bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:91/100)

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 159

wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego  koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę(...)cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól do smaku prażone migdały (opcjonalnie) Buraczki pokrój w kostkę , dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka . Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku . Sałatkę

Food Square
Lunchbox - dietetyczna sałatka z kurczakiem i orzechami 466

domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo słodkiej czerwonej papryki w proszku, co zdecydowanie poprawi smak naszego kurczaka. W międzyczasie przygotowujemy dressing - oliwę łączymy(...)lądują orzechy. Jeśli nie posiadacie dziadka do orzechów, w jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy do sałatki. Pozostało już tylko pokroić pomidorki na pół, ułożyć na wierzchu i całość polać naszym sosem. Gotowe! Sałatka świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, jak też

Kulinarne zapędy Kokosa
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 174

zrobić go więcej i np zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem.   Gulasz segedyński Roberta Makłowicza Składniki: 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej(...)kawałki łopatki zetną się z zewnątrz - często mieszamy. Dodajemy czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie

sierotka maRysia w kuchni
Gołąbki w kapuście kiszonej 154

zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru. Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego(...)gryczaną . Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki

królestwo garów
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 137

wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb(...)kaszą gryczaną . Dno gęsiarki posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, oraz grzyby. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty

królestwo garów
Zrazy mielone w sosie cebulowym 236

smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos.  Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy zrazy.  Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy.  Do miski przekładamy(...)ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.  Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie,  przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut.  Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami. Zagotowujemy do zgęstnienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym 220

kuleczki :ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )2 jajkapół cytrynybułka tartaoliwa do smażeniaodrobina soli i pieprzPrzygotowanie :Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę(...)jest złocistość panierki. Składniki na sos :200 ml śmietany 18%2 łyżki masła50 ml bulionupół pęczka koperkułyżka mąki sól i pieprz Przygotowanie :Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek i śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem

Mechanik w kuchni
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 969

tradycję naszej kuchni. Z jednej strony nie ma się co dziwić, jest ona łatwa i szybka w użyciu i podnosi smak potraw. Niestety jest też druga strona medalu: taka kostka to istna tablica Mendelejewa. Czego tam nie ma... A wiadomo, że takie rzeczy nie pozostają obojętne na nasze zdrowie. Oczywiście to nie działa od razy, nie poczujemy skutków używania(...)wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga przepis na taką tradycyjną bulionetkę , teraz zaś chcemy wam zaproponować bulionetkę pietruszkowo-lubczykową. To idealny zamiennik tych sklepowych kostek. Smaku ma tyle samo

Marder&Marder Manufacture
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 134

sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem 1 cm nad kaszę, dodać pietruszkę, zamieszać i odstawić na około 20 minut. Po ostygnięciu wlać połowę rozbełtanego jajka i wymieszać. Usunąć gniazda nasienne z wszystkich papryk. z każdej(...)wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie dodać cieciorkę

MarciochaKucharzy
Zielone curry z kurczakiem 190

całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki(...)głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania

Tajskie smaki
Curry z białym serem na serwatce- Mattar Paneer 185

curry jest wyjątkowe i wyjątkowo zdrowe bo nie na bulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości(...)kostkę 2 łyżki oczyszczonego posiekanego drobno młodego imbiru 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 drobno posiekana średnia cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry w proszku 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili 1 łyżka garam masala 250 ml serwatki 200 g ugotowanego zielonego groszku 3 łyżki posiekanej natki kolendry 420 g pokrojonych w drobną kostkę pomidorów (bez pestek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jak polubić gotowanie 189

Mieszaj delikatnie podsmażaną cebulę lub ryż do risotto i daj sobie wpaść w "mieszaniowy trans". Nigella Lawson mówi, że nic jej tak nie uspokaja jak mieszanie risotta i dolewanie bulionu. Zgadzam się z nią. Mieszaj i wąchaj. Bądź tu i teraz. Rozkoszuj się spokojnym gotowaniem. Doprawiaj i próbuj. Czujesz jak wszystko masz pod kontrolą? Tu szczypta papryki, tam listek laurowy(...)Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz otworzyć butelkę wina lub nalać wody do szklanek. W nagrodę zafunduj sobie po posiłku jakiś deser - 2 kostki czekolady, albo dobry film. Możesz też nałożyć sobie miskę pyszności, które zrobiłaś i zjeść je przed telewizorem. Poświęć im jednak trochę uwagi i doceń siebie. Podelektuj się smakami

W kuchni wieczorem
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 127

kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę(...)anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry. Kiedy składniki się połączą dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą

Magiczna kuchnia Darii
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 217

krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty(...)zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać

SzczyptaSmaQ
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 180

mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy(...)środku papryk małą łyżeczką. Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo w rondlu.  Dodać przecier pomidorowy (jeśli jest zbyt gęsty podlać odrobiną wody lub bulionu mięsnego), tak aby zakrywał całkowicie papryki. Gotować na niewielkim ogniu około godziny. Wam życzymy smacznego,  Ani serdecznie dziękujemy za wspaniały prezent   a Was zachęcamy do odwidzenia Jej bloga i zamówienia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania