enzymów i składników odżywczych, niż pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni. Nie trzeba ich długo gotować w celu uzyskania odpowiedniej miękkości. Końcowa obróbka termiczna oraz mechaniczne rozdrabnianie blenderem, w pewnym stopniu, pozbawiają potrawę pokarmowo ważnych witamin
Pij soki wyciskaneprzygotowałam wersję z mięsem, do odgrzewania na tygodniu po powrocie z pracy. Ponieważ dziś w kuchni dużo się dzieje, nie mogłam sobie pozwolić na stanie przy pęczaku i dolewanie bulionu. Gdy pęczak się gotował w wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera(...)kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi i rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Łodygi selera obrać i pokroić na kawałki. Z papryczki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na kawałki. Mięso zmielić z chili, selerem, papryką i cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć
Weekendy w domu i ogrodziejeszcze właściwości posiada kasza bulgur. Źródło: Poradnik zdrowie.pl Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków z tartych 15 dag kaszy bulgur 1/2 litra rosołu ( może być bulion ) 1 słoik pomidorów z cebulą 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczkę papryki wędzonej 1 łyżka majeranku 1 łyżka natki pietruszki(...)miski aby wystygło. Kaszę płuczemy wkładamy do garnka, wlewamy rosół gotujemy 10 minut na wolnym ogniu dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle żeby była szklista. Ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej na drobnych oczkach odcedzamy z nadmiaru wody dodajemy kaszę podsmażoną cebulę posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Mieszamy
kgwjanczewodanie przypadnie Wam do gustu. Można je także złagodzić dodając ok 1/3 szklanki mleczka kokosowego lub ograniczając ilość chili. Składniki na 4 porcje: 700 g jagnięciny pokrojonej w kostki 30 g posiekanego imbiru 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu 4 obrane i posiekane ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki łyżeczki(...)cebula – obrana i posiekana 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1 posiekanej papryce chili żółtej, zielonej, czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody lub bulionu 200 g świeżego groszku cukrowego w strączkach lub fasolki szparagowej natka kolendry do dekoracji Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki
Pełny talerzzłSKŁADNIKI:2 udka z kurczaka1 główka młodej kapusty4 marchewki1 pietruszka1/2 selera1 średni por2 cebule szalotki1/2 cukinii3 pomidory4 liście laurowe4 ziele angielskie4 listki bazyliirozmarynsól, pieprz ziołowyoliwamasłoPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle(...)rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę pomidory z dodatkiem posiekanej bazylii. Gdy pomidory całkowicie się rozpadną przecieramy je na sitku i dodajemy do bulionu.Zupę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.Pamiętajmy, aby nie przegotować warzyw. Powinny
kulinarnyJapomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu(...)osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście.Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką bulionu lub wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy
Smakowity Blog Kulinarny