bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:92/100)

Zielone curry z kurczakiem 216

wypróbować! Zapraszam :)  Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki(...)patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie

My Culinary Art
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 193

łopatki  wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g  łopatki  jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka  oliwa z oliwek2 kg  ziemniaków, obranychprzygotowanieW dużej misce, wymieszać cebulę, pory, marchew, czosnek, liście laurowe, jagody jałowca, tymianek, pietruszkę , wino(...)cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę

Stare Gary
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 174

trwa. A może się mylę? Pierwszy raz w życiu kupiłam więc dynię mrożoną. Zaskoczyło mnie, jak się okazało, że jest pokrojona na takie mini kosteczki. Zastanawiałam się, dlaczego moje kostki zawsze są takie duże i doszłam do wniosku, że to po prostu lenistwo. Ostatecznie okazało się, że użycie mrożonej dyni, znacznie przyspiesza przygotowanie i aromatyczne curry jest(...)mnie pasty curry były 3 łyżki (1 szaszetka 50g) i danie było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku

Pełny talerz
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 144

kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę rosołową...) sól i pieprz - opcjonalnie jeśli nie korzystamy z gotowego wywaru Najpierw przygotujemy szparagi. Myjemy  Dzielimy je na trzy części. Jedna część to będą same główki - odcinamy. Druga część(...)zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz ze szczypiorem kroimy w plasterki Warzywa, ale bez główek! przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (lub, tak, jak w moim przypadku - wodą i doprawiamy) Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie Na 10 minut przed zakończeniem gotowania wrzucamy główki szparagów Zupę, bez ugotowanych główek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 144

krojenia. Tymczasem, jeżeli masz ochotę samodzielnie skomponować farsz do swoich sajgonek, zapraszam do kuchni: Składniki (4 porcje): 200 g papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna(...)warzyw smażyć osobno (wtedy mamy pewność, że za bardzo nie rozmiękną), aby skrócić czas możesz to zrobić na dwóch patelniach. Ja smażyłam beztłuszczowo. Aby nawilżyć powłokę patelni dolewałam odrobinę bulionu, ale nie za dużo! Można użyć też odrobinę oliwy. Ważna rzecz: wszystkie warzywa wrzucaj na bardzo rozgrzaną patelnię i smaż je na dużym ogniu, często mieszając za pomocą dwóch łopatek

Roślinna - blog wegański
Sałatka z tuńczykiem 3910

porcja w sam raz na imprezę lub dla 4-5 osób na obiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w oleju) 1 puszkę kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli(...)odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.Sałatkę przechowujemy w lodówce

Ratunku obiad
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 192

delikatnie, bardzo delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam(...)czasu mieszaj i sprawdzaj, czy się za mocno nie rumieni i nie podsmaża. Pod koniec duszenia zwiększ na chwilę ogień, zdejmij przykrywkę i chwilę podsmaż cebulę.Wlej podgrzany bulion, zamieszaj, dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 10 minut.Podawaj z pajdą chleba, posypaną dużą porcją sera. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza

Gotowanie to kochanie
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 187

papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć(...)mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomarańczowe risotto z żurawiną 209

musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 pomarańcza naturalna, 2 mandarynki, ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego i w płatkach) 1 łyżka masła swieże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowysól(...)skórkę, oraz  zioła i łączymy wszystko  z ryżem. Gdy  ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać.  W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu

Mia Cucina Sofieta
Pyszna zupa pomidorowa z makaronem 185

Przepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja(...)miękkości mięsa, jakieś 1,5 godz. Następnie rosół przecedzamy. Surową marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle. Dodajemy do rosołu. Można również dodać marchewki z rosołu, pokrojone w kostkę i mięso obrane ze skór i kości. Dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy palnik, dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zupy

e-PrzepisyKulinarne
Wiosenny rubin czyli botwinka 145

wędzonego boczku, ziela angielskiego czy liści laurowych, nie wspominając octu czy octu winnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!).  To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być mięso delikatne w smaku (najlepiej kurczak) oraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy.  Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie(...)włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół.  Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej w mundurkach. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i pokroić w kostkę lub przecisnąć przez kratkę.  Botwinę umyć i oczyścić dokładnie z piasku, nie kroić! Z gotowego wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę, wywar odcedzić na sicie.  Dodać sok z cytryny

Garniec Magalie
Wegańska sałatka jarzynowa 151

wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze lub je upiec. Wszystkie smaki będą jeszcze bardziej wyczuwalne. No i oczywiście ten majonez… delikatny, pyszny(...)zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała się czego wstydzić.  Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki  1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki

Roślinna - blog wegański
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 221

stoły. Najpopularniejszą odmianę jest biała, ale można spotkać również czarną i czerwoną, których to mieszankę wykorzystałam w dzisiejszym przepisie 100g powinno się gotować w około 250 ml wody bądź bulionu przez 20 minut. Komosa ma w sobie tyle dobroci, że śmiało może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Również dobra dla alergików, gdyż nie zawiera ani krzty glutenu. PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ(...)pozostały niezniszczone, puste kapelusiki. Połowę miąższu siekam, drugą połowę zostawiam - można je podsmażyć lub jak ja, zrobić pastę (niedługo pojawi się na blogu). Cebulę i por obieram, siekam w kostkę, czosnek pozbawiam osłonki i przeciskam przez praskę. Wszystko podsmażam na odrobinie tłuszczu, wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,  mieszam i doprawiam. Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam

W kuchni Karmel-itki
Zupa z pieczonej ciecierzycy 116

oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu(...)oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie

mojewypiekiinietylko
Brukselka w zupie 204

sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny, samotny niedzielny wieczór... Ilość składników można modyfikować według uznania i własnego smaku. Bulionu dać tyle, ile się lubi. Dla mnie 1,5 litra to ilość idealna. Polecam serdecznie, naprawdę warto spróbować.Mam pytanie, z zupą tak średnio związane - macie jakiś patent na krojenie(...)ząbki czosnku2 łyżki masła400 g pieczarek2 spore marchewki2 nieduże ziemniaki500 g brukselki1 łyżka curry1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz50 ml śmietany kremówki (38%)Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć.Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania