bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:72/100)

Karp po styryjsku 143

naciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler(...)minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsypujemy pocięte marchewki, selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy. Wlewamy do warzyw bulion. Dokładamy liście laurowe w taki sposób, aby były zanurzone w płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty

Kulinarna Pokusa
Barszcz czerwony tradycyjny 163

równie smaczna. I nietrudna. Polecam! Składniki (na 4-5 porcji): 4 buraki upieczone lub ugotowane w całości  2 łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i por na złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy. 2. Kiedy się zezłocą, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw. Dodajemy starte buraki, wszystkie

Kuchnia Prezydentowej
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 261

szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę(...)chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki

Mango Papaja
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3085

bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy(...)najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko nadal dusimy

Słodka Strona
PAELLA MARINARA. 178

paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję również(...)kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory.  Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 249

buraków, umytych1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią1 l bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik(...)obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę.W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia

karmelowy
Grzybowa z podgrzybków. 152

plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej

wesoła kuchnia
Pasztet domowy, klasyczny 133

wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy

Apetyczna babeczka
Zupa krem z dyni 169

oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.  Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.  Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.  Następnie

Pan i Pani Smith w kuchni
Strogonow. 304

pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki

Kuchnia Beaty
Bourguignon z kurczaka 359

bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać.Składniki:80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry250g pieczarek małych lub średnich pieczarek125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę16 szalotek2 zmiażdżone  ząbki czosnku2/3 szklanki białego burgundzkiego wina2/3 bulionu drobiowegobouquet garni (zastąpiłam

W kuchni wieczorem
Zupa-krem serowa z grzankami 204

kromek* masło- 2/3 łyżkiWlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok 20 min.W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Bulion zdjąć z gazu, wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 184

ziemniakami urozmaici trochę obiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube(...)tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem

Smakowite Dania
Leczo z kiełbasą i boczkiem 118

smalcu/oliwy WYKONANIE: cebulę i kiełbasę pokroić w półkrążki, pozostałe warzywa w słupki, boczek i pomidory w kostkę, rozgrzać smalec, podsmażyć na złoty kolor kiełbasę i boczek, dodać cebulę. zeszklić, odłożyć, na tym samym tłuszczu usmażyć warzywa(wkładamy od najtwardszych do miękkich), podlewając bulionem dobiowym, dołożyć kiełbasę z boczkiem i cebulą, odparować i gotowe

Kuchnia Beaty
Wieprzowina po tajsku 132

paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe kawałki. Przygotowane składniki dodać do mięsa razem z rozgniecioną w moździerzu

dom-agi.pl
Kapuśniak z pomidorami 167

wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty

Anielska Kuchnia Ani

Proponowane wyszukiwania