bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:76/100)

Lasange, zapiekanka z cukinii 131

dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli

Apetyczna babeczka
Risotto z pieczarkami 119

czosnku 2 łyżki oleju 200 g. ryżu arborio 6 dużych pieczarek ok. 1,5 litra bulionu (np. rosołu) sól pieprz 2 łyżki margaryny bezmlecznej (dla NIEalergików 2 łyżki masła) 1 łyżka posiekanego koperku parmezan do posypania (dla NIEalergików) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni uważając, by nie przypalić cebuli, bo risotto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wołowina Blue 130

zagęszczenia sosu)  Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem

mojewypiekiinietylko
Sos curry do białej kiełbasy 187

mnie domowej robotyprzygotowanieCebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizowaćDodać curry i przesmażyć razemDodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minutNastępnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać

Stare Gary
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 359

Następnie wrzuć ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż kasza wchłonie całkowicie bulion i będzie miękka (około 15-20 minut). Po tym czasie przełóż kaszę do miski i ostudź.Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 180

śliwek, pokrojonych na kawałki 1 szklanka otrębów lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, wybieraj te, które nie są nim zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka(...)średnich oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj listek laurowy , ziele angielskie i owoc jałowca . Przysmaż na złoto , mieszając od czasu do czasu, a następnie wyjmij wszystkie przyprawy z patelni. Wrzuć teraz startego selera i smaż go prze około 5 minut . Później zalej go gorącym bulionem i duś przez około pół godziny , aż cała woda

Food Square
ZUPA KALAFIOROWA Z KURCZAKIEM 148

porcji 1 l gorącego bulionu, wywaru lub wody 3-4  szklanki różyczek kalafiora ¹⁄₄ szklanki śmietanki 30% ¹⁄₄ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¹⁄₂ szklanki mleka 1 łyżka masła (25 g) 1 łyżka oliwy 1 cebula / posiekana 1 duży ziemniak / pokrojony w kosteczkę 1 duża marchewka / pokrojona w plasterki 1 mała pierś kurczaka / pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka posiekanego koperku(...)często mieszając. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafior. Smażymy przez kolejne 4-5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szałwią. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy.  Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut, do miękkości warzyw. W miseczce o wysokich ściankach mieszamy kwaśną śmietanę ze słodką śmietanką

cool and minty
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 540

narodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan(...)się skóry, umyj je dokładnie i osusz. Posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię wlej około 100 ml oliwy z oliwek. Zagrzej, a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wrzuć udka z kurczaka. Posól je i smaż na średnim ogniu, aż staną się złote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu

Food Square
Keto paella mixta (Paleo, LowCarb) 125

chorizo obrane ze skórki i pokrojone w plasterki 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 100 g zielonego groszku (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy go rozmrozić przed użyciem!) 1/2 kalafiora startego na tarce na kawałki wielkości ryżu 150 ml białego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 szczypty szafranu 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Kurczaka posypujemy

Modern Cave Girl
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake 265

oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 36% 100-150 g mozzarelli, startej sól, pieprz i cukier

karmelowy
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 218

chilli cayenne sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 200 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka 50 g twarogowego serka śmietankowego 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki

karmelowy
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 128

botwinki z mleczkiem kokosowym Przepis na 4-6 porcji  Potrzebujemy:  2 pęczki botwinki  2 średniej wielkości ziemniaki 1-1,5 l bulionu warzywnego - jak zrobić bulion warzywny? 1 marchewkę  1 pietruszkę 1 cebulę  1 ząbek czosnku puszkę mleczka kokosowego olej kokosowy lub oliwę natkę pietruszki 2 łyżki octu winnego jabłkowego  1 łyżkę octu balsamicznego(...)kostkę.  W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek. Cebulę szklimy na małym ogniu, uważając, aby nie przypalić czosnku, który może przez to zgorzknieć. Następnie wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę i całość smażymy przez 5 minut.  W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki.  Do garnka z warzywami wlewamy bulion warzywny

Bananowe Pole
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 163

działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy. Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to: Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe: 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 158

żółtych koktajlowych) sok z 1/2 cytryny łyżka oleju  natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj. 3. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny. 4. Komosę zalej wrzątkiem, trzymaj pod przykryciem

Powiedz dietom nie
Leczo bezmięsne 192

paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu warzywnego. Po tym czasie przemieszałam, dodałam pomidory, wędzoną paprykę i czosnek. Po kolejnych 15 minutach

ladykitchen
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 151

pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku świeża kolendra, posiekana

karmelowy
Gulasz z wolnowaru 161

pora kawałek papryki czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z przyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru .Cebulę,czosnek, marchewkę , por i paprykę pokroić i podsmażyć.Dodać do mięsa.Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie

Moje domowe kucharzenie
Portobello faszerowane quinoa 217

bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 20 minut grzybów nie należy myć! Jeśli tego wymagają oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Wyłamać z pieczarek ogonki i drobno posiekać obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 243

przekręcenia młynka) + natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją. Następnie dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać, dodać obraną i startą na grubej tarce marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy

Smaczne Zdrowe
Zupa brokułowa z groszkiem i ziemniakami 168

zupa krem.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki groszku (świeży lub mrożony)1,5 l bulionuśrednia cebula 2-3 ząbki czosnkuprzygotowanieCebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać ziemniaki, zalać bulionem. Dodać brokuły, groszek, pokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym ogniu

Stare Gary