bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:85/100)

Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 156

słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki ok. 300 ml wywaru (może być z kostki) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Pod koniec(...)pół-plasterki cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą

MyCookBook.pl
Treściwa sałatka Teściowej. Z brokułem, kurczakiem i kaszą jaglaną. Pełnia smaku i koloru. 259

Składniki: 2 szklanki gotowanej w kostce warzywnej kaszy jaglanej 5 - 6 polędwiczek z piersi kurczaka 1 brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych pomidorów (tu użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym (z dodatkiem szczypty kurkumy

Kuchnia po mojemu
Zupa z pieczonej botwinki 150

minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty  z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce  - dodajemy do garnka

mojewypiekiinietylko
Wołowina po burgundzku 167

wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram(...)łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Podstawą dzisiejszego dania jest wołowina. Ważne, aby była wysokiej jakości - niepoprzerastana żadnymi błonami i chuda. Pokroiłem ją w duże kawałki przypominające kostkę o boku około 3 cm. Do miski przecisnąłem przez praskę 3 ząbki czosnku i wsypałem 4 łyżeczki suszonego tymianku, 5 rozgniecionych liści laurowych i 6 lekko roztartych w moździerzu ziaren ziela

Wyprawy kulinarne
Zupa krem z dyni na ostro z papryką i soczewicą 149

Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 500 g dyni 200 g soczewicy 300 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną

ale Pysznie
Zupa-krem marchewkowo pomarańczowa z migdałami. 191

papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem i wrzucamy 3 kostki bulionowe na włoszczyznie ) . Marchew

Bazylia kontra Rozmaryn
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 204

zalej gorącą wodą lub bulionem około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzykiem i pozostaw kaszę do napęcznienia. Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około 5-7) do miękkości, ale niech pozostaną lekko al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 179

kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego) 1/2 szklanki bulionu  warzywnego lub drobiowego 1 łyżka

karmelowy
Risotto z warzywami 194

cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać .Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały bulion .Doprawić do smaku. Przepis bierze

Moje domowe kucharzenie
Gryczotto z kalafiorem, marchewką i brązowymi pieczarkami z tymiankiem 186

szklanki bulionu  kalafior 1/2 sztuka (średni) pieczarki 8-10 sztuka  marchewka 2 sztuka tymianek posiekany 3 gałązki do przybrania oraz oberwane listki z kilku gałązek cebula np.szalotka 1 sztuka  olej do smażenia 2 łyżki Kaszę podgotować w bulinie. Warzywa umyć, marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę w kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko

AZgotuj!
Paella z kurczakiem i warzywami 4177

jest ta z owocami morza. Ja chciałam jednak zaproponować moją wersję Paelli z kurczakiem, tzw. „Paella Valenciana”.   Paella z kurczakiem i warzywami Składniki: około 600   ml   bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi   z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki(...)zachowują swoją sypkość. Możecie użyć również ryżu parboiled, ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni. Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki, paprykę oraz pieczarki

Mania Gotowania
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 152

smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy,   bułka tarta(...)oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 137

bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim paski tortilli na chrupko, odsączyć na ręczniku papierowym. Na tym samym oleju podsmażamy paprykę guajillo – jeśli nie ma żadnej dziurki czy ubytków stanie się lśniącobrązowa i na nowo pękata. Ser kroimy w niewielkie kostki. W głębokim talerzu

Pociąg Do Kuchni
Gulasz holenderski 132

mięsa 1 litr bulionu  1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej

Bea(u)ty kitchen
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 150

pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera   2 marchewki   2 liście laurowe   1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa)   1 łyżka mąki pszennej   150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi) Przygotowanie Grzyby  namoczyć na całą noc w przegotowanej(...)grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania