pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając
Kredowe Menujednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 min, aż woda się wchłonie. Cukinie dobrze myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy cukinie na 5 centymetrowe kawałki i małą łyżeczką wydrążamy wnętrze, ale nie na wylot. Robimy coś w stylu kubeczków. Teraz kroimy połówkę papryki w drobną kostkę, a pestki dyni
vegetaniekapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować(...)minuty po zagotowaniu, znowu przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą
Stare Garyłyżki bulionu z powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej
Kubki smakuprzygotować bulion, którym zalejesz pokrojone warzywa. Sezon na wielkie, piętrzące się na bazarach dynie dopiero przed nami, jednak kiedy ja zobaczyłam już pierwsze sztuki w supermarkecie, nie mogłam się oprzeć. Dodatek słodkiego ziemniaka, pozostałego po gotowaniu innych potraw, doskonale podkreślił piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 cebula 2 łyżki oliwy 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)200g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę 800-900ml gorącej wody 2 łyżki warzyw w proszku sól i pieprz do smaku grzanki lub migdałowa śmietanka do podania Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę. Zmieszaj i podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dorzuć kostki dyni oraz batatów, zalej wodą i wsyp
Roślinna - blog wegańskikostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego
Fiolka w kuchnigorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony
Wielki apetytkostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną i zaczną mocno pachnieć. Zalewamy warzywa wodą i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia. Solimy i dodajemy jedną łyżkę oliwy. Warzywa odsączamy i miksujemy stopniowo dodając bulion, aż otrzymamy pożądaną
les mirabelleskostkę dyni1 szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy1/2 szklanki bulionuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki serka mascarponesólpieprzDo podania:prażone pestki dynitarty parmezanlistki świeżej szałwiiPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnydrobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki 2 łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego
karmelowyłyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu(...)winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki
Kuchnia po mojemubulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego pieczywa na grzanki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju- najlepiej w garnku. 2. Pomidory umyj i pokrój w kostkę - dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanakostkę. Przełożyć do innego naczynia, nadmiar tłuszczu z patelni odlać. Na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Przełożyć do innego naczynia. Dodać oliwy na patelnię i krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem
Stare Garykostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło.Gdy tłuszcz odparuje, a por jest wciąż twardawy, dodajemy kilka łyżek wody. Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion
Kitchens Alphabetmięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej(...)masło i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista
Poezja smaku